Chifteluţe cu broccoli la cuptor
Ingrediente:
Ingrediente:
Ingrediente:
Chifteluţele cu
broccoli sunt ideale pentru copiii cărora nu le place această legumă. Gustul
broccoli-ului nu se simte absolut
deloc în compoziţie iar mămicile vor fi
foarte fericite că micuţii lor au savurat fără să ştie această legumă sănătoasă şi hrănitoare. Caşcavalul folosit
de mine în compoziţia chiftelelor se
poate înlocui foarte uşor cu brânza preferată sau mozzarella.
1 bucată broccoli
– 500 gr
2 mâini caşcaval
ras
2 ouă mari sau 3
medii
2 linguri pesmet
1 legătură mărar
2-3 căţei de
usturoi
sare
Mod de preparare:
Se desfac
bucheţelele de broccoli , se spală şi se toacă mărunt cu cuţitul sau la robotul
de bucătărie (cum am făcut eu) apoi se amestecă împreună cu usturoiul pisat,
ouăle, mărarul tocat mărunt şi pesmetul.
Se
potriveşte gustul de sare, se formează chifteluţele (de orice mărime doreşte
fiecare) şi se aşază în tava unsă cu ulei şi tapetată cu făină sau
hârtie de copt.
Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la
180 de grade (foc potrivit) şi se lasă
15-20 minute sau până ce
chiftelele se rumenesc pe o parte apoi
se întorc şi pe cealaltă parte.
Se servesc atât
reci cât şi calde!
Spor la
bucătărit!
Plăcintă cu spanac şi brânză
Vă propun o
reţetă de plăcintă, care, este cum nu se poate mai potrivită pentru
acest sezon! Aceasta se poate servi atât
ca aperitiv cât şi ca fel principal deoarece este foarte săţioasă. Chiar dacă
nu vă place foarte mult spanacul, trebuie să o încercaţi şi cu siguranţă nu o
să regretaţi!
-pentru blat
1 ou
100 gr smântână
acră (2 linguri cu vârf)
100 gr unt
12 linguri făină
1 praf de sare
-pentru umplutură
500 -600 gr
spanac proaspăt (atât au rămas după ce am curăţat un kg de spanac) sau 1 kg
spanac congelat
1 legăură ceapă
verde
2-3 căţei de
usturoi
100 gr smântână
(2 linguri cu vârf)
500 gr brânză
telemea (vacă,oaie)
200 gr brânză de
vaci
4 ouă
2 linguri gris
(opţional)
un praf de
nucşoară
sare
piper
-pentru finisat
2 ouă
Mod de preparare:
Se prepară
aluatul amestecând oul cu smântâna, făina, untul topit şi un praf de sare. Se
face o bilă, se acoperă cu folie de plastic şi se lasă în frigider timp de o
oră.
Se toacă ceapa
verde şi usturoiul şi se călesc într-o lingură de ulei pentru 2-3 minute apoi se
adaugă frunzele de spanac spălate şi tocate mărunt ( eu le rup). Se acoperă
vasul cu un capac şi se lasă frunzele de spanac să se înmoaie (5 minute). Nu se
adaugă nici un pic de apă deoarece spanacul îşi lasă destulă zeamă. Se pune
spanacul într-o sită pentru a se scurge surplusul de apă şi se lasă să se
răcească.Cele 4 ouă bătute se amestecă împreună cu smântâna, telemeaua sfărâmată şi
brânza de vaci, se adaugă spanacul răcit şi se condimentează după gust
cu sare, piper şi nucşoară.
Se împarte
aluatul în 2 părţi egale şi se întind 2 foi mari. Cu una dintre foi se îmbracă
forma unsă cu ulei şi tapetată cu făină sau hârtie de copt. Pe cât se poate
foaia trebuie să îmbrace şi pereţii formei. Se pune peste foaie amestecul de
brânză cu spanac iar deasupra se acoperă cu cea de-a doua foaie.
Se bat cele 2 ouă
rămase şi se toarnă peste plăcintă.
Se introduce tava
în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (foc potrivit) pentru 40 de minute sau
până se rumeneşte frumos deasupra.
Pentru ca să fiţi
siguri că foaia de jos nu se înmoaie puteţi adăuga în compoziţia de brânză cu
spanac şi 2 linguri de griş. Acesta absoarbe umezeala din amestec (apa de la
brânză sau spanac).
Plăcinta se poate
servi atât caldă cât şi rece!
Spor la
bucătărit!
Drob din legume cu ouă de prepeliţă
Drobul este nelipsit de la masa de Paşte şi fiecare
are reţeta proprie de preparare.Eu obişnuiesc să fac drob şi fără o ocazie specială
iar de cele mai multe ori folosesc doar legume.Este o idee excelentă pentru un
aperitiv pe care să îl ai la îndemână in frigider şi să-l serveşti la micul dejun sau la cină.
De obicei prepar drobul în forma de chec dar, de această
dată am încercat cu formele de brioşe şi foi de plăcintă.Ideea este de la mama
mea care, ca şi mine este pasionată de gătit şi tot timpul încearcă reţete noi.
Gustând acest drob la ea, am hotărât că
trebuie neapărat să încerc şi eu.
A ieşit
nemaipomenit!
Ingrediente
pentru 10 brioşe:
500gr ciuperci
champignon
2 ardei capia
1 morcov mediu
1 legătură ceapă verde
1 legătură
usturoi verde
1 legătură
pătrunjel
1 legătură mărar
2 ouă de găină
12 ouă de
prepeliţă
2 linguri pesmet
2 foi de plăcintă
1 mână caşcaval
ras
sare
piper
Mod de preparare:
Ciupercile se
spală, se taie bucăţele şi se pun la călit cu o lingură de ulei pentru 3-4
minute.După ce ţi-am lăsat zeama, se pun la scurs într-o sită.Morcovul se dă pe
răzătoarea mică iar ceapa, usturoiul, ardeiul şi verdeaţa se toacă mărunt sau
se pun în robotul de bucătărie.După ce se răcesc ciupercile, se toacă şi
acestea mărunt şi se scurg între palme de surplusul de apă.Toate ingredientele
se amestecă împreună cu ouăle de găină, pesmetul, sare şi piper după gust.
Ouăle de
prepeliţă se fierb 4-5 minute apoi se pun sub jetul de apă rece şi se curăţă de
coajă.
Foile de plăcintă
se taie pătrate şi se pun câte două în formele de brioşe unse cu ulei apoi se
umple forma pe jumătate cu legume, se pune un ou de prepeliţă şi se acoperă din
nou cu legume.
Se pune tava în cuptorul
preîncălzit la 180 de grade pentru 40-50 minute.După ce se scot din cuptor se
presară caşscavalul ras şi pătrunjel
tocat.
Se servesc atât
calde cât şi reci!
Spor la
bucătărit!
Brioşe cu legume
Brioşele mele nu
dau greş niciodată! Orice ingrediente aş folosi la prepararea lor, dispar din
farfurie rapid, apoi sunt întrebată ce combinaţii de ingrediente urmează să mai folosesc. :)
2 ouă
½ cană ulei
½ cană lapte
10-11 linguri
făină cu vârf
1 praf de copt
1 ardei capia
150 gr mazăre
150 gr porumb
1 legătură ceapă
verde
1 legătură mărar
sare
Mod de preparare:
Într-un castron
se amestecă ouăle cu uleiul şi un praf de sare, se adaugă laptele apoi făina şi
praful de copt.În aluatul obţinut se adaugă ardeiul capia, mărarul şi ceapa
verde tocate mărunt apoi mazărea şi porumbul decongelate.Eu pun mazărea şi
porumbul congelate pe o farfurie şi le bag la cuptorul cu microunde pentru 2
minute apoi prepar cu ele ce mi-am propus.
Se unge tava de
brioşe cu ulei folosind o pensulă, se pun hârtiile de brioşe iar în ficare
hârtie se pun câte 2 linguri pline cu amestecul rezultat.Eu am pus deasupra
brioţelor mici bucăţele de ardei să se vadă frumos!
Se introduce tava
în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (foc potrivit) pentru 30 minute sau
până ce brioşele se rumenesc.
Se servesc calde
sau reci cu legumele preferate!
Spor la
bucătărit!
Budincă de morcovi
Am găsit de mult această reţetă printr-o revistă ( nici nu
mai ştiu care ) şi zilele trecute mi-am amintt de ea.Nu mai ştiu dacă acolo
erau aceleaşi cantităţi sau dacă am omis din ingrediente, ceea ce pot să vă
spun este că budinca a ieţit delicioasă.Are un gust dulceag combinat cu cel de
nucşoară şi cu cel al piperului.Minunată budinca mea !
Ingrediente pentru 3 budinci în vase de ceramică mici şi
rotunde:
400 gr morcovi ( 4 morcovi medii )
1 ţelină medie
2 ouă
1 ceapă albă
4 linguri smântână
pentru gătit
1-2 linguri unt
1 legatură pătrunjel
nucşoară
sare
piper
pesmet pentru tapetat castronaşele
Mod de preparare
Se spală morcovii şi ţelina, se curăţă de coajă şi se dau pe
răzătoarea mare.Ceapa se curătă şi ea de
coajă, se toacă mărunt şi se căleşte cu o lingură de unt pentru 2 minute apoi
se adaugă morcovii şi ţelina care se mai lasă încă 2 minute.Se toarnă în
amestecul din cratiţă jumătate de pahar de apă , sare şi piper apoi se pune
capacul şi se lasă pe foc până se evaporă
apa iar rădăcinoasele devin moi.Se lasă morcovii să se racească. Ouăle se bat într-
un castron cu smântâna şi pătrunjelul
tocat,un pref de nucşoară, sare şi piper apoi se adaugă morcovii răciţi.
Se ung formele cu unt şi se tapetează cu pesmet, se toarnă
compoziţia în ele apoi se pun pe o tavă care se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de
grade pentru 35- 40 minute sau până se
rumeneste deasupra.
Se scoate budinca din cuptor şi se serveşte călduţă!
Poftă bună!
Ştrudele cu carne de pui şi legume
Gustul acestor
ştrudele făcute în casă nu se compară
sub nici o formă cu cele pe care le găsim în comerţ.Se prepară foarte uşor,
sunt fragede şi cel mai important este că ştim ce ingrediente folosim.
Ingrediente
pentru 8 ştrudele:
3 foi de plăcintă
2 pulpe pui
2 morcovi
2 ardei sau
gogoşari
1 ceapă medie sau
1 fir de praz
2 ouă
1 legătură mărar
ghimbir-1
cm(opţional)
1 lingură pesmet
1 cană supă de
pui
100 gr caşcaval
busuioc
sare
piper
Mod de preparare:
Se fierb pulpele
de pui, se curăţă carnea de pe oase şi
se toacă mărunt. Se păstreazaă o cană din supa rămasă. Într-o tigaie se căleşte
ceapa (prazul) tocată mărunt timp de 3-4
minute cu o lingură de ulei apoi se adaugă ardeii tocaţi şi ei, ghimbirul şi
morcovii daţi pe răzătoarea mică, câteva frunze de busuioc tocate şi se mai
lasă 5 minute până se înmoaie legumele.Peste legume se pune o cană din supa in
care au fiert pulpele,se potriveşte gustul de sare şi piper apoi se lasă pe foc
până se absoarbe toată zeama.Se lasă legumele să se răcească, se pun într-un
vas şi se amestecă cu o lingură de pesmet, un ou, o legătură de mărar tocat şi
carnea.
Se unge o foaie
de plăcintă cu ulei sau unt topit,se pune peste ea cea de-a doua foaie care deasemenea
se unge apoi se pune şi cea de-a treia foaie, se decupează pătrate care se
umplu cu compoziţia de legume şi carne,
se îndoaie marginile apoi se rulează formând ştrudele.
Se amestecă un ou
cu caşcavalul ras pe răzătoarea mare, se
ung ştrudelele, se aşează în tava unsă
cu ulei şi tapetată cu făină sau hârtie de copt şi se pun în cuptorul
preîncălzit la 180 de grade până se rumenesc ( 30 min).
Ştrudelele sunt
delicioase atât calde cât şi reci!
Poftă bună!
Ruladă cu carne şi legume
Avantajul acestei
rulade este că se poate păstra în frigider chiar şi cîteva zile iar dacă doriţi
să o serviţi caldă se poate încălzi repede la cuptorul cu microunde.Rulada este
o gustare săţioasă iar pentru pachetul
de la serviciu sau şcoală este soluţia
salvatoare.
Ingrediente:
1 foaie aluat de
foietaj
500 gr carne
tocată ( porc si vită)
100-150 gr
caşcaval sau mozzarella
1 fir de praz sau
2 cepe medii
1 gogoşar sau
ardei
1 morcov mare
2 căţei de
usturoi
1 bucăţică
ghimbir ( 1-2 cm)
3-4 roşii sau o
cutie de roşii în bulion
1 ou
sare
piper
busuioc
Mod de preparare:
Încep prin a
menţiona ca se poate folosi orice fel de carne tocată: pui, porc, vită, curcan
. Eu întotdeauna toc acasă carnea,
niciodată nu cumpăr carne gata tocată, e mai sănătos şi mai sigur.
Carnea se spală
şi se toacă, legumele se spală şi ele, morcovul şi ghimbirul se dau pe
răzătoarea mică iar prazul,usturoiul,
gogoşarul sau ardeiul şi roşiile se toacă mărunt.
Într-o tigaie cu
2 linguri de ulei se călesc prazul şi
usturoiul pentru 3-4 minute, se adaugă
morcovul , ghimbirul, gogoşarul şi se
lasă pe foc încă 5 minute după care se pune carnea amestecând pentru ca aceasta să se
desfacă. În amestecul de carne şi legume se pune o cană cu apă apoi roşiile, sare,piper , busuioc după gust şi se
lasă să fiarbă la foc potrivit pană
scade toată apa.După ce se opreşte focul se adaugă peste carne caşcavalul ras amestecând bine apoi compoziţia obţinută se întinde pe foaia de aluat. Se rulează foaia,
se unge cu ou apoi se taie felii potrivite care se pun în tava unsă cu ulei şi
tapetată cu făină sau hârtie de copt şi se introduc în cuptorul preîncălzit la
180 de grade până se rumenesc frumos ( 35-40 minute).
Feliile de ruladă
se pot servi atât calde cât şi reci!
Poftă bună!
Brioşe cu dovlecei şi brânză dulce
Băieţelului meu
îi plac foarte mult chifteluţele din dovlecei , fie ele dulci sau sărate.De
fiecare dată încerc să mai adaug
reţetelor un ingredient nou pentru ca rezultatul să fie unul şi mai apetisant.
Niciodată nu
prăjesc chifteluţele în ulei ( nu sunt sănătoase, mai ales pentru copii), ci le
coc la cuptor şi vă asigur că sunt mult mai gustoase decât cele prăjite.
În acest
weekend m-am gândit să încerc o nouă
variantă şi să le pregătesc sub formă de brioşe adăugând ş brânză dulce.
Micuţul meu a fost foarte încântat de rezultat şi le-a dat brioşelor mele nota
10 spunându-mi că de acum înainte numai aşa să-i prepar chifteluţele de
dovlecei.
Ingrediente
pentru 28 de brioşe:
800 gr dovlecei
(3 dovlecei medii)
400 gr brânză
dulce
2 ouă
1 cană zahăr
5-6 linguri iaurt
2 pliculeţe zahăr
vanilat
2/3 cană ulei
1 praf de copt
10 linguri cu
vârf de făină
2 linguri griş
Mod de preparare:
Se spală
dovleceii şi se dau pe răzătoarea mare cu tot pe coajă. Într-un castron se
amestecă ouăle cu zahărul tos şi zahărul
vanilat, se adaugă uleiul apoi brânza dulce, iaurtul, praful de copt şi
dovleceii storşi de zeamă . La sfărşit se pun
grişul şi făina treptat omogenizând
compoziţia.Se unge tava de brioşe cu ulei, se tapetează cu făina apoi se umplu
formele de brioşe cu aluat.Se pune tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade
pentru 30 de minute sau până ce brioşele devin aurii.Se scoate tava din cuptor,
se răstoarnă brioşele, se lasă să se răcească şi se servesc.
Am încercat să
pun brioşele în hârtie de copt şi apoi în formele din tavă dar după ce le-am
scos din cuptor nu am mai putut să dezlipesc hârtia deoarece compoziţia este
totuşi moale şi se lua hârtia cu tot cu cocă, de aceea am ales varianta cu tava
unsă cu ulei şi tapetă cu făină.
Vă doresc spor la bucătărit!
Prăjitură sărată cu legume
Această prăjitură
este un aperitiv gustos, săţios, uşor de preparat şi la îndemâna oricui!
2 -3 dovlecei
(500 gr)
1 morcov
200 gr de brânză (oaie, capră, vacă )
2 linguriţe praf de copt
7 linguri cu vârf de făină
5 căţei de usturoi
1 bucăţică de ghimbir ( 1-2 cm)
Poftă bună!
1 ou
4 linguri cu vârf de făină
1 cană lapte
1 linguriţă praf de copt
2 fire ceapă verde
2 căţei de usturoi
Poftă bună!
3-4 căţei de usturoi
8 felii de pâine
1 lingură ulei de măsline
3-4 frunze de busuioc
Un aperitiv potrivit pentru orice eveniment: petrecere în familie, o întâlnire cu prietenii sau masa de sărbători. Sunt uşor de preparat şi nu aveţi nevoie de prea multe ingrediente.
Ingrediente
pentru 40 de sărăţele:
14 linguri cu vârf de făină
2 gălbenuşuri
sare
mac, chimen, susan
Spor la bucătărit!
Ingrediente:
Într-un alt castron se amestecă făina cu boia,sare, piper şi praf de usturoi iar separat se bat cele 2 ouă cu un praf de sare. Fulgii de porumb se strivesc într-un şerveţel şi se pun pe o farfurie apoi ne apucăm să preparăm crochetele. Se tăvălesc făşiile de pui prin făină apoi prin ou şi la sfârşit prin fulgii de porumb.
Se servesc cu orice sos doriţi!
Gogoşele cu pastă de brânză
În luna martie avem două evenimente importante în familie: ziua tatălui meu şi a surorii mele mai mici .
Astfel, am hotărât să organizăm două mese festive în două sâmbete diferite.
Meniul a fost unul diversificat şi .....mult.
Ingrediente gogoşele:
300 g făină
6 ouă
sare
Ingrediente pastă de brânză:
700 g brânză de vaci
200 g brânză de oaie
1 legătură ceapă verde
1 ardei capia roşu
Mod de preparare:
Pentru prepararea gogoşelelor am pus la fiert apa, uleiul şi un praf de sare. Când au început să fiarbă am stins focul şi am pus toată făina odată amestecând bine.Am lăsat să se răcească, nu de tot şi am adăugat ouăle câte unul amestecând bine după fiecare. Coca obţinută nu trebuie să fie nici prea moale şi nici prea tare, să curgă încet din lingură.
Am pus în tavă gogoşele cu pos-ul şi le-am copt 15-20 minute la 180 de grade(până au devenit aurii).
Din această compoziţie
mi-au ieşit 60 de gogoşele.Dacă doriţi mai puţine se pot folosi cantităţile pe
jumătate.
Cantitatea de apă si făină trebuie să fie dublă faţă de cea de ulei.
După ce am terminat cu gogoşelele am trecut la pasta de brânză.
Am tocat pe rand ceapa şi ardeiul la aparatul de mărunţit, brânza de oaie am dat-o pe răzătoarea mare, am mărunţit-o şi în aparat , apoi am amestecat-o cu branza de vaci.
În jumătate din pasta de brânză am adăugat ardeiul mărunţit iar în cealaltă jumătate ceapa verde.
Succes!
Chifteluţe cu susan la cuptor
Ingrediente:
500 gr carne tocată ( eu am avut porc şi vită)
1 legătură ceapă verde
1 ardei capia roşu
1 morcov
2 ouă
2-3 căţei de usturoi
1 legătură de pătrunjel
mărar ( eu am avut congelat )
sare
piper
susan
Încercaţi-le şi voi!
File de cod pane cu fulgi de porumb
Pentru că astăzi se mănăncă peşte am pregătit file de cod pane iar când am prăjit peştele în loc de pesmet am folosit fulgi de porumb.A ieşit minunat! S-a mâncat tot!
Poftă bună!
Chifle cu măsline, şuncă şi caşcaval
Cu siguranţă vă veţi impresiona musafirii cu aceste chifle ,copilul va fi super încântat iar dimineaţa în drum spre locul de muncă pot înlocui cu succes covrigii de la colţ.
Crochete de dovlecei cu brânză la cuptor
Un aperitiv răcoros care se potriveşte de minune cu sosul tzatzichi!
Ingrediente:
100 gr brânză de capră (oaie,vacă)
2 ouă
1 legătură mărar
1 legătură ceapă verde
7-8 linguri pesmet
Cu mâinile umede se formează crochetele care se tăvălesc prin pesmet şi se pun în tava unsă cu ulei. Se coc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade până se rumenesc pe partea de jos apoi se întorc pe cealaltă parte.
Se servesc atât reci cât şi calde, simple sau cu sosul preferat!
Poftă bună!
Brioşe cu măsline, ardei şi ceapă
Poftă bună!
2 ardei capia
1 legatură de
mărar
3 ouă200 gr de brânză (oaie, capră, vacă )
2 linguriţe praf de copt
7 linguri cu vârf de făină
5 căţei de usturoi
1 bucăţică de ghimbir ( 1-2 cm)
sare
piper
Mod de preparare:
Dovleceii se
spală şi se rad cu tot cu coajă pe răzătoarea mare, se presară cu puţină sare pentru a-şi mai lăsa
din zeamă apoi se storc în palme şi se pun într-un castron unde se mai adaugă
ardeii şi mărarul tocate mărunt, usturoiul pisat, ghimbirul şi morcovul rase şi
ele.
În amestecul de
legume se încorporează ouăle şi brânza rasă apoi se adaugă praful de copt, făina,
sare şi piper după gust.Compoziţia rezultată se pune în tava unsă cu ulei şi
tapetată cu pesmet apoi se introduce în
cuptorul preîncălzit la 180 de grade ( foc potrivit) pentru 35- 40
minute sau până prăjitura devine aurie.
Se poate servi
atât caldă cât şi rece!
Pancakes cu zucchini şi brânză de capră
Servite la micul
dejun sau ca şi o gustare, alături de o salată sau sosul preferat , aceste
pancakes vor face deliciul întregii familii. Aluatul îl puteţi pregăti de seara
iar dimineaţa doar coaceţi clătitele. Uşor de preparat şi de întreaga familie
savurat! J
Ingrediente
pentru 10 pancakes:
1 zucchini mediu
100 gr brânză de capră1 ou
4 linguri cu vârf de făină
1 cană lapte
1 linguriţă praf de copt
2 fire ceapă verde
2 căţei de usturoi
1 legătură mărar
sare
piper
Mod de preparare:
Dovlecelul se dă
pe răzătoare cu tot cu coajă, se stoarce în palme apoi se amestecă într-un castron cu brânza rasă, usturoiul
pisat, ceapa şi mărarul tocate mărunt,
oul, laptele,praful de copt şi la sfârşit făina.Se omogenizează compoziţia, se
adaugă sare şi piper după gust apoi se lasă să se odihnească 30 minute.În
tigaia încinsă şi unsă cu puţin ulei se
pune o lingură plină din aluatul pregătit şi se lasă până face mici
găurele deasupra apoi se întoarce pe partea cealaltă pentru încă un minut.
Se servesc cu
roşii, sos pesto sau chiar şi simple!
Poftă bună!
Bruschete cu mozzarella şi roşii
Un aperitiv sănătos, potrivit pentru zilele călduroase şi
nu numai!
Ingrediente:
100 gr mozzarella
2 roşii3-4 căţei de usturoi
8 felii de pâine
1 lingură ulei de măsline
3-4 frunze de busuioc
Mod de preparare:
Cu o formă
rotundă ( sau orice altă formă preferaţi) se
decupează felii de pâine,
înlăturând astfel coaja, apoi se prăjesc într-o tigaie antiaderentă, se coc la
cuptor sau pe grătar.Feliile prăjite se ung cu usturoi pisat amestecat cu ulei
de măsline.Se feliază roşiile, se scoate miezul şi se taie cubuleţe mici
împreună cu mozzarella , se pun într-un bol,se potriveşte gustul de sare şi
piper apoi se presară busuioc tocat
mărunt. Cu amestecul obţinut se acoperă feliile de păine prăjite şi unse cu
usturoi iar aperitivele sunt gata pentru a fi savurate.
Poftă bună!
Sărăţele cu caşcaval
Un aperitiv potrivit pentru orice eveniment: petrecere în familie, o întâlnire cu prietenii sau masa de sărbători. Sunt uşor de preparat şi nu aveţi nevoie de prea multe ingrediente.
250 gr margarină
(un pachet)
300 gr caşcaval14 linguri cu vârf de făină
2 gălbenuşuri
sare
mac, chimen, susan
Mod de preparare:
Se scoate
margarina din frigider şi se lasă să se înmoaie apoi se pune într-un castron ,
se adaugă caşcavalul ras pe răzătoarea mică şi făina(nu toată o dată). Se
frământă compoziţia cu mâinile până se încorporează toate ingredientele şi se
leagă bine.Se obţine un aluat fraged pe care il lăsăm o oră la frigider să se
odihnească.
Pe
masa de lucru se întinde o foaie care se decupează în diferite forme (bastonaşe, steluţe,
floricele ).Se ung sărăţelele cu albuş de ou,
se presară chimen, mac sau susan, se aşează în tava unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de
copt şi se pun în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (foc potrivit) pentru
20-25 minute sau până devin aurii.
Se servesc reci!Spor la bucătărit!
Crochete de pui la cuptor-Crispy Strips
Aceste crochete
înlocuiesc bucăţile de pui crocant pe
care le întâlnim la orice fast food ( crispy strips) şi sunt mult mai sănătoase
putând fi consumate şi de cei mici fără nici o problemă.
-pentru crochete
1 piept de pui
2 ouă
200 gr fulgi de
porumb
2-3 linguri făină
½ linguriţă boia
de ardei dulce sau iute
½ linguriţă praf de usturoi
sare
piper
1 cană lapte
-pentru sos
200 gr smântână
2 linguriţe
muştar dulce
3 căţei de
usturoi
sare
piper
mărar tocat
Mod de preparare:
Se taie pieptul
de pui fâşii şi se pun într-un castron cu lapte pentru o oră să se frăgezească.
Într-un alt castron se amestecă făina cu boia,sare, piper şi praf de usturoi iar separat se bat cele 2 ouă cu un praf de sare. Fulgii de porumb se strivesc într-un şerveţel şi se pun pe o farfurie apoi ne apucăm să preparăm crochetele. Se tăvălesc făşiile de pui prin făină apoi prin ou şi la sfârşit prin fulgii de porumb.
Se pun în tava unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt, se bagă în
cuptorul preîncălzit la 180 de grade până se rumenesc pe partea de jos (20-30
min) apoi se întorc si pe partea cealaltă.
Se servesc cu orice sos doriţi!
Eu am preparat un
sos din 2 linguriţe muştar, 2oo gr smântână,sare,piper , mărar şi 3 căţei de
usturoi pisaţi.
Poftă bună!
Gogoşele cu pastă de brânză
În luna martie avem două evenimente importante în familie: ziua tatălui meu şi a surorii mele mai mici .
Astfel, am hotărât să organizăm două mese festive în două sâmbete diferite.
Meniul a fost unul diversificat şi .....mult.
Ingrediente gogoşele:
150 ml ulei
300 ml apă300 g făină
6 ouă
sare
Ingrediente pastă de brânză:
700 g brânză de vaci
200 g brânză de oaie
1 legătură ceapă verde
1 ardei capia roşu
Mod de preparare:
Pentru prepararea gogoşelelor am pus la fiert apa, uleiul şi un praf de sare. Când au început să fiarbă am stins focul şi am pus toată făina odată amestecând bine.Am lăsat să se răcească, nu de tot şi am adăugat ouăle câte unul amestecând bine după fiecare. Coca obţinută nu trebuie să fie nici prea moale şi nici prea tare, să curgă încet din lingură.
Am pus în tavă gogoşele cu pos-ul şi le-am copt 15-20 minute la 180 de grade(până au devenit aurii).
Cantitatea de apă si făină trebuie să fie dublă faţă de cea de ulei.
După ce am terminat cu gogoşelele am trecut la pasta de brânză.
Am tocat pe rand ceapa şi ardeiul la aparatul de mărunţit, brânza de oaie am dat-o pe răzătoarea mare, am mărunţit-o şi în aparat , apoi am amestecat-o cu branza de vaci.
În jumătate din pasta de brânză am adăugat ardeiul mărunţit iar în cealaltă jumătate ceapa verde.
Următorul pas a fost să tai capacul gogoşelelor şi să le umplu cu crema de brânză. După ce am terminat cu toate, am presărat pe deasupra lor boia dulce. Astfel am obţinut aceste minunate gogoşele!
Trebuie neapărat
să le încercaţi şi voi!Succes!
Chifteluţe cu susan la cuptor
Chifteluţele sunt
aperitivul nelipsit de la orice masă festivă şi nu numai.Acum ceva timp am
decis să încerc şi varianta la cuptor pentru că este mult mai sănătoasă , mai
ales pentru copii.
Rezultatul a fost
unul mulţumitor iar de atunci numai aşa
fac chifteluţele.
Ingrediente:
500 gr carne tocată ( eu am avut porc şi vită)
1 legătură ceapă verde
1 ardei capia roşu
1 morcov
2 ouă
2-3 căţei de usturoi
1 legătură de pătrunjel
mărar ( eu am avut congelat )
sare
piper
susan
Mod de preparare:
Se toacă legumele
şi carnea ,apoi se pun într-un castron
unde se adaugă cele 2 ouă, sare şi piper după gust.
Din compoziţia
rezultată se fac biluţele care se
rostogolesc prin susan. Mie mi-au
ieşit 40 de chifteluţe.
Se pun în tava
tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei şi făină şi se bagă la cuptorul preîncălzit la 18o de
grade pentru 40 minute(20 minute pe o parte şi 20 minute pe cealaltă parte).
Încercaţi-le şi voi!
File de cod pane cu fulgi de porumb
Pentru că astăzi se mănăncă peşte am pregătit file de cod pane iar când am prăjit peştele în loc de pesmet am folosit fulgi de porumb.A ieşit minunat! S-a mâncat tot!
Ingrediente:
6oo gr file de
cod
150 gr fulgi de
porumb ( o pungă)
2 ouă
făină
sare
piper
ulei (pentru
prăjit peştele)
Mod de preparare:
Se fărâmiţează
fulgii de porumb într-un şerveţel apoi se spală peştele, se taie bucăţele şi se
tamponează cu un şerveţel fiecare
bucăţică pentru a absoarbe apa de pe el.
Se pregătesc 3
castronele: într-unul se pune făină
cu un pic de sare şi un praf de
piper,în altul se pun cele 2 ouă care
se bat iar în al treilea se pun
fulgi de porumb. Nu puneţi toţi fulgii de porumb odată pentru că se vor
umezi şi nu se mai lipesc de peşte.
Se pune pe foc o tigaie cu ulei să se încingă şi ne pregătim de prăjit
peştele. Se tăvălesc bucăţelele de peşte prin făină apoi prin ou iar la sfârşit prin fulgii de porumb şi se pun în
uleiul încins.Se ţin pe foc şi pe o parte şi pe cealaltă până devin aurii. Se
scot din tigaie şi se pun pe un serveţel ca să mai absoarbă uleiul din ele.
Peştele este
crocant şi delicios! Se serveşte cu lămâie şi o salată de orice fel!
Poftă bună!
Chifle cu măsline, şuncă şi caşcaval
Cu siguranţă vă veţi impresiona musafirii cu aceste chifle ,copilul va fi super încântat iar dimineaţa în drum spre locul de muncă pot înlocui cu succes covrigii de la colţ.
Ingrediente:
250 gr făină
½ cubuleţ drojdie(12,5 gr)
½ cană apă
50 gr măsline
50 gr şuncă
100 gr caşcaval
un ou
un praf de sare
½ linguriţă zahăr
Mod de preparare:
Se pune drojdia
să se dizolve în jumătate de cană de apă
în care mai adăugăm un praf de sare şi zahărul,măslinele şi şunca se taie
cubuleţe mici iar caşcavalul se dă pe răzătoarea mică.
Se pun într-un
bol făina,măslinele,şunca şi jumătate din cantitatea de caşcaval , se adaugă
apa cu drojdia si se amestecă bine cu mâna.Dacă vi se pare ca a ieşit coca prea
tare să nu mai adăugaţi apă că este foarte bine aşa. Se acoperă castronul cu o
cârpă şi se lasă la dospit 3o minute.
După ce a crescut
un pic coca se formează chiflele şi se pun în tava unsă cu ulei şi tapetată cu
hârtie de copt.Mie mi-au ieşit 10 chifle.Caşcavalul care a rămas se amestecă cu
un ou şi se ung chiflele(eu am presărat pe unele chimen iar pe altele mac).Se
introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 35 minute sau
pană se rumenesc un pic chiflele.
Se pot servi ca
aperitiv sau în loc de pâine la masă!
Poftă bună!
Crochete de dovlecei cu brânză la cuptor
Un aperitiv răcoros care se potriveşte de minune cu sosul tzatzichi!
3 dovlecei medii
200 gr brânză de
vaci100 gr brânză de capră (oaie,vacă)
2 ouă
1 legătură mărar
1 legătură ceapă verde
7-8 linguri pesmet
Mod de preparare:
Se curăţă
dovleceii de coajă,se dau pe răzătoarea mare şi se storc de apă (între palme)
apoi se pun într-un castron.Peste dovlecei se adaugă brânza de vaci, brânza de capră pisată cu
furculiţa sau rasă, cele 2 ouă,ceapa şi mărarul tocate mărunt ,sare, piper şi 6
linguri de pesmet.
Cu mâinile umede se formează crochetele care se tăvălesc prin pesmet şi se pun în tava unsă cu ulei. Se coc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade până se rumenesc pe partea de jos apoi se întorc pe cealaltă parte.
Se servesc atât reci cât şi calde, simple sau cu sosul preferat!
Poftă bună!
Brioşe cu măsline, ardei şi ceapă
Am preparat
astăzi aceste brioşe pufoase şi savuroase care pot fi servite la micul dejun
sau ca o gustare.
Ingrediente:
2 ouă
1 cană lapte
¾ cană ulei
16 linguri cu
vârf de făină
1 linguriţă zahăr
2 linguriţe praf de
copt
100 gr măsline
2 ardei capia
frunze de ceapă
verde
un praf de sare
Mod de preparare:
Într-un castron se
pun ouăle, zahărul, praful de sare, uleiul şi se amestecă până se
omogenizează compoziţia. Se adaugă laptele, praful de copt şi făina treptat apoi maslinele,ardeiul şi
frunzele de ceapă tocate mărunt.
Se unge o tavă de
brioşe cu ulei, se pun hârtiile de brioşe care se umplu până sus cu amestecul.
Se introduc în cuptorul preîncălzit la
180 de grade până se rumenesc deasupra.
Se servesc cu
mare drag familiei şi prietenilor!
Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu