Varză nouă cu pulpe de raţă la cuptor
Ingrediente:
Tochitură ardelenească
Dovlecei umpluţi cu carne la cuptor
Varza nouă este
uşor de pregătit deoarece aceasta fiebe foarte repede iar pe deasupra este şi
foarte gustoasă. Combinaţia de varză călită cu friptură de raţă chiar este una
foarte reuşită! Nu vă gândiţi că raţa
este foarte scumpă! După parerea mea carnea de raţă este mult mai sănătoasă
decât cea de pui.
Ingrediente:
-pentru varză
2 verze – 2 kg
varză nouă
1 cutie roşii în
bulion
1 ardei capia
1 legătură ceapă
verde
2 legături mărar
sare
piper alb
-pentru friptura
de raţă
4 pulpe raţă
sare
piper alb
boia dulce
Mod de preparare:
Se toacă verzele
căt de mărunt se poate, se pune o varză tocată în vasul în care se prepară, se
adaugă ceapa şi ardeiul tocate şi ele mărunt apoi deasupra se mai adaugă încă o
jumătate de varză tocată ( se poate pune toată varza dar mie atâta mi-a
încăput), se pune capacul şi se pune pe foc fără a adăuga nici un pic de apă
deoarece varza nouă îşi lasă foarte multă apă.
După ce scade un
pic se adaugă şi varza tocată rămasă, se mai lasă pe foc cu capacul maxim 5
minute apoi se adaugă sare, piper, roşiile cu tot cu suc, se amestecă bine şi
se pune vasul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade până ce varza scade un
pic.
Când este gata se
scoate din cuptor, se adaugă mărarul spălat şi tocat mărunt şi este gata de
servire.
Pulpele de raţă
se spală, se pun într-un vas termorrezistent sau orice altă tavă folosiţi, se
preasară sare, piper şi boia dulce pe o
parte şi pe cealaltă, se adaugă o cană cu apă şi se pun în cuptorul preîncălzit
la 180 de grade (foc potrivt) până ce se rumenesc pe ambele părţi.
Nu este necesar
să adăugăţi ulei pentru că raţa este destul de grasă iar dacă vă place ca şi
varza să fie grasă puteţi pune peste ea din sosul de la friptură.
Varza călita cu
pulpe de raţă se serveşte cu mămăliguţă şi ardei iute sau după preferinţa
fiecăruia!
Mai exista
varianta să pun pulpele peste varză la cuptor dar timpul de coacere al acestora
este mai mare decât cel al verzei şi riscam ca varza să se facă prea mult şi să
iasă un fel de pilaf aşa că am preferat să le prepar separat.
Spor la
bucătărit!
Porc cu legume
Îmi place la
nebunie bucătăria chinezească şi, de
aceea prepar tot felul de reţete, care de care mai sofisticate sau mai uşoare.
Încerc ( şi de cele mai multe ori îmi şi iese ) să combin diverse arome, sosuri
sau legume pe care nici nu îmi
închipuiam vreodată că le voi gusta sau, şi mai mult, că îmi vor plăcea.
După părerea mea,
bucătăria chinezească foloseşte cele mai sănătoase alimente, fructe, legume,
iar cel mai mare avantaj este că, prepararea lor nu necesită mult timp.
Ingrediente:
500 gr pulpă porc
1 ardei capia sau
ardei gras roşu
2 morcovi
1 ţelină medie
1 rădăcină de
păstârnac
150 gr mazăre
1 cană suc de roşii
1 legătură de
pătrunjel
2-3 linguri sos
de soia
sare
piper
cimbru
Mod de preparare:
Se taie pulpa de
porc cubuleţe şi se pune la marinat într-un castron cu jumătate de cană suc de roşii, sos de soia şi cimbru,
pentru o oră. În timp ce carnea stă la marinat se taie legumele cubuleţe
apoi se încinge o tigaie sau un wok cu 2 lingur de ulei, se pune carnea cu tot
cu sosul în care a stat la marinat şi se rumeneşte bine amestecând continuu
preţ de 7-8 minute. După ce carnea este rumenită se adaugă în tigaie şi legumele pentru 5 minute apoi se pune şi
cealaltă jumătate de cană cu suc de roşii. Se potriveşte gustul cu sare şi
piper, se opreşte focul , se adaugă pătrunjelul tocat mărunt şi se pune capacul
lăsând carnea şi legumele să-şi îmbine aromele.
Se serveşte cu
orez de orice fel!
Poftă bună!
Iahnie de fasole boabe cu ciolan afumat
Deşi ne ferim să
consumăm fasole boabe din pricina balonării, este bine de ştiut că aceasta
poate oferi multe beneficii organismului. Fasolea este o sursă importantă de fibre şi proteine
având un indice glicemic scăzut. Ca şi alte tipuri de fasole, fasolea albă este
bogată în minerale, cum ar fi acidul folic, magneziu şi fier.
Una peste alta,
este bine ca din când în când să consumăm fasole boabe sub diferite forme:
mâncare, salate sau pastă.
300 gr fasole
boabe
700 gr ciolan
afumat
2 cepe medii
2 morcovi
1 cană suc de
roşii
1 legătură de
pătrunjel sau mărar verde
sare
piper
2 foi de dafin
tarhon
Mod de preparare:
Se alege fasolea,
se spală apoi se lasă într-un vas cu apă rece câteva ore pentru ca să fiarbă
mai repede.Ciolanul se taie bucăţele şi se pune la fiert separat pentru a putea
să-i luăm spuma.Se pune fasolea la fiert
în apă rece iar după ce dă în clocot se schimbă apa, de această dată se pune la
fiert în apă caldă.Se repetă acest procedeu a treia oară dar în loc de apă
caldă de la robinet se pune apa de la ciolan ( strecurată ) completând cu apă
caldă dacă este nevoie şi adăugând şi foile de dafin.După 20 de minute de când
a început să fiarbă se adaugă ceapa tăiată mărunt, morcovii raşi pe răzătoarea
mare, bucăţelele de ciolan şi sucul de roşii.Se adaugă sare,piper şi tarhon
după gust şi se mai lasă pe foc 10 minute sau până este fiartă.
După ce stingem
focul adaugăm pătrunjelul tocat mărunt.
Se serveşte cu
gogonele, castraveţi muraţi, salată de varză ( albă sau roşie) sau salată de
sfeclă.
Poftă bună!
Tochitură ardelenească
Tochitura este un
fel de mâncare tradiţional care se găseşte sub diferite denumiri: ardelenească,
moldovenească, muntenească sau dobrogeană. De fapt, ea este o „pomana porcului” adaptată după fiecare zonă
a ţării.
În wekend-ul ce tocmai
a trecut ne-am răsfăţat papilele gustative cu această gustoasă tochitură zis şi „ardelenească” . Deşi are foarte multe calorii am savurat-o
cu multă plăcere fără să ne gândim la consecinţe!:)
Ingrediente:
500 gr pulpă de
porc
500 gr ficat de
pui
4 cârnaţi
semiafumaţi
4 cepe potrivite
2 morcovi
1 cană vin alb
sec
1 cutie roşii în
bulion
1 cană suc de
roşii
1 bucată de 2 cm
de ghimbir
1 căpăţână de
usturoi
busuioc verde
1 legătură de
pătrunjel
sare
piper
Mod de preparare:
Se pune pe foc
vasul în care se prepară tochitura cu 2-3 linguri ulei şi se călesc cârnaţii
tăiaţi rondele 2 minute pe o parte , la
fel şi pe cealaltă parte, apoi se scot
pe o farfurie. Se procedează la fel cu
ficatul ( în acelaşi ulei) şi carnea de porc tăiată cubuleţe. După ce am
terminat cu carnea se căleşte ceapa julien împreună cu morcovii
rondele subţiri şi ghimbirul ras pe răzătoarea mică. Când ceapa devine
aurie se pune toată carnea în vas, se adaugă vinul,sucul de roşii şi
roşiile în bulion apoi se pune capacul şi se lasă la foc potrivit pentru 30-40
minute. După ce carnea de porc este făcută se adaugă usturoiul mărunţit, sare şi piper după gust . Se mai
lasă pe foc 5-10 minute apoi se opreşte focul şi se pun pătrunjelul şi
busuiocul tocate.
Se serveşte cu
mămăliguţă, ou ochi şi brănză rasă!
Poftă bună!
Dovlecei umpluţi cu carne la cuptor
Un fel de mâncare
apreciat de întreaga familie!
2 dovlecei
măricei
2 roşii
300 gr carne
tocată (porc şi vită)
1 lingură orez
1 morcov
2-3 fire ceapă
verde
1 legătură mărar
½ cutie roşii în
bulion
sare
piper
cimbru
Mod de preparare:
Se taie capacul
roşiilor apoi se scoate miezul cu o
linguriţă.La fel se procedează şi cu dovleceii care înainte de a fi scobiţi se
taie în 2 sau în 3 (depinde cât de mari
sunt ). Carnea se toacă , se potriveşte de gust cu sare, piper, cimbru, se adaugă orezul apoi se umplu dovleceii şi roşiile. Eu le-am aşezat într-un vas de
yena.
Se
rade morcovul,se toacă ceapa şi miezul scos de la dovlecei şi roşii apoi se pun
în vas, se adaugă jumătate de cană de apă ,roşiile în bulion(sau 2-3 roşii
proapete),se pune capacul la vasul de yena şi se dă la cuptorul preîncălzit la
180 de grade pentru 1 ½ ore apoi se scoate, se adaugă sare şi piper după gust
şi se mai lasă jumătate de oră fără
capac la 200 grade.
Se pune mărar
tocat deasupra şi sunt delicioşi!
Se servesc cu
iaurt sau smântână!
Poftă bună!
Vinete umplute cu carne de vită şi spanac
Ador gustul dar
mai ales mirosul vinetelor!
Îmi place să le gătesc sub orice
fomă:salată,zacuscă,la gratar,cu sos sau umplute.Reţeta aceasta este preferata mea!
Ingrediente:
2 vinete
potrivite
200 gr carne de vită sau mânzat
200 gr carne de vită sau mânzat
200 gr spanac (un
castron )
3 linguri unt
o cană lapte
o lingură şi
jumătate de făină
parmezan
3 felii pâine1 legătură pătrunjel
sare
piper
nucşoară
salvie
Mod de preparare:
Se spală vinetele
şi se taie în jumătate pe lungime. Se scobesc şi se presară cu sare atât cele
scobite cât şi miezul pe care l-am scos.Se taie carnea
cubuleţe mici şi se căleşte într-o lingură de unt apoi se adaugă spanacul tocat, sare, piper ,
salvie şi la sfârşit miezul din scobitura vinetelor pe care deasemenea îl tocăm
mărunt.
Se face un sos
bechamel astfel: se pun pe foc într-o craticioară 2 linguri de unt,se adaugă o
lingură şi jumătate de făină apoi cana cu lapte .Se pune sare, piper, un pic de nucşoară şi se lasă dea în clocot.
Dacă este prea
gros sosul se mai adaugă puţin lapte.
Se amestecă sosul
bechamel cu carnea şi spanacul călite şi se umplu vinetele.
Se taie coaja de la
3 felii de pâine iar miezul se macină ca
pentru pesmet.Se amestecă miezul de paine măcinat cu jumătate de legătură de
pătrunjel tocat mărunt(eu am tocat patrunjelul odată cu miezul de pâine)şi se
adaugă şi o mână de parmezan dat pe răzătoarea mică.Se presară compoziţia deasupra vinetelor umplute. Se pun vinetele
pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi
se bagă la cuptorul preîncălzit
la 180 de grade pentru 45 minute( sau până se rumeneşte pesmetul de deasupra).
Mirosul este
minunat!
Aşa arată scoase
din cuptor:
După ce se scot
din cuptor se pun pe farfurie ,se adaugă pătrunjel verde deasupra şi se servesc
cu roşii proaspete.
Super,super
gustoase! Se pot servi atât la masa de prânz cât şi la cină!
Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu