Prăjitură cu gem de căpşuni şi ciocolată
O prăjitură
ideală pentru zilele toride şi nu numai.Blatul însiropat şi rece este răcoritor
iar despre cremă ce să mai vorbesc: parcă este o îngheţată. Încercaţi cu
încredere această prăjitură şi o să-mi daţi
dreptate!
Ingrediente:
-pentru blat
6 ouă
6 linguri zahăr
tos
2 pliculeţe zahăr
vanilat
6 linguri făină
-pentru cremă
4 gălbenuşuri
6 linguri zahăr
tos
2 linguri amidon
alimentar
2 linguri cacao
500 ml lapte
200-250 ml
smântână dulce
-pentru sirop
150 ml apă
3-4 linguri zahăr
tos
-alte ingrediente
400 gr gem de
căpşuni
fulgi de
ciocolată albă
Mod de preparare:
Pentru prepararea
blatului se separă gălbenuşurile de albuşuri iar cele din urmă se bat spumă
adăugând treptat zahărul tos şi cel vanilat. La final spuma trebuie să fie
lucioasă.Se încorporează gălbenuşurile apoi se adaugă şi făina amestecând cu o
spatulă sau o lingură de lemn de jos în susul castronului. Aluatul obţinut se
pune în tava unsă cu ulei şi tapetată cu făină sau hârtie de copt şi se
introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (foc potrivit) până ce trece
testul scobitorii ( dacă introducem scobitoarea în blat nu rămâne aluat pe ea).
Pentru prepararea
cremei se pun gălbenuşurile într-un vas
încăpător, se adaugă zahărul, cacaoa, amidonul şi 100 ml lapte. Se omogenizează
compoziţia iar restul de lapte se pune pe foc într-un ibric şi se lasă până ce
se încălzeşte apoi se toarnă câte puţin peste compoziţia cu ouă. Se pune pe focul
dat mic vasul cu ouă,lapte şi restul
ingredientelor, se amestecă continuu
(pentru a nu se prinde) până ce laptele începe să clocotească iar crema începe
să se îngroaşe. Se mai fierbe 2-3 minute apoi se opreşte focul. Se pune crema
într-un vas termorezistent ( sau o altă crăticioară) şi se acoperă cu o
farrfurie mai mare sau un capac pentru a nu face crustă deasupra. Se lasă crema
să se răcească dar, din când în când se mai şterge capacul de apă pentru ca
aceasta să nu se scurgă peste cremă. Se bate smântâna dulce şi se încorporează
în crema răcită.
Pentru prepararea
siropului se pun pe foc 150 ml apă cu
3-4 linguri zahăr tos şi se fierbe 10
minute apoi se opreşte focul şi se lasă să se răcească.
Blatul se pune pe
un platou, se însiropează, se întinde uniform tot gemul, apoi crema de cacao
iar deasupra se presară fulgi de ciocolată albă.
Se pune prăjitura
la frigider pentru măcar 2 ore apoi se porţionează şi se serveşte.
Spor la
bucătărit!
Prăjitură cu căpşuni
Prăjitura cu
căpşuni este o prăjitură răcoritoare, dulce acrişoară şi de sezon. Se prepară
foarte uşor şi dispare din farfurie fooooarte repede!
Ingrediente
pentru o tavă de 30/40 cm:
-pentru blat
6 ouă
6 linguri ulei
8 linguri zahăr
8 linguri făină
2 linguri rase cu
cacao
un praf de sare
-pentru cremă
600-700 gr
căpşuni
6-7 linguri zahăr
2 pliculeţe
gelatină
200 gr smântână
pentru frişcă
-pentru sirop
200 ml apă
4linguri zahăr
-pentru ornat
căpşuni
50 gr ciocolată
cu lapte sau amăruie
Mod de preparare:
Se separă
albuşurile de gălbenuşuri iar cele din urmă se amestecă împreună cu uleiul ca
pentru maioneză adăugând uleiul treptat pentru a nu se tăia.
Albuşurile se bat
spumă cu un praf de sare apoi se adaugă zahărul şi se bat în continuare până ce spuma devine
lucioasă ca o bezea.Se încorpozează gălbenuşurile cu uleiul amestecând cu o
lingură uşor, de jos în sus. Se adaugă 6
linguri de făină cernută apoi aluatul obţinut se împarte în 2 părţi egale. În
jumătate de aluat se încorporează cele 2 linguri rase cu cacao iar în cealaltă
jumătate încă 2 linguri cu făină. Se unge tava cu ulei şi se tapetează cu făină
sau hărtie de copt apoi în centru tăvii se pun 2 linguri din aluatul fără
făină, deasupra se adaugă 2 linguri din compoziţia cu cacao şi tot aşa până ce
se termină ambele aluaturi.
Se nivelează
blatul trântind tava uşor de masă apoi se introduce în cuptorul preîncălzit la
180 de grade (foc potrivit) pănă ce blatul se rumeneşte uşor sau trece testul cu
scobitoarea(se introduce scobitoarea în blat iar dacă este copt aceasta trebuie
să iasă curată).
Pentru sirop se
pun apa cu zahărul într-un vas pe foc şi se lasă 10 minute din momentul când
începe să fiarbă. Se lasă siropul la răcit.
Pentru cremă se
spală căpşunile şi se pun în blender împreună cu zahărul pudră( dacă nu
aveţi blender se pot face pastă folosind
telul de piure). În pasta obţinută, care este destul de zemoasă se adaugă
gelatina preparată comform instrucţiunilor de pe plic apoi se pune crema la
frigider pentru 10-15 minute. Se bate smântâna pentru frişcă şi se încorporează
în crema de căpşuni după ce aceasta a stat la frigider.
Se montează
prăjitura astfel: se însiropează blatul răcit, se adaugă crema de căpşuni iar
deasupra se ornează cu căpşuni şi ciocolată rasă...sau după preferinţă.
Se pune prăjitura
în frigider şi se lasă 2-3 ore apoi se taie şi se serveşte!
Spor la
bucătărit!
Cupcakes cu vişine şi ciocolată
De data aceasta
am încercat pentru cupcakes o combinaţie
din ingredientele mele preferate: vişinele şi ciocolata. Rezultatul a fost un
deliciu şi cu siguranţă o să mai repet această experienţă.
Dacă preparaţi
aceste cupcakes, cei dragi vor fi foarte încântaţi, iar munca depusă cu
siguranţă va fi apreciată.
Ingrediente
pentru 12 cupcakes:
-pentru brioşe:
2 ouă
200 gr unt
8 linguri zahăr
pudră vanilat
10 linguri făină
2 linguri cacao
1 praf de copt
10 linguri lapte
100 gr ciocolată
cu lapte
500 gr vişine
-pentru cremă
400 ml smântână
dulce pentru frişcă
4 linguri zahăr
dacă smântâna nu este dulce
400 gr ciocolată
cu lapte
-pentru decor
bombonele, fulgi
de ciocolată
Mod de preparare:
Pentru prepararea
cremei se rupe ciocolata bucăţi şi se topeşte la microunde sau pe baie de aburi
(se pune ciocolata într-un castron deasupra unui vas cu apă care
clocoteşte). Smântâna dulce se pune într-o crăticioară la foc mic şi se lasă
până ajunge la punctul de fierbere (smântâna nu trebuie să fiarbă) apoi se
toarnă peste ciocolata topită şi se amestecă bine până ce compoziţia devine
cremoasă. Se pune amestecul la frigider pentru 4-6 ore (cel mai indicat este
peste noapte) apoi se scoate şi se mixează până se transformă într-o cremă
pufoasă.
Cel mai bine este
să faceţi crema cu o seară înaintea preparării brioşelor.
Se scot sâmburii vişinelor (dacă sunt congelate nu au sâmburi), se rupe fiecare vişină în
jumătate, se pun într-o sită cu 3-4 linguri zahăr şi se lasă 2 ore pentu a
intra zahărul în ele şi pentru a se scurge surplusul de zeamă.
Se amestecă untul
la temperatura camerei împreună cu zahărul (dacă nu aveţi zahăr pudră vanilat
puteţi adăuga zahăr tos şi 2 pliculeţe de zahăr vanilat), se încorporează laptele
apoi se adaugă ingredientele uscate (cernute): făina, praful de copt şi cacaoa.
La sfârşit se adaugă ciocolata cu lapte tocată mărunt.
Se pun hărtii în
tava de brioşe, se pun câte 2 linguriţe din aluat în fiecare hârtie apoi câte
4-5 jumătaţi de vişine, din nou 2 linguriţe din aluat şi deasupra 4-5 jumătaţi
de vişine.
Se introduce tava
în cuptorul preâncălzit la 180 de grade (foc potrivit) pentru 25 minute sau
până ce trec testul scobitorii.
Se scot brioşele
din cuptor, se lasă să se răcească, se pune crema de ciocolată cu pos-ul apoi
se decorează după preferinţă.
Spor la
bucătărit!
Cupcakes cu ciocolată neagră şi frosting din ciocolată albă
Cupcakes-urile
sunt un desert consistent care place tuturor. Brioşele pot avea în compoziţie o
varietate de ingrediente (fructe, ciocolată, dulceţuri) iar crema care se pune
pe deasupra (frosting-ul) de asemenea.
Acestea sunt
apreciate mai ales de copii deoarece pot fi colorate şi decorate în
diferite culori şi cu tot felul de
figurine amuzante.
Cupcakes au la
bază 4 ingrediente: zahăr, ouă, unt şi făină.Metoda folosită în prepararea lor
se numeşte creaming şi presupune mixarea untului cu zahăr până se obţine o
consistenţă cremoasă, apoi se adaugă şi celelalte ingrediente.
Acestea fiind
zise să trecem la treabă!
Ingrediente
pentru 12 cupcakes:
Brioşe:
200 gr unt
2 ouă
8 linguri zahăr
pudră vanilat
10 linguri
cu făină
6 linguri
smântână ( acră, nu dulce)
1 pachet praf de
copt
100 gr bănuţi de
ciocolată neagră
coaja rasă de la
o lămâie
Cremă:
400 gr ciocolată
albă
400 ml smântână
pentru frişcă
Decor:
cocos verde
flori din
napolitană ( cumpărate)
Mod de preparare:
Ciocolata se rupe
bucăţele şi se topeşte într-o farfurie la cuptorul cu microunde sau într-un
castron la bain marie (se pune castronul cu ciocolată deasupra unei oale cu apă
care este pe foc). Smântâna dulce se pune într-un vas la foc mic şi se ţine până
ajunge la punctul de fierbere apoi se toarnă
peste ciocolata topită şi se amestecă bine. Se pune compoziţia la frigider
pentru 4-6 ore (eu o las peste noapte)
apoi se bate cu mixerul. Crema obţinută este delicioasă şi ciocolatoasă.
Pentru prepararea
brioşelor se amestecă untul împreună cu zahărul pudră până se obţine o cremă
spumoasă (eu am început să folosesc zahăr pudră vanilat deoarece este mai
practic, se topeşte mai repede şi nu mai trebuie să adaug şi zahăr vanilat), se
adaugă smântâna acră, coaja rasă de lămâie apoi praful de copt şi făina.
După ce se
încorporează toate ingredientele se obţine un aluat nu foarte moale dar nici
tare.Se pun hârtii în tava de brioşe, în fiecare hârtie se pun câte 2 linguriţe
din aluat şi se presară bănuţi de
ciocolată.
În aluatul rămas
se încorporează restul bănuţilor de
ciocolată păstrând câţiva pentru a-i pune
la sfârşit peste brioşe. Se mai adaugă alte 2 linguriţe din aluatul obţinut în hârtiile de brioşe apoi se pun bănuţii
rămaşi deasupra.
Se introduce tava
în cuptorul preîncălzit la 180 de grad (foc mediu) pentru 25 minute sau până devin aurii.
Se lasă brioşele
să se răcească, se ornează cu cremă, deasupra se presară cocos verde şi se pun
floricelele.
Simplu şi gustos!
Spor la
bucătărit!
Prăjitură Figaro
Mi-am amintit de
curând de vremurile când stateam cu părinţii iar mama pregătea această
prăjitură destul de des.I-am cerut reţeta şi am trecut la „executarea” ei.Mi
s-a părut foarte simplu de preparat şi deja am făcut 3 tăvi până acum.Sper să o
încercaţi şi voi (dacă nu aţi făcut-o
deja până acum)!
Ingrediente
pentru o tavă de 25/35 cm:
1 pachet
margarină sau unt ( 250 gr )
4 ouă mari sau 5
medii
7 linguri zahăr
tos
3 linguri zahăr
pudră vanilat
2 căni făină (
300 gr )
1 praf de copt
200 gr nucă
1 borcan de 400
gr gem
coaja de la o
lămâie
Mod de preparare:
Nuca se pune
într-o tavă la cuptor pentru 5-7 minute apoi se macină mărunt.
Albuşurile se
separă de gălbenuşuri, margarina la temperatura camerei se amestecă bine cu 4
linguri de zahăr tos şi 2 linguri de zahăr pudră vanilat apoi se adaugă treptat
gălbenuşurile şi coaja de lămâie.În compoziţia obţinută se încorporează făina
şi praful de copt .Se obţine un aluat lipicios care se întinde în tava unsă cu
ulei şi tapetată cu făină sau hârtie de copt.Pentru a putea întinde aluatul mai
uşor umeziţi mâinile cu apă.
Albuşurile se bat
spumă cu 3 linguri de zahăr tos şi 1 lingură de zahăr pudră vanilat apoi se
adaugă nucile măcinate amestecând uşor cu o spatulă de jos în sus.
Peste coca din
tavă se întinde uniform gemul ( eu am
folosit de prune) apoi se pun albuşurile cu nuci.
Se
introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 40 de minute sau
până ce prăjitura devine maronie.
Se scoate tava
din cuptor, se lasă prăjitura să se răcească apoi se porţionează.
Spor la
bucătărit!
Prăjitură cu mere
Un moment important
al toamnei este recoltarea merelor. Aceste luni sunt perfecte pentru a
introduce în alimentaţia noastră mai multe mere şi totodată de a pregăti prăjiturile preferate cu aceste fructe minunate, parfumate şi
sănătoase.
Prăjiturile cu
mere le prepar foarte des
celor dragi, mai ales în anotimpurile reci şi sunt foarte mulţumită când
platourile sau farfuriile se golesc repede, repedeJ
Ingrediente
pentru o tavă de 20/30 cm:
2 kg mere
200 gr margarină
sau unt
18-20 linguri
pline cu făină
6 linguri zahăr
tos
1 ou
3 linguri cu
iaurt
2 linguriţe praf
de copt
2 pliculeţe zahăr
vanilat
2 linguriţe
scorţişoară
3 linguri pesmet
zahăr pudră
Mod de preparare:
Merele se spală
şi se curăţă de coajă şi cotoare( sâmburi), se dau pe răzătoarea mare, se
presară cu 3 linguri de zahăr şi scorţişoara apoi se lasă într-o sită să se
scurgă pentru o oră.
Margarina sau
untul la temperatura camerei se amestecă împreună cu zahărul tos şi cel vanilat
până amestecul devine ca o spumă. Se
adaugă în compoziţie iaurtul şi praful
de copt apoi făina treptat.Coca obţinută trebuie să fie una fragedă nici prea
tare dar nici foarte moale.Se acoperă cu o folie de plastic aluatul şi se lasă
să se odihnească 30 de minute.
Aluatul se
împarte în 2 părţi egale şi pe masa de lucru presărată cu făină se întinde o foaie de 1 cm care se
pune în tava unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt sau făină apoi se
înţeapă cu furculiţa din loc în loc pentru a nu creşte foarte mult.
În amestecul de
mere se adaugă 2 linguri de pesmet apoi se pun peste foaia din tavă după ce am
presărat şi pe foaia de aluat o lingură de pesmet.
Se acoperă merele
cu cea de-a doua foaie care se înţeapă şi ea cu furculiţa apoi se introduce
tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 40 minute sau până ce foaia
de deasupra devine aurie.
Se scoate
prăjitura din cuptor, se lasă să se răcorească, se pudrează cu zahăr pudră, se
taie după placul fiecăruia şi se serveşte.
Poftă bună!
Prăjitură cu prune şi scorţişoară
Din gama foarte variată de reţete de prăjituri cu prune pe care le am o
să încep prin a o împărtăşi cu voi pe
cea mai uşoară dintre ele.
Ingrediente
pentru o tavă de 20/30 cm:
1 kg de prune
2 ouă
1 cană zahăr
150 gr unt
1 cană lapte
bătut sau iaurt
14 linguri cu
vărf de făină
2 linguriţe
scorţişoară
1 praf de copt
2 pliculeţe zahăr
vanilat
coaja de la o
lămâie
Mod de preparare:
Se spală prunele,
se scot sâmburii apoi jumătate din cantitate se taie cubuleţe iar restul se
lasă jumătaţi. Se pun toate prunele (cele cuburi şi cele jumătăţi) într-o sită
cu 5-6 linguri de zahăr şi 2 linguriţe de scorţisoară, se amestecă apoi
se lasă o oră să se topească zahărul.
Într-un castron
se amestecă bine untul la temperatura
camerei cu zahărul şi zahărul vanilat, se adaugă ouăle, laptele bătut,coaja de
lămâie, praful de copt iar la sfârşit se încorporează treptat făina cernută.
Se unge o tavă cu
ulei şi se tapetează cu făină sau hârtie de copt , se pune 1/3 din cantitatea
de aluat în tavă apoi se adaugă restul de aluat care în prealabil a fost
amestecat cu prunele cubuleţe.
Prunele
jumătăţi se aşează frumos în tavă astfel
încât atunci când tăiem prăjitura să fie câte o jumătate de prună pe fiecare
bucăţică.
Se introduce tava
în cuptorul preîncălzit la 180 de grade sau foc potrivit pentru 40-45 minute
(până devine aurie ) sau până trece testul cu scobitoarea.
Se scoate
prăjitura din cuptor, se lasă să se răcească, se taie şi se pudrează cu zahăr.
Să o savuraţi cu
plăcere!
Prăjitură cu morcovi - " Carrot cake "
Prăjitura cu
morcovi este un desert tradiţional englezesc care se serveşte la masa de Paşte.
Deşi pare ciudată folosirea morcovilor în prăjitură, vă asigur că gustul
acestora se simte foarte vag spre delocJ
Ingrediente
pentru o tavă de 20/30 cm:
-pentru prăjitură
4 morcovi
100 gr stafide
1 cană cu nuci
măcinate
3 ouă
10 linguri cu
vârf făină
½ cană ulei
1 cană zahăr
2 pliculeţe zahăr
vanilat
1 praf de copt
1 linguriţă
scorţişoară
-pentru cremă
200 gr brânză mascarpone
4 linguri zahăr
pudră
1 linguriţă
esenţă de vanilie
200 ml smântână
dulce pentru frişcă
-pentru decor
nuci măcinate
Mod de preparare:
Se amestecă ouăle
cu zahărul, uleiul, praful de copt şi
făina, se adaugă morcovii raşi pe răzătoarea mică şi storşi bine, stafidele,
nuca, scorţişoara. Se toarnă compoziţia în tava unsă cu ulei şi tapetată cu
hârtie de copt apoi se pune în cuptorul
preîncălzit la 180 de grade ( foc potrivit) pentru 25-30 minute sau până trece
testul cu scobitoarea.
Brânza mascarpone
se amestecă bine cu zahărul pudră apoi se încorporează smântâna bătută iar
crema obţinută se pune peste prăjitura răcită. Se ornează cu nuci măcinate ( eu
am pus şi ciocolată rasă)şi se pune la frigider pentru 2-3 ore.
Se serveşte cu
multă plăcere!
Spor
la bucătărit!
Cataif cu cremă de vanilie şi frişcă
Cataiful este un
desert însiropat şi răcoritor cu specific
turcesc. Se poate prepara în multe
feluri şi adapta după preferinţele culinare ale fiecăruia.Eu am optat
pentru varianta cu cremă de vanilie şi
friscă.
Ingrediente:
-pentru blat
400 gr tăiţei
pentru cataif sau fidea foarte fină
250 gr unt (un
pachet)
1 cană nuci
măcinate
1 linguriţă
scorţişoară
-pentru sirop
500 ml apă
1 ½ căni zahăr
tos
coaja de la o
lămâie
-pentru crema de
vanilie
4 gălbenuşuri
750 ml lapte
4 linguri cu vârf
de făină
5 linguri zahăr
5 pliculeţe zahăr
vanilat
250 ml smântână dulce pentru friscă
-pentru ornat
fulgi de migdale
Mod de preparare:
Se unge o tavă cu
unt , se pun tăiţeii, peste aceştia se
presară nucile amestecate cu scorţişoara apoi se adaugă untul topit sau
cubuleţe şi se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (foc
potrivit) pentru 20 minute sau până tăiţeii se rumenesc uşor.
Pentru prepararea
siropului se pun într-un vas apa, zahărul şi coaja de lămâie şi se lasă să
fiarbă 10-15 minute.După ce siropul s-a răcit se toarnă peste blatul de tăiţei rece.
Într-un vas se
amestecă gălbenuşurile cu zahărul, făina şi laptele având grijă să nu se
formeze cocoloaşe apoi se pune vasul
la foc mic amestecând până crema începe să se îngroaşe (
10-15 minute). Se opreşte focul, se lasă crema să se răcească de tot apoi se
încorporează smântâna bătută (frişca).
Peste blatul
însiropat se pune crema iar deasupra
fulgii de migdale pe care i-am rumenit 3 minute la cuptor şi vişine din vişinată pe fiecare bucată
servită!
Cataiful se
serveşte după ce a stat 3-4 ore la frigider!
Spor la
bucătărit!
Prăjitură cu vişine
Dintre toate
fructele vişinele sunt preferatele mele ! Se pot folosi la prăjituri în
nenumărate combinaţii iar rezultatele sunt uimitoare!
Această reţetă o
ştiu de la mama mea şi a fost prima prăjitură pe care am învăţat să o fac.
Niciodată nu dau greş cu ea!:)
Ingrediente:
600 gr vişine
2 ouă1 cană zahăr
¾ cană ulei sau 200 gr margarină
1 cană lapte
14 linguri cu vârf de făină
2 pliculeţe zahăr
vanilat
1 pliculeţ praf
de copt
coaja de la o
lamâie
Mod de preparare:
Se spală
vişinele, se curăţă de codiţe şi se scot sâmburii apoi se pun într-o sită cu 4-5
linguri de zahăr pentru 1-2 ore.
După ce vişinele
şi-au lăsat zeama şi s-au mai îndulcit puţin trecem la prepararea prăjiturii.Se amestecă ouăle cu zahărul, coaja de lămâie şi zahărul vanilat , se adaugă uleiul sau margarina topită puţin câte puţin apoi laptele şi urmează praful de copt şi făina .Compoziţia nu trebuie să fie nici prea moale dar nici foarte tare.
Se unge tava cu ulei ( am folosit o tavă de 20/30 cm) şi se tapetează cu făină sau hârtie de copt , se toarnă în tavă jumătate din compoziţie , se acoperă cu vişine apoi se pune şi restul aluatului care deasemenea se acoperă cu vişine aşezate frumos una lângă cealaltă.
Primul strat:
După ce am pus şi al doilea strat de aluat şi vişine:
Se lasă să se racească,se porţionează şi se pudrează cu zahăr apoi se serveşte cu o cafea bună sau un pahar cu lapte!
Să o savuraţi cu
plăcere!
Prăjitură cu zmeură şi cremă de vanilie
O prăjitură
răcoritoare care cu siguranţă ne va îndulci zilele de weekend şi nu numai!
Ingrediente
pentru o tavă de 20/25 cm:
pentru blat:
3 ouă
3 linguri zahăr
3 linguri făină
2 linguri ulei
1 pliculeţ zahăr vanilat
pentru cremă
2 gălbenuşuri
3 zahăr pudră sau
tos
250 ml lapte
1 linguriţă
gelatină
1 linguriţă
esenţă de vanilie
200 ml smântână
dulce pentru frişcă
pentru ornat:
300-400 gr zmeură
frişcă
Mod de preparare:
Blatul:
Se separă
albuşurile de gălbenuşuri şi se bat
spumă cu un praf de sare, se adaugă zahărul şi zahărul vanilat şi se mai
mixează 2-3 minute. Separat se amestecă gălbenuşurile cu uleiul adăugat treptat ca la maioneză, se
adaugă peste spuma de albuşuri şi se incorporează cu o lingură de lemn apoi se
pune treptat şi făina.Compoziţia rezultată se pune într-o tavă unsă ulei şi
tapetată cu faină sau hârtie de copt şi se dă la cuptorul încins la 180 de
grade sau foc potrivit pentru 30-40 min sau până trece testul cu scobitoarea.
Crema:
Gelatina se pune
la înmuiat cu 2-3 linguri de apă rece, gălbenuşurile se amestecă cu zahărul până ce compoziţia devine
spumoasă, laptele se pune pe foc până la punctul de fierbere apoi se toarnă
câte puţin peste gălbenuşuri şi se pune
tot amestecul pe foc amestecând continuu până se îngroaşă.Se ia crema de pe
foc, se adaugă gelatina şi esenţa de vanilie
apoi se lasă crema la răcit.Se bate smântâna dulce şi jumătate din ea se
încorporează în crema răcită ( cealaltă
jumătate o păstrăm pentru ornat).
Se pune blatul pe
un platou ,se acoperă cu crema şi se ornează cu zmeură şi frişcă.
Se serveşte rece!
Prăjitura „Tăvălita”
Dacă doriți să vă impresionați iubitul/iubita de Ziua Îndrăgostiților acum e momentul!Cu această prajitură nu aveti cum să dați greș. Este simplă si gustoasă!
Iată si rețeta!
Ingrediente:
Pentru blat:
100 gr unt sau margarină
1 cană zahăr
1 ou
1 praf de copt
2 pliculețe zahăr vanilat
1 cană lapte
2 linguri miere
3-4 căni făină
coaja de la o portocală
Pentru glazură:
1 cană zahăr
20 linguri lapte
100 gr unt sau margarină
3 linguri cacao
2 sticluțe esentă rom (60 ml)
Pentru ornat:
nucă de cocos-150 gr
Amestecăm bine de tot untul cu zahărul vanilat, zahărul și oul până se topeste zahărul, adăugăm mierea, praful de copt, coaja de portocală și apoi laptele și făina cate puțin. Aluatul nu trebuie se iasă nici foarte moale și nici prea tare(dacă e prea moale mai punem făină iar dacă e prea tare un pic de lapte). El trebuie sa curgă în tavă. Îl lăsăm la cuptor (160-170 grade) pănă devine auriu (facem testul cu scobitoarea). Tava folosită de mine este de 25/37 cm. Dupa ce este gata lâsâm să se răceasca și preparăm glazura.
Pentru glazură amestecăm toate ingredientele, mai puțin esența de rom și le lăsăm să fiarbă un minut apoi stingem focul și adaugăm și esența de rom.
Când blatul și glazura s-au răcit complet începem montarea prăjiturii.
Eu am tăiat blatul pe lățime în 10 rânduri și fiecare rând în 5 bucațele. Se tăvălește fiecare bucățică prin glazură apoi prin nucă de cocos și se lasă sa se usuce pe o hârtie.
Rezultatul este spectaculos ! Prăjiturile sunt foarte gustoase și sătioase!
Vă doresc spor la lucru și poftă bună!!!
Prăjitură cu lămâie şi fructe de pădure
O prăjitură deosebită, răcoritoare, elegantă ,ușor de
făcut și de mare efect!
Ingrediente:
Pentru blat:
3 ouă
3 linguri zahăr
3 linguri făină
2 linguri ulei
1 pachet zahăr vanilat
coaja rasă de la o lămâie
1/2 pachet praf de copt
Pentru cremă:
800 ml smântână pentru friscă (LaDorna-grăsime 35%)
2 lămâi
1 cană zahăr pudră
100 gr unt
1 pac gelatină
Topping:
fructe de pădure(zmeură și mure)-250 grame
1 cană zahăr
Mod de preparare:
Se separă albușurile de gălbenușuri.Gălbenușurile se freacă bine cu zahărul,
zahărul vanilat, coaja de lămâie, uleiul și apoi praful de copt. Albușurile se
bat spumă și se încorporează în crema
cu zahăr şi gălbenușuri fără să amestecăm și apoi se pune și făina (neapărat
cernută). Se pune compoziția in tavă și se bagă la cuptor pentru 15 minute.
Pentru cremă se pune smântâna pe foc și când este aproape să fiarbă punem
zahărul, coaja de lămâie și zeama de lămâie (după gust, nu trebuie neapărat
zeama de la ambele lămâi). Stingem focul și punem gelatina care a fost
ținută în apă rece (conform instructiunilor de pe plic). Amestecăm să nu facă
cocoloașe și apoi punem și untul. Se lasă la răcit și apoi punem în
frigider pentru cel puțin 3 ore. Crema o să fie lichidă dar după ce
stă la frigider se va întări.
Am facut un sirop din 200 ml apa si 3 linguri zahăr pe care l-am lăsat să
fiarbă 5 minute apoi după ce s-a racit am însiropat blatul, am scos crema
pe care am batut-o puțin cu mixerul și apoi am înins-o peste blatul însiropat.
Deasupra am pus toppingul de fructe de pădure care se face punând pe foc
fructele de pădure cu o cană de zahăr și lăsate să fiarbă maxim 10 minute până
se ingroașe puțin.
Iată cum arăta după ce am scos-o din frigider și am
tăiat-o:
Gustul? Greu de descris...minunat e puțin spus.Crema acrișoară și fructele
dulci sunt o combinație delicioasă.
Încercați această prăjitură!Cu siguranță nu o să vă pară
rău!
Prăjitură cu griş
Pentru sirop:
500 ml lapte
3 pliculeţe zahăr vanilat
Pentru ornat:
gem sau frişcă
Mod de preparare:
Se separă gălbenuşurile
de albuşuri.Cele din urmă se bat spumă cu un praf de sare iar gălbenuşurile şi zahărul se amestecă cu mixerul până se obţine o cremă albă.
Se adaugă grişul în gălbenuşuri apoi albuşurile amestecând cu o paletă de jos în sus.
Se pune compoziţia într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu griş şi se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 25 de minute. Eu am folosit o tavă de 25 cm/15 cm.
După cele 25 de minute se adaugă laptele rece în care a fost dizolvat zahărul vanilat şi se mai lasă încă 5 minute în cuptor.Când este gata opriţi cuptorul şi mai lasaţi prăjitura încă 5 minute în cuptor.
Prăjitură cu griş
Astăzi vă propun
un desert însiropat şi răcoritor!
Ingrediente:
Pentru blat:
4 ouă
8 linguri zahăr
12 linguri griş
3 pliculeţe zahăr vanilat
Pentru ornat:
gem sau frişcă
Se adaugă grişul în gălbenuşuri apoi albuşurile amestecând cu o paletă de jos în sus.
Se pune compoziţia într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu griş şi se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 25 de minute. Eu am folosit o tavă de 25 cm/15 cm.
După cele 25 de minute se adaugă laptele rece în care a fost dizolvat zahărul vanilat şi se mai lasă încă 5 minute în cuptor.Când este gata opriţi cuptorul şi mai lasaţi prăjitura încă 5 minute în cuptor.
Se ornează cu
frişcă sau gem.Eu am avut câteva mure congelate pe care le-am pus pe foc
într-un ibric cu 3 linguri de zahăr şi
le-am lăsat să fiarbă 15 minute.
Din această
compoziţie mi-au ieşit 16 bucăţi.Dacă doriţi ca prăjitura să fie mai puţin
înaltă o puteţi coace într-o tavă mai mare .
Vă doresc să o
savuraţi alături de cei dragi!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu