Îngheţată din banane
Mod de preparare:
Pentru că se
apropie vara cu paşi repezi şi ne aşteaptă multe zile călduroase sau chiar
toride, cei mici şi nu numai, vor fi
foarte încântaţi de această îngheţată gustoasă
şi sănătoasă.
Îngheţata nu mai
are nevoie de zahăr sau miere pentru că bananele sunt destul de dulci, de
asemenea , nu mai este necesar să punem smântână lichidă deoarece compoziţia
este destul de cremoasă.
Ingrediente
pentru 2 porţii:
2 banane mari
1 lingură zeamă
de lămâie
30-40 gr
ciocolată cu lapte
7-8 nuci, alune, nuci caju, migdale
esenţă de vanilie
sau rom (opţional)
Se pun bananele
în congelator pentru 2-3 ore apoi se curăţă de coajă (cu cuţitul), se taie
rondele, se stropesc cu zeama de lămâie apoi
se pun în blender sau aparatul de
tocat legume şi se blenduiesc până ce se obţine o pastă fină care se pune apoi
în congelator pentru o oră. După ce pasta a stat în congelator se mai pune încă
o dată în blender apoi se adaugă nucile
măcinate şi ciocolata bucăţele ( eu am avut un ou de ciocolată pe care l-am
făcut bucăţele).
Se serveşte
ornată cu ciocolată şi nuci!
Poftă bună!
Fursecuri cu fulgi de ovăz, merişoare şi chipsuri de ciocolată
Îmi plac la
nebunie fursecurile cu fulgi de ovăz şi le pregătesc cu mare drag de fiecare dată încercând să combin diverse ingrediente. Astăzi, am ales să folosesc chipsuri de ciocolată şi merişoare. Mi se
pare că ciocolata se potriveşte de
minune cu gustul acrişor al
merişoarelor.
Ingrediente
pentru 20 de fursecuri:
1 şi ½ căni cu
fulgi de ovăz
100 gr unt sau
margarină
2 ouă
4 linguri cu miere
6 linguri cu vârf
de făină
1 plic praf de
copt
100 gr merişoare
50 gr chipsuri de
ciocolată
Mod de preparare:
Într-un castron
se pun ingredientele uscate: fulgii de ovăz, făina şi praful de copt peste care
se adaugă untul topit la microunde,
mierea şi ouăle. Se amestecă toate ingredientele apoi se
încorporează merişoarele şi chipsurile de ciocolată. Se pune castronul
pentru o oră în frigider pentru a se înmuia fulgii de ovăz şi a se întări
aluatul. După ce compoziţia s-a odihnit în frigider, se formează fursecurile, se pun în tava tapetată cu hărtie de copt
lăsând distanţă între ele apoi se
introduc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (foc potrivit) pentru 20 de
minute sau până se rumenesc uşor.
Ingrediente:
Chec pufos cu cacao
Ingrediente
pentru o tava de 8/22 cm:
Ingrediente:
Papanaşi fierţi
Ingrediente:
Chec cu ricotta şi migdale
Se servesc cu
multă poftă!
Pască fără aluat, cu stafide şi nucă de cocos
Spor la bucătărit!
La orice
sărbătoare mare, fie ca este Paşte sau Crăciun în casele noastre miroase a
cozonaci, pască, prăjituri sau sarmale. Anul acesta am decis să încerc pasca
fără aluat pentru că oricum mâncăm destulă cocă de la cozonac. Am tot căutat reţete de pască
fără aluat şi mai toate conţineau în amestecul
de brânză: făină, griş sau
ambele.Mi-am luat inima în dinţi şi am înlocuit făina şi grişul cu nucă de
cocos.
Nu am folosit o
tavă rotundă mare şi am pus aluatul în 4 tăviţe mici de prăjiturele pe care
le-am primit de la sora mea.
Pasca a ieşit minunată,
aromată, nu s-a lipit de tăvi iar mirosul îmbietor răspândit în toată casa nu ne-a ajutat deloc
să nu gustăm din ea.
Ingrediente:
800 gr brănză
dulce
300 gr smântână
5 ouă mici
sau 4 mari
200 gr stafide
10-12 linguri
zahăr pudră vanilat
100 gr nucă de
cocos
½ sticluţă esenţă
de rom
coaja de la o
lămâie
coaja de la o
portocală
Mod de preparare:
Se pun stafidele
într-un castron acoperite de apă şi esenţa de rom şi se lasă să se înmoaie
jumătate de oră.
În alt castron se
pisează bine brânza dulce pentru a nu mai avea cocoloaşe, apoi se încorporează
smântâna, zahărul şi ouăle unul câte
unul. Se adaugă coaja rasă de la o lămâie şi de la o portocală apoi stafidele
stoarse bine de apă şi la sfârşit se pune nuca de cocos.
Se ia o tavă cu
diametrul de 26 cm( eu am pus aluatul în 4 tăviţe mici), se tapetează cu hârtie
de copt, se toarnă compoziţia în ea şi se introduce în cuptorul preîncălzit la
180 de grade( foc potrivit) pentru 50-60 minute sau până se rumeneşte uşor pe
deasupra.
Se scoate pasca
din cuptor şi se lasă să se răcească apoi se scoate din hârtia de copt.
Se serveşte
pudrată cu zahăr sau exact aşa cum este!
Paşte fericit
tuturor!
Plăcintă rapidă cu brânză dulce
Am numit această
plăcintă „rapidă” deoarece am folosit
foi din comerţ fără a mai pierde timpul să le prepar eu. Ideea este să ne
uşurăm munca şi nu să stăm prea mult
timp în bucătărie pentru a rata
momentele frumoase petrecute
alături de cei dragi.
Ingrediente:
1 pachet foi de
plăcintă
1 kg brânză dulce
200 gr stafide
4 ouă
8 linguri zahăr
tos
2-3 pliculeţe
zahăr vanilat
3-4 linguri griş
1/2 cană ulei
pentru uns foile
1 lingură unt
coaja de la o
lămâie sau portocală
zahăr pudră
pentru ornat
Mod de preparare:
Se scot foile de
plăcintă din congelator şi se lasă să se dezgheţe.Stafidele se pun într-un
castron acoperite cu apă şi se lasă pentru 2 ore să se hidrateze.
Brânza dulce se
amestecă împreună cu 6 linguri de zahăr tos şi zahărul vanilat apoi se adaugă
ouăle, grişul şi stafidele.
Se desfac foile,
se pun pe masa de lucru apoi se ia o foaie, se unge cu ulei ( margarină topită
sau unt topit ) folosind o pensulă, peste ea se pune altă foaie care, de asemenea
se unge cu ulei iar peste aceasta se mai
întinde şi cea de-a treia foaie ( aceasta nu se mai unge cu nimic ).Se întind
4-5 linguri din compoziţia de brânză pe foaia de plăcintă lăsând marginea spre care rulăm neacoperită .
Se rulează foile
şi se pun în tava tapetată cu unt.
Procedăm aşa până se termină foile. Mie mi-au ieşit 5 rulouri.
Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la
180 de grade şi se lasă 40 minute sau până se rumenesc rulourile. Cât timp plăcinta
este în cuptor se face un sirop din 2 linguri de zahăr şi 150 ml apă iar când
scoateţi tava din cuptor puneţi cu o lingură sirop pe toată suprafaţa plăcintei
şi acoperiţi tava cu o cârpă curată. Astfel, foile de plăcintă vor fi moi .
După ce se răceşte, sepudrează cu zahăr şi se taie bucăţele.
Spor la
bucătărit!
Bomboane raw din curmale, cocos şi migdale
Ador să încerc
reţete noi, mai ales din cele sănătoase! Bomboanele preparate de mine fac parte
din această categorie şi sunt unul din deserturile îndrăgite de întreaga
familie. Avantajul lor este că sunt
săţioase, preparate din ingrediente naturale, fără coacere şi le putem păstra o
perioadă mai lungă de timp ( dacă rezistă ). J
Ingrediente:
200 gr curmale
150 gr fulgi de
cocos uscaţi sau pulpă rezultată de la laptele de cocos
1 cană migdale
măcinate sau miez rezultat de la laptele de migdale
100 ml lapte
migdale, cocos, dovleac
1-2 linguri cacao
sau pudră de roşcove
1-2 linguri miere
(opţional)
esenţă vanilie,
esenţă de rom sau scorţişoară (opţional)
pentru decor :
fulgi de cocos, fistic măcinat, migdale măcinate,bomboneşe de ciocolată,
seminţe de susan
Mod de preparare:
Într-un vas se
pun curmalele la hidratat pentru 3 ore acoperite de apă.După ce s-au hidratat,
se scot sâmburii curmalelor şi acestea se pun în blender împreună cu laptele de
migdale. Se formează o pastă care apoi se amestecă într-un castron cu celelalte
ingrediente. Dacă aluatul este prea moale mai adăugaţi fulgi de cocos,iar dacă
vi se pare foarte greu de modelat mai puteţi pune lapte de migdale.
Se gustă
compoziţia şi se mai poate adăuga miere după gust. Eu nu am pus miere deloc.
Se formează
bombonelele apoi se tăvălesc prin fulgi de cocos, ciocolată mărunţită, fistic
măcinat sau seminţe de susan uşor prăjite .
Se pot păstra la
frigider sau într-o cutie închisă şi depozitată la loc răcoros!
Spor la
bucătărit!
Cornuri cu gem
Într-una din
zilele când am avut chef să petrec mai mult timp în bucătărie, am pregătit
aceste delicioase cornuri cu gem.Am fost foarte încântată de rezultat şi cu
siguranţă o să mai repet experienţa.
500 gr făină
2 ouă
150 ml lapte
25 gr drojdie ( 1
cub mic )
5 linguri zahăr
50 gr unt sau
margarină
coaja de la o
lămâie
2 gălbenuşuri
pentr uns cornurile
gem pentru
umplutură
Mod de preparare:
Laptele se
încălzeşte foarte puţin şi se pune în el drojdia să se dizolve.
Într-un castron
se amestecă făina împreună cu zahărul,
coaja de lămâie şi un praf de sare apoi se adaugă untul sau margarina la temperatura camerei, cele 2 ouă întregi şi se frământă bine
aluatul.
Se adaugă şi
laptele cu drojdia şi se omogenizează compoziţia.Aluatul obţinut trebuie să se
dezlepească de pe pereţii castronului.Dacă mai este nevoie mai puteţi adăuga
făină.
Se acoperă
castronul cu o cârpă curată şi se lasă pentru o oră să crească la loc călduţ.
După ce coca şi-a
dublat volumul se formează 2-3 bile din ea apoi fiecare din ele se întinde sub formă de cerc pe masa tapetată cu făină . Cercurile se
împart în câte triunghiuri doreşte fiecare( depinde de cât de mari doriţi să
fie cornurile). Se umple fiecare triunghi cu gem la capătul mai lat ( eu am
folosit 2 borcane de 400 gr de gem de gutui), apoi se rulează.Pentru ca gemul
să nu iasă pe la capete eu am îndoit capetele şi totul a ieşit bine.
Se pun cornurile
în tava unsă cu ulei şi tapetată cu făină sau hârtie de copt şi se mai lasă
jumătate de oră să crească apoi se ung cu gălbenuş de ou amestecat cu o lingură
de lapte.Se introduce tava în cuptorul
preîncălzit la 180 de grade pentru 25-30
minute .
Se scot cornurile
pufoase din cuptor şi cine doreşte le
poate pudra cu zahăr.Noi le-am mânca asa.
Spor la
bucătărit!
Chec pufos cu cacao
Checul este un
desert foarte practic şi de „succes”. E
minunat să îl avem tot timpul ( sau măcar din când în când ) pe masa din bucătărie şi să îl servim alături de cafeaua de dimineaţă, să le punem micuţilor în
pacheţelul de la şcoală sau soţului la serviciu.
4 ouă
3 linguri ulei
4 linguri făină
4 linguri zahăr
tos sau pudră
1 pliculeţ zahăr
vanilat
1 linguriţă praf
de copt
1 lingură cu vârf
de cacao
coaja de la o lămâie
( opţional )
Mod de preparare:
Se separă
gălbenuşurile de albuşuri iar cele din urmă se bat spumă cu un praf de sare
adăugând apoi zahărul tos şi cel
vanilat.
Eu am făcut 3
checuri, de aceea este aşa de multă compoziţie.
Se
amestecă gălbenuşurile cu uleiul ca pentru maioneză apoi se incorporează în
albuşuri amestecând de jos în sus cu o spatulă.Se adaugă în compoziţia
rezultată făina, praful de copt şi coaja
de lămâie. Se pune în alt vas o treime din amestec adăugând
lingura de cacao.
Se unge tava
cu ulei şi se tapetează cu hârtie de copt sau făină apoi se pun în mijlocul
tăvii 2-3 linguri din aluatul fără cacao apoi o lingură din cel cu cacao
alternând până se termină compoziţiile.
Se introduce
tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 35-40 minute sau până trece
testul scobitorii.
Se scoate
checul din cuptor, se lasă să se răcească, se pudrează cu zahăr şi se serveşte!
Checul meu
este aşa de galben pentru că am folosit ouă de tară! J
Poftă bună!
Budincă din tăiţei, brânză dulce şi merişoare
De câte ori avem
poftă de ceva dulce, o budincă este soluţia salvatoare! Cel mai mult imi place
să o servesc atunci când se răceşte şi o
pot tăia bucăţele, ca pe prăjitură iar mirosul din casă parcă mă duce mereu cu
gândul la sărbătorile de iarnă. J
jumătate pachet
tăiţei laţi ( 100- 150 gr)
500 gr brânză
dulce
2 ouă
100 gr merişoare
4 linguri cu vârf
zahăr pudră vanilat sau tos
1 cană nuci măcinate
mai mare
coaja de la o
lămâie
pesmet sau griş
pentru uns tava
Mod de preparare:
Se pune pe foc un
vas cu apă şi un praf de sare iar când apa începe să fiarbă se adaugă tăiţeii,
se stinge focul şi se acoperă vasul cu capacul.După ce au stat în apa fiartă 10 minute, se pun într-o sită şi se trec pe sub jetul de
apă rece lăsându-se la scurs.Se amestecă brânza dulce cu zahărul, ouăle, coaja de lămâie şi merişoarele apoi se adaugă şi tăiţeii.Se unge o tavă de
yena cu ulei şi se tapetează cu griş sau pesmet, se pune amestecul de brânză în
tavă iar deasupra se adaugă nucile măcinate.Se pune tava în cuptorul
preîncălzit la 180 de grade( foc potrivit) pentru 30 minute.
Se serveşte cu
multă poftă! J
Spor la
bucătărit!
Papanaşi fierţi
Deşi papanaşii
prăjiţi au un gust irezistibil, pot să spun că nici papanaşii fierţi nu sunt
răi deloc. Îi prefer pe aceştia deoarece sunt mult mai sănătoşi şi pot să-i
pregătesc băiatului meu fără problemeJ
Ingrediente:
400 gr brânză
dulce
12 linguri griş
2 ouă
2 linguri zahăr
pudră vanilat
coaja de la o
lămâie
2oo gr pesmet
1 lingură unt
2-3 linguri zahăr
tos
Mod de preparare:
Într-un castron
se pisează bine brânza dulce, se adaugă ouăle, zahărul, coaja de lămâie, grişul
şi se omogenizează compoziţia.Lăsăm amestecul să se odihnească jumătate de oră
la frigider , timp în care ne ocupăm de pesmet. Se pune pesmetul în tigaia
încinsă unde am topit untul şi se lasă la foc mic pentru 8-10 minute amestecând
în el să nu se ardă. După ce s-a rumenit
pesmetul , se răstoarnă pe o farfurie şi se adaugă zahărul tos
amestecând bine.Se pune pe foc o oală cu apă şi un praf de sare iar când apa
începe să clocotească se pun mingiuţe de mărimi potrivite obţinute din
amestecul ce a stat la frigider.
După ce acestea
se ridică la suprafaţă se mai lasă să fiarbă 5 minute apoi se scot cu spumiera
şi se tăvălesc prin pesmetul amestecat cu zahăr.
Sunt la fel de
delicioase atât reci cât şi calde! Se pot servi cu smântână şi dulceaţă, la fel
ca papanaşii prăjiţi!
Spor la
bucătărit!
Fursecuri dulci cu cartofi
Deşi fursecurile
au cartofi în compoziţie vă asigur că
sunt demenţiale J. Dacă
aveţi poftă de ceva dulce şi care să se prepare rapid, iată soluţia salvatoare.
100 gr unt
250 gr făină (12
linguri cu vârf)
1 cartof mediu
(100 gr)
1 ou
4 linguri zahar
2 linguri miere
1 pliculeţ zahar
vanilat
½ pliculeţ praf
de copt
coaja de la o
lămâie
-pentru ornat
zahăr pudră sau
glazură
Mod de preparare:
Se amestecă untul
la temperatura camerei împreună cu zahărul vanilat,cel tos şi mierea, până se obţine o cremă spumoasă.Se adaugă
oul, coaja rasă de lămâie, cartoful crud ras pe răzătoarea mică apoi praful de
copt amestecat cu făina cernută. Se omogenizează bine compoziţia apoi se ia o
linguriţă şi se pun grămăjoare în tava unsă cu ulei şi tapetată cu făină sau
hârtie de copt.
Se pun
fursecurile în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 12-15 minute. Când
sunt gata nu se scot imediat din tavă, se lasă un pic să se răcească
deoarece sunt moi şi se pot rupe. Se
pudrează fursecurile cu zahăr sau se decorează cu o glazură preparată din 6 linguri zahăr pudră şi zeama de la o
lămâie.
Spor la
bucătărit!
Chec cu ricotta şi migdale
Dacă aveţi poftă
de ceva dulce şi nu doriţi să petreceţi mult timp în bucătărie această reţetă
este soluţia perfectă. Rezultatul este unul spectaculos şi garantez că toată familia va fi încântată, de
la mic la mare.
2 ouă
100 gr ricotta
100 gr migdale
½ cană zahăr
1/3 cană ulei
6 linguri cu vârf
de făină
2 linguri cacao
3 linguri lapte
1 pliculeţ zahăr
vanilat
1 linguriţă cu
vârf praf de copt
Mod de preparare:
Într-un castron
se amestecă ouăle cu zahărul tos şi cel vanilat până compoziţia devine spumosă
apoi se adaugă uleiul, brânza ricotta, praful
de copt şi făina cernută. Se încorporează laptele, cele 2 linguri de cacao şi la sfârşit
migdalele tocate sau măcinate(puteţi folosi nuci sau alune în locul
migdalelor).Dacă vi se pare că aluatul este prea dens mai puteţi adăuga 1-2 linguri de lapte.Se pune
totul într-o tavă unsă cu ulei şi
tapetată cu făină sau hârtie de copt şi se introduce în cuptorul preîncălzit la
180 de grade(foc potrivit) pentru 40 minute sau până trece testul cu scobitoarea.Se
scoate checul din cuptor,se lasă să se răcească, se pudrează cu zahăr, se taie
felii şi se serveşte.
Spor la
bucătărit!
Colţunaşi cu dulceaţă de dovleac la cuptor
Nu am mai făcut până
acum colţunaşi la cuptor şi mi-am zis că trebuie neapărat să încerc. Am fost
foarte mulţumită de rezultat, iar dulceaţa de dovleac folosită ca umplutură a făcut din aceşti
colţunaşi adevărate vedeteJ
Ingrediente:
-pentru aluat
500 gr făină
1 cană zahăr
4 ouă
100 gr unt
1 plic drojdie
uscată
coaja de la o
portocală
-pentru dulceaţă
1 kg dovleac
500 gr zahăr
coaja de la o
portocală
zeama de la o
lămâie
-pentru ornat
zahăr pudră
Mod de preparare:
Se taie dovleacul
cubuleţe ( trebuie să avem un kg de dovleac după ce l-am curăţat de coajă) şi
se pune într-o oală, se adaugă zahărul ,zeama de lămâie,coaja de portocală ( cu
tot cu partea albă) tăiată şi ea cubuleţe, se amestecă totul apoi se lasă o oră
pentru ca zahărul să se topească. Se pune oala pe foc ( mediu) timp de 1 oră şi 30 de minute amestecând din
când în când. Se lasă dulceaţa să se răcească.
Drojdia se pune
într-o cană cu 2 linguri de apă călduţă iar după ce aceasta se dizolvă
amestecăm toate ingredientele pentru aluat şi lăsăm compoziţia obţinută să se
odihnească 30 de minute.Se întinde cu
sucitorul o foaie de 0,5 cm grosime şi se decupează cercuri cu un pahar care să
aibă gura destul de mare( 6-7 cm).Se pune dulceaţă în mijlocul cerculeţelor
apoi acestea se îndoaie şi se apasă cu furculiţa pe margini.Se pun
colţunaşii într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu făină sau hârtie de copt
apoi se introduc în cuptorul preîncălzit
la 180 de grade până devin aurii. Se scot din cuptor, se pudrează cu zahăr şi
se servesc .
Să încercaţi
această reţetă! Nu o să vă pară rău!
Spor la
bucătărit!
Biscuiţi şpriţaţi
Tartă cu prune
Ingrediente:
Margarina
sau untul la temperatura camerei se amestecă împreună cu zahărul tos şi cel
vanilat, se adaugă oul,iaurtul , praful de copt ,coaja de lămâie apoi făina
treptat .Se obţine un aluat fraged care se înveleşte într-o folie de plastic şi
se pune în frigider să se odihnească o oră .
Se unge cu ulei şi se tapetează cu
făină sau hârtie de copt o tavă rotundă cu diametrul de 26 sau 28 cm.Se ia 2/3
din aluat şi se întinde cu sucitorul pe masa de lucru tapetată cu făină apoi se
pune în tavă, inclusiv pe pereţii acesteia.
Aluatul de pe fundul tăvii se înţeapă cu o
furculiţă din loc în loc petru ca acesta să nu se umfle prea tare la copt.Se
introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 10 minute apoi se
scoate se presară grişul iar peste acesta se pune amestecul de prune cu zahăr.
Deasupra se fac grilaje din coca rămasă.
Se mai introduce tava în cuptor pentru
25 minute sau până se rumeneşte tarta deasupra şi pe margini.Se scoate din cuptor, se lasă să se răcească, se pudrează cu zahăr, se taie felii şi se
serveşte.
Cremă de zahăr ars
Biscuiţi cu fulgi de secară, migdale şi cocos
Minitarte cu brânză dulce şi caise
Ingrediente:
Am luat acum ceva
timp forma de făcut biscuţi de la mama şi am tot aşteptat momentul potrivit
să-i prepar. Acest moment a venit mai
repede decât mă aşteptam deoarece fiul meu a început şcoala şi imi tot spunea
că vin colegii cu biscuiţi la şcoală şi
să-i cumpăr şi lui. Astfel, m-am pus pe treabă şi am făcut o grămadă de
biscuţi iar de acum încolo trebuie să mă pun serios pe pregătit fursecuri şi
tot felul de prăjiturele uscate care să-i facă puiului meu zilele mai dulci.
Ingrediente:
200 gr unt sau
margarină
200 gr zahăr tos
sau pudră
20 -22 linguri cu
vârf de făină
2 ouă
2 pliculeţe zahăr
vanilat
1 pliculeţ praf
de copt
coaja de la o
lămâie
zahăr pentru
pudrat
Mod de preprare:
Se amestecă untul sau margarina la temperatura
camerei împreună cu zahărul vanilat şi
cel tos sau pudră, se adaugă ouăle şi coaja de lămâie apoi praful de copt şi
făina treptat. Se formează o bilă din aluatul preparat care trebuie sa fie unul
fraged şi să nu se lipească de mâini. Se lasă aluatul să se odihnească la
frigider pentru o oră apoi se scoate se pune în maşina de tocat unde a fost
montată şi forma de biscuiţi şi se formează biscuiţii. Aceştia se pun în tava
unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt sau făină şi se introduc în cuptorul
preîncălzit la 180 de grade pentru 20-25 minute. Dacă nu aveţi formă pentru
biscuiţi puteţi folosi orice formă pentru fursecuri pe care le decupaţi din
aluatul întins pe masa de lucru.După ce se scot din cuptor se pudrează cu zahăr
şi se servesc.
Poftă bună!
Gustul acrişor al
prunelor şi cel vanilat al aluatului fac din această tartă combinaţia perfectă
de arome!
Servită dimineaţa
la cafea sau duminica împreună cu familia şi prietenii este alegerea perfectă!
1 kg de prune
150 gr unt sau
margarină
1 ou
1 cană +3 linguri
zahăr
2 pliculeţe zahăr
vanilat
1 linguriţă praf
de copt
1 linguriţă rasă
de scorţişoară
2 linguri iaurt
2 linguri griş
15-16 linguri cu
făină
coaja de la o
lămâie
zahăr pudră
Mod de preparare:
Prunele se spală,
se scot sâmburii apoi se pun într-un vas pe foc cu o cană de zahăr şi se fierb
30 de minute până se obţine un
gem mai moale.Se ia vasul de pe foc,se adaugă scorţişoara şi se lasă compoziţia
să se răcească.
Poftă bună!
Cremă de zahăr ars
Crema de zahăr
ars este un desert răcoritor, apreciat
de foarte multă lume, mai ales că se prepară aproape singură şi cu foarte
puţine ingrediente!
Ingrediente:
10 ouă
1 litru lapte
2 căni zahăr tos
1 esenţă de
vanilie
coaja de la o
lamâie
coajă de
portocală
Mod de preparare:
Se pune pe foc
vasul în care preparăm crema cu o cană de zahăr pe care îl lăsăm să se topească
dar fără să se ardă deoarece va deveni
amar.Caramelul obţinut se distribuie uniform pe pereţii vasului şi se lasă să se răcească.Atunci când s-a
răcit zahărul începe să crape.
Se bat cu mixerul
ouăle cu cealaltă cană de zahăr , se adaugă laptele, esenţa de vanilie, coaja
de lămâie şi de portocală apoi compoziţia rezultată se toarnă în vasul cu caramel.
Se umple o tavă
cu apă fierbinte, se pune vasul cu crema în ea şi se introduce în cuptorul
preîncâlzit la 180 de grade pentru o oră apoi încă jumătate de oră la 200 de
grade. Apa din tavă nu trebuie să depăşească jumătatea vasului în care este
crema.Crema este gata când se rumeneşte frumos deasupra.
După ce se scoate
din cuptor se lasă să se răcească apoi se pune vasul în frigider iar când se
serveşte se răstoarnă crema pe un platou mai înalt ca să nu se verse siropul.
Poftă bună!
Biscuiţi cu fulgi de secară, migdale şi cocos
Secara este un
aliment energizant, nutritiv şi purificator, dar şi un bun fluidifiant al
sângelui. Aceasta este o importantă sursă a vitaminelor A, B, E, K, P şi
mineralelor Mg, Ca, Fe, I. Fulgii de secară fiind o sursă hrănitoare de
fibre pot fi consumaţi la micul dejun
combinaţi cu ceai, iaurt, lapte, sucuri naturale de fructe şi legume. De asemenea
aceştia mai pot fi folosiţi în salate, supe, prăjituri, chiftele şi multe alte
preparate.
Ingrediente:
-pentru biscuiţi
3 ouă
100 gr unt
1 cană migdale
măcinate
1 cană fulgi de secară
1 cană cocos
4 linguri zahăr
brun
4 linguri făină
de ovăz
2 pliculeţe zahăr
vanilat
3 linguri miere
1 pliculeţ praf
de copt
1 linguriţă scorţişoară
-pentru decor (opţional)
50 gr ciocolată
albă
50 gr ciocolată
cu lapte
decor colorat
Mod de preparare:
Într-un castron
se amestecă bine ouăle cu zahărul,
zahărul vanilat şi mierea , se
încorporează untul topit apoi
ingredientele uscate: praful de copt, făina, scorţişoara, fulgii de secară,
fulgii de cocos şi migdalele măcinate. Se pune amestecul să se odihnească la
frigider pentru o oră.
În tava unsă cu ulei şi tapetată cu făină sau hârtie de copt se pun bastonaşe
de aluat cu posul fără capăt.
Se dau
biscuiţii la cuptorul preîncălzit la 180 de grade ( foc potrivit) pentru 20-22
minute sau până marginea de jos devine aurie.
Din această
compoziţie mi-au ieşit 35 de biscuiţi.
După ce s-au
răcit, eu am topit ciocolată albă
şi ciocolată cu lapte şi folosind o
pensulă i-am uns pe fiecare iar deasupra
am presărat decor colorat.
Copiii vor fi
foarte încântaţi iar diminineaţa la cafea sunt minunaţi!
Vă doresc spor la
bucătărit!
Minitarte cu brânză dulce şi caise
Un desert dulce
acrisor care poate fi servit la cafea dimineaţa , cu ocazia oricărei sărbători
sau pur şi simpluJ.
-pentru aluat
tarte
1 ou
100 gr margarină
10-11 linguri
făină
3 linguri zahăr
1 pliculeţ zahăr
vanilat
½ păhărel iaurt
(70 gr)
1 linguriţă praf
de copt
-pentru umplutura
de brânză dulce
300 gr brânză
dulce
1 ou
½ păhărel iaurt
(70 gr)
8-10 caise
3 linguri zahăr
2 pliculeţe zahăr
vanilat
coaja de la o
lămâie
2 linguri griş
-pentru ornat
8-10 caise
Mod de preparare:
Aluat:
Se amestecă oul
cu zahărul şi zahărul vanilat,se adaugă iaurtul apoi treptat făina cu praful de
copt şi se frământă bine până se obţine un aluat nu foarte tare.Din aluatul
obţinut se fac biluţe cât o nucă, se pun în formele de tarte apăsând cu degetul
până întindem aluatul pe pereţii formelor.Se pot folosi şi forme de
brioşe.Formele nu trebuie unse doarece aluatul conţine margarină şi este destul
de gras.
Compoziţie:
Se amestecă
brânza dulce cu oul,iaurtul,zahărul,
zahărul vanilat şi coaja de lămâie rasă apoi se adaugă grişul şi caisele tăiate cubuleţe.
Se pun câte 2
linguriţe de amestec în fiecare formă de tartă iar deasupra se acoperă cu fâşii
de caise.Formele aşezate într-o tavă se
dau la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 25-30 minute sau până se
rumenesc pe margini.
Când sunt gata,se
scot din forme calde,se pudrează cu zahăr şi după ce s-au răcit sunt gata de
servit!
Din această
compoziţie mi-au ieşit 25 de minitarte delicioase!
Spor la
bucătărit!
Melci cu cremă de nucă însiropaţi
Pentru că astăzi
este sărbătoare mare „ Înălţarea” , m-am gândit să fac ceva dulce şi special. Aceşti melci sunt mult mai apreciaţi de familia mea
decât cozonacul deşi ingredientele sunt aceleaşi, la fel şi timpul de preparare, dar par mai mult o prăjitură dat fiind şi
faptul că sunt însiropaţi.
Ingrediente:
600 gr făină pentru cozonac
250 ml lapte
50 gr margarină
5 ouă
1 cobuleţ drojdie ( 25 gr)
1 1/2 căni zahăr
2 căni nucă măcinată
2 linguri cacao
2 pliculeţe zahăr vanilat
1 esenţă de rom
coaja de la o lămâie
Mod de preparare:
Se pune într-o cană un pic de lapte călduţ cu o linguriţă de zahăr, un praf de sare şi drojdia.Restul de lapte se încălzeşte pe foc cu o cană de zahăr până ce acesta se topeşte.Într-un castron se amestecă bine făina cu laptele răcit şi cu drojdia dizolvată apoi se adaugă pe rând 2 gălbenuşuri, un ou întreg, zahărul vanilat şi coaja de lămâie. Margarina se topeşte pe foc sau la cuptorul cu microunde apoi se pune câte puţin în compoziţie frământând aluatul bine de fiecare dată.Se lasă aluatul să dospească în castronul acoperit cu o cârpă până îşi dublează volumul ( o oră).
Aluatul este bun atunci când se dezlipeşte foarte uşor de pe fundul castronului.Dacă vi se pare că este lipicios şi trebuie să-l dezlipiţi cu mâna mai adaugăţi făină, nu se întâmplă nimic.
Aluatul crescut:
Cele 4 albuşuri se bat spumă, se adaugă jumătate de cană de zahăr şi se mixează până acesta se topeşte apoi se adaugă nuca măcinată şi esenţa de rom amestecând uşor, de jos în sus, cu o paletă de lemn.
Eu am ţinut crema
la frigider cam o oră să se mai întărească un pic.
Siropul se
prepară foarte repede din 200 ml apă si 3 linguri zahăr pe care le punem pe foc
să fiarbă 10 minute apoi oprim focul şi lăsăm să se răcească.
După ce aluatul a
crescut se ia jumătate din el şi se întinde cu sucitorul pe masa unsă cu ulei,
se acoperă cu jumătate din cantitatea de cremă, se rulează uşor şi se taie
felii care se pun pe tava unsă cu ulei.
Melcii se mai ţin
în tavă încă 30 minute să dospească. Înainte de a pune tava în cuptor, melcii se ung cu gălbenuş de ou bătut iar peste
acesta se presară zahăr. Se coc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade penru
30 de minute sau până se rumenesc.
După ce se scot
din cuptor se iau imediat din tavă, se pun pe un platou şi se însiropează din
belşug.
Poftă bună!
Pancakes
Ingrediente:
3 ouă mari
1 cană făină
150 ml lapte
un vârf cuțit sare
4 linguri zahăr
2 plicuri zahăr vanilat
coaja de la o lamâie rasă
Mod de peparare:
Se separă albușele de gălbenușuri și amestecăm gălbenușurile cu zahărul si zahărul vanilat până devine compoziția albă.Se adaugă cate puțin laptele,făina și praful de copt apoi se bat albușele spumă și se încorporează ușor cu paleta.Se pune câte jumătate de polonic din compoziție in mijlocul tigăii încinse și se întoarce atunci când incep să facă bașicuțe .Eu am făcut inimioare in forma in care se fac ouă ochiuri .
Se pot pudra cu zahăr dacă doriți să le serviți simple sau se pot servi cu sirop de artar,dulceată de vișine și orice fel de gem.
Tiramisu cu portocale
Zilele trecute băieţelul meu a văzut la o emisiune culinară tiramisu la pahar şi mi-a spus să-i fac şi lui dar nu în pahar cu picior ci într-un pahar mic şi gros.
Amuzată fiind de cerinţele lui, astăzi am decis să-i fac tiramisu. M-am tot gândit cu ce să-l însiropez şi astfel mi-a venit ideea să fac tiramisu cu portocale.
A fost gata foarte repede şi tot atât de repede a şi dispărut din frigider!
Iată cât de simplu e de făcut:
Ingrediente:
200 ml smântâna dulce
200 g mascarpone100 g ciocolată neagră
1 pachet pişcoturi (10 bucăţi)
2 portocale
3 linguri zahăr pudră
cacao şi coajă de portocală pentru décor
Mod de preparare:
Am bătut smântâna dulce cu zahărul, am adăugat mascarpone, zeama de la o portocală şi coaja de la jumătate de portocală ( ca să nu iasă prea parfumată), apoi ciocolata taiată mărunt.
După ce am lăsat crema jumătate de oră in frigider m-am apucat de montat tiramisu (în pahare groase şi fără picior şi în 2 castronele). Primul strat a fost de pişcoturi pe care le-am însiropat cu zeamă de portocală , apoi un strat generos de cremă , incă un rand de pişcoturi şi ultimul strat de cremă (multă cremă).
După incă o jumătate de oră la frigider le-am pudrat cu cacao şi coajă de portocală şi în 10 minute cu indulgenţă au fost istorie!!!
Neapărat să încercaţi aceasta reţetă!
Nu o să vă pară rău nici măcar un pic!
Plăcintă cu dovleac şi nucă
Pentru că a venit
primăvara şi în curând o să umplu din nou congelatorul cu legume şi fructe
pentru iarna urmatoare, am decis să „scap” de tot ce mai aveam pe acolo. De data aceasta a venit rândul dovleacului
ras. Astfel, varianta câştigătoare a fost: plăcinta cu dovleac.
Sâmbătă seara am scos punga cu dovleac ras şi am
pus-o într-o sită la dezgheţat, iar duminică dimineaţa m-am apucat de
prepararea plăcintei. Nu este o reţetă complicată mai ales că am folosit foile
de plăcintă pe care deasemenea le aveam în congelator.
Ingrediente:
800 g dovleac ras
1 pachet foi de
plăcintă
1 cană zahăr ( eu
am pus zahăr brun )
3 linguriţe
scorţişoară
5 linguri pesmet
6 linguri nucă
măcinată ( am presărat nuca pe fiecare foaie înainte să o rulez)
zahăr pudră vanilat
(am pus pe deasupra)
margarină pentru
uns tava
Sirop:
jumătate de cană
apă şi 2 linguri zahăr
Mod de preparare:
Se pun peste
dovleacul ras o cană si jumătate de zahăr şi cele 3 linguriţe de scorţişoară.Se
lasă cam jumătate de oră să se topeasca zahărul apoi adăugăm 5 linguri de pesmet pentru ca dovleacul să nu
fie prea apos ( pesmetul trage toată apa din el) şi ne apucăm de plăcintă.
Eu am tăiat foile
de plăcintă în jumătate pe lăţime ca să pot face rulouri mici şi să încapă pe
lăţimea tăvii.
Se întinde pe
blatul de lucru o foaie pe care o ungem
cu ulei, apoi adăugăm încă o foaie pe care deasemenea o ungem cu
ulei, iar peste cea de- a treia foaie
punem compozitie din belşug şi
deasupra adăugăm nucă măcinată. Se rulează foaia frumos şi se
aşează în tava pe care am uns-o cu margarină. Procedăm astfel până terminăm
toata compziţia. Mie mi-au ieşit 6 rulouri de plăcintă.
Se pune tava în cuptorul preîncălzit la 180 grade şi
lăsăm plăcinta până devine rumenă (aproximativ 40 min).
În timp ce
plăcinta se coace frumos facem un sirop din jumătate de cană de apă şi 2
linguri de zahăr.
După ce
scoatem tava din cuptor punem siropul cu
lingura peste plăcintă şi acoperim cu un şervet ca să se înmoaie foile. După
jumătate de oră pudrăm cu zahăr şi e numai bună de servit.
Fursecuri cu gem de zmeură
Pentru că luna Februarie este luna iubirii si întâlnim la tot pasul
inimioare, trandafiri, ciocolată, mult roșu si alb am hotarât ca toate
prăjiturile pe care le voi face în aceasta lună sa fie în ton cu tema:))
Astfel, duminică am făcut aceste delicioase fursecuri care au
avut un succces teribil!
Ingrediente:
1 pachet de unt
250 gr zahăr pudră
3 gălbenușuri
400 gr făină
2 plicuri zahăr vanilat
1 linguriță de praf de copt
gem de caise,căpșuni,zmeură
100 gr nucă
Mod de preparare:
Se amestecă untul cu zahărul pudră și zahărul vanilat,apoi se pun
gălbenușurile, praful de copt și făina.
Se frământa totul bine apoi se întinde o parte din aluat foarte
subțire și se taie în forma dorită.
Eu am avut inimi mici și mari și am decupat în mijlocul inimii mari cu inima
mica.Partea de deasupra se dă prin albuș de ou și nucă măcinată înainte sa fie
băgată la cuptor.
Se coc la 170 grade 8-10 minute.Când le scoatem din cuptor ungem părtile
pline cu gem și le lipim de cele decupate ( eu am făcut și întregi).
Le-am pudrat cu zahăr și le-am pus pe un platou pe care l-am băgat într-o
pungă de plastic.Ele se vor înmuia un pic și vor fi delicioase în maxim 2 ore.
Merită încercate! Cu siguranță, persoana iubită va fi incantată!
Fursecuri cu fulgi de ovăz
Prepar aceste
fursecuri ori de câte ori am poftă de
ceva dulce şi nu vreau să stau mult timp în bucătărie.
Reţeta este una
simplă şi nu aveţi cum să daţi greş cu ea.
Fursecurile sunt
delicioase şi pot fi savurate de întreaga familie.
Ingrediente:
150 gr unt sau
margarină
100 gr zahăr brun
2 pliculeţe zahăr vanilat
un ou
50 gr nucă măcinată
150 gr fulgi ovăz
5 linguri cu vârf de făină
100 gr fructe confiate
un praf de sare
jumătate linguriţă de praf de copt
jumătate linguriţă de scorţişoară
100 gr zahăr brun
2 pliculeţe zahăr vanilat
un ou
50 gr nucă măcinată
150 gr fulgi ovăz
5 linguri cu vârf de făină
100 gr fructe confiate
un praf de sare
jumătate linguriţă de praf de copt
jumătate linguriţă de scorţişoară
Mod de preparare:
Se amestecă untul
cu zahărul brun şi zahărul vanilat până devine o pastă cremoasă apoi se adaugă oul
şi se mai amestecă puţin.
Într-un castron se amestecă făina cu praful de copt ,sarea şi scorţişoara. Acestea se adaugă treptat în amestecul de unt, zahăr şi ou.
Într-un castron se amestecă făina cu praful de copt ,sarea şi scorţişoara. Acestea se adaugă treptat în amestecul de unt, zahăr şi ou.
În compoziţia
rezultată se pun fructele confiate,nucile iar la sfârşit fulgii de ovăz.
Când ati terminat acoperiţi castronul cu o folie
şi daţi la frigider pentru o oră.
Între timp , se
tapetează tava cu hârtie de copt şi se
preîncălzeşte cuptorul la 180 de
grade.Scoateţi castronul din frigider,umeziţi
mâinile cu puţină apă şi începeti
să modelaţi fursecurile.Le puteţi pune şi cu linguriţa în tavă deoarece
ele se lasă la cuptor.
Introduceţi tava
în cuptor şi lăsaţi pentru 15 minute....până marginile devin aurii.
După ce le
scoateţi din cuptor mai lăsaţi fursecurile în tavă pentru încă 5 minute
deoarece ele sunt moi şi se pot sfărîma. În 5 minute ele se vor întări şi vor
putea fi puse pe un platou.
Încercaţi-le cu
încredere!
Nu veţi regreta!
Ruladă cu gem de gutui şi nucă
Anul acesta de
Sf.Gheorghe am pregătit muuulte feluri de prăjituri pentru a sărbători
onomastica fiului şi a soţului meu. Colegii soţului meu au savurat deliciile de pe platouri, la fel şi invitaţii
pe care i-am avut acasă.
Eu am fost foarte
încântată ca am reuşit din prima să fac ruladă (nu mai făcusem niciodată).De
câte ori intenţionam să fac renunţam deoarece imi era frică de faptul că nu o
să pot să o rulez dar este foarte uşor şi rezultatul este unul spectaculos.
Ingrediente:
Pentru blat:
5 ouă
4 linguri zahăr tos
5 linguri făină
2 pliculeţe zahăr vanilat
un praf de sare
2 linguri apă fierbinte
4 linguri zahăr tos
5 linguri făină
2 pliculeţe zahăr vanilat
un praf de sare
2 linguri apă fierbinte
un borcan gem de
gutui (făcut de mine)
3 linguri cu vârf
de nucă măcinată
100 gr ciocolată
50 gr unt
Mod de preparare:
Se separă
albuşurile de gălbenuşuri iar acestea
din urmă se amestecă bine cu praful de sare, zahărul tos şi cel vanilat până se obţine o
cremă spumoasă apoi se adaugă pe rând şi cele 2 linguri de apă fierbinte .
Albuşurile se bat
spumă şi se încorporează în ele, treptat, crema de gălbenuşuri apoi
făina cernută amestecând cu o paletă de jos în sus.
Se unge o tavă cu
ulei, se tapetează cu hârtie de copt ,
se toarnă compoziţia rezultată şi se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade
pentru 22-25 minute (până foaia devine aurie).
Când este
gata, se scoate blatul pe o altă hârtie
de copt şi se rulează cât este fierbinte.
După ce se
răceşte blatul rulat se unge cu
amestecul de gem şi nucă apoi se rulează la loc.
Eu am topit o
ciocolată cu lapte şi 50 de grame de unt
apoi cu o pensulă am glazurat rulada iar peste ciocolată am pus decor de
ciocolată.
Ca de obicei eu
am făcut cantitate dublă...2 rulade.
Ruladele mele au fost
un succes!
Am primit cuvinte
de laudă de la toţi cei care au gustat din ele!
Budincă de orez cu mere şi zahăr ars
Zilele acestea
i-am făcut o bucurie băieţelului meu căruia îi place la nebunie orezul cu
lapte. A fost foarte încântat de budinca mea!
Ingrediente:
1 l lapte
1 cană orez
1 ½ căni zahăr tos
3 ouă
2 pliculeţe zahăr
vanilat
100 gr stafide
coaja rasă de la
o lămâie
5-6 mere
scorţişoară
nucă măcinată
Mod de preparare:
Se spală orezul
şi se pune la fiert într-un litru de
lapte.Se amestecă din când în când ca să nu se lipească orezul.Pentru ca
laptele să nu dea în foc se pune deasupra vasului în care fierbe o lingură de
lemn.După ce începe să fiarbă se adaugă o jumătate de cană de zahăr şi 2
pliculeţe de zahăr vanilat.Când începe să se umfle orezul şi mai rămâne puţin
lapte în vas opriţi focul şi lăsaţi orezul să se răcească.
Aşa arată orezul
după ce s-a răcit.
Se amestecă
într-un castron orezul cu cele 3 ouă, coaja rasă de la o lămâie şi stafidele
apoi ne ocupăm de zahărul ars.
Se pune pe foc un
vas de yena cu o cană de zahăr şi se amestecă până se topeşte şi devine auriu .Cât
zhărul topit este încă lichid se distribuie pe pereţii vasului şi se lasă să se
răcească.
Eu am pus zahăr
ars şi în 2 vase mai mici pentru fiul meu....să aibă şi el budincuţele lui.
Se taie merele
cubuleţe şi se amestecă cu o linguriţă de scorţişoară şi 2-3 linguri de nucă
măcinată.
Când zahărul
caramelizat începe să troznească înseamnă că s-a răcit. Se pun merele pe fundul vasului şi se dau la
cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 20 minute.
După ce merele s-au
înmuiat la cuptor se scoate vasul şi se
toarnă peste mere compoziţia de orez cu lapte.Se introduce vasul în cuptor
pentru încă 40 minute sau până orezul devine auriu deasupra.
Când este gata se
răstoarnă pe un platou şi se serveşte rece!
Poftă bună!
Crumble cu mere, căpşuni şi caise confiate
Crumble este un
desert englezesc , foarte uşor de preparat şi delicios. Combinaţia dintre aluatul crocant şi fructele moi este
minunată.Se pot folosi fructe în diverse combinaţii iar vasele în care acestea se distribuie deasemenea
rămân la alegerea fiecăruia.
Ingrediente
pentru 3 vase ceramice mici:
2 mere
6-8 capşuni6-8 caise confiate
4 linguri zahăr brun
2 linguri alune de pădure măcinate
1 pliculeţ zahăr vanilat
50 gr unt
3 linguri cu vârf
de făină
Mod de preparare:
Se frământă cu
degetele untul rece , făina şi 2 linguri
de zahăr brun până se obţine un aluat sfărâmicios pe care îl punem la congelator până ne ocupăm
de fructe.
Merele, căpşunile şi caisele confiate se taie
cubuleţe, se pun într-un castron, se adaugă
2 linguri de zahăr brun, zahărul vanilat şi alunele de pădure apoi se
pun în recipientele de ceramică ce vor
fi introduse în cuptor. Se presară deasupra fructelor aluatul sfărâmicios fără
a apăsa pe el şi se bagă în cuptorul
preîncălzit la 180 de grade pentru 30 de minute.
Crumble poate fi servit atât călduţ cât şi rece cu o porţie
generoasă de îngheţată de vanilie
alături!
Poftă bună!
Fursecuri cu stafide
Desertul care
dispare imediat din farfurie!
200 gr unt sau
margarină
6-8 linguri zahăr
pudră (merge şi zahărul tos)
2 ouă
8 linguri cu vârf
de făină
2 pliculeţe zahăr
vanilat
150 gr stafide
coaja rasă de la
o lămâie
Mod de preparare:
Se amestecă untul cu zahărul şi zahărul vanilat apoi se adaugă ouăle unul câte unul. După ce compoziţia devine cremoasă se încorporează făina şi stafidele.
Se unge tava cu
ulei, se tapetează cu hârtie de copt şi se formează mici bănuţi cu linguriţa pe
jumătate plină apoi se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru
18- 20 minute sau până fursecurile se rumenesc pe margine.
Se scot de pe
tavă cât sunt calde. Din această compoziţie mi-au ieşit 70 de fursecuri.
Poftă bună!
Ruladă de biscuiţi cu cremă de cocos
Week-endul care
tocmai a trecut ne-am îndulcit cu
această ruladă minunată care se prepară repede şi nu necesită folosirea aragazului J
Ingrediente:
-pentru foaia de
biscuiţi
500 gr biscuiţi
200 ml lapte
2 linguri cacao
3 linguri zahăr
coaja de la o
lămâie
5o gr unt sau
margarină
1 esenţă de rom
-pentru cremă
4 linguri zahăr
pudră
16 linguri cu
vărf de cocos-100 gr
250 gr unt
Mod de preparare:
Untul la
temperatura camerei se bate spumă cu zahărul apoi se încorporează nuca de cocos şi gata crema.Eu am folosit
nucă de cocos albă şi roşie şi am făcut 2 creme fiecare din 125 gr unt,8
linguri nucă de cocos şi 2 linguri zahăr pudră.
Se macină
biscuiţii fin şi se pun într-un castron unde se mai adaugă esenţa de rom, cele
2 linguri de cacao şi coaja de lămâie.
Laptele se
încălzeşte pe foc apoi se adaugă zahărul şi margarina amestecând până ce acestea se topesc.Se
toarnă laptele peste biscuiţi şi se frământă bine ingredientele până ce compoziţia devine ca un aluat.
Se împarte
aluatul în 2 părţi egale,fiecare se întinde cu sucitorul pe o folie de
plastic,se unge cu cremă,se rulează şi se pune la frigider pentru 1-2 ore.
Delicios!
Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu