Smoothie cu spanac, banană şi kiwi
Tăiţei de casă
Ingrediente:
Ingrediente
pentru 8-10 covrigi:
Ingrediente:
Mod de preparare:
Pui Shanghai (cu susan )
Încerc să-i ofer
băiatului meu o alimentaţie cât de cât sănătoasă iar aceasta se referă în principal la consumul fructelor şi legumelor proaspete, mai ales al legumelor verzi.
După cum probabil ştim cu toţii spanacul este
o sursă de fier, calciu, acizi graşi omega 3, de asemenea conţine vitaminele (A, C, K, E, B-uri), fibre şi alte
minerale cum ar fi : zinc, fosfor, potasiu.
Smoothie-ul cu
spanac, banană şi kiwi se serveşte la micul dejun, un pahar din acest suc fiind
suficient pentru a ne oferi energia şi
vitaminele necesare pentru întreaga zi.
Ingrediente
pentru 2 pahare de 250 ml:
100-150 gr spanac
( eu am folosit baby spanac)
1 banană
potrivită ca mărime
1 kiwi
10-15 migdale
200 ml apă
Mod de preparare:
Se lasă migdalele
să se înmoaie într-un castron cu apă pentru cel puţin o oră. Spanacul se curăţă
de frunze şi se spală ( baby spanac se găseşte la punguţe gata spălat şi
curăţat). Se pun migdalele în blender, se adaugă spanacul, apa, banana tăiată
rondele şi kiwi-ul curăţat şi tăiat bucăţele. Se blendează toate ingredientele
pînă se obţine consistenţa sucului
dorit. Se mai poate adăuga apă dacă sucul iese prea gros.
În locul
migdalelor se pot adăuga nuci caju, nuci sau alte seminţe iar fructele le
puteţi înlocui cu cele preferate.
Se serveşte la
micul dejun!
Omletă cu spanac la cuptor
Dacă în ultimul
timp am încercat să gătesc mai mult la cuptor,
m-am gândit că nu ar fi o idee rea să încerc pentru micul dejun o omletă cu spanac. Am
fost cu toţii foarte încântaţi de rezultat şi, cu siguranţă o să mai repetăm
experienţa.
Ingrediente:
4 ouă
1 bucată telemea
(vacă, oaie) – 100 gr
2 fire ceapă
verde
1 mână plină cu
spanac proaspăt sau 200 gr congelat
sare
piper
roşii (opţional)
unt pentru uns
tava sau tigaia
Mod de preparare:
Într-un castron
se bat ouăle bine, se adaugă brânza sfărâmată, ceapa tocată mărunt şi frunzele
de spanac spălate şi rupte fâşii mici. Se amestecă toate ingredientele, se pun
într-un vas ceramic sau o tigaie unse cu unt apoi se introduc în cuptorul
preîncălzit la 180 de grade până ce omleta se rumeneşte pe margini şi se
întăreşte deasupra.
Eu am adăugat şi roşii cherry în omletă.
Se serveşte la
micul dejun imediat cum este scoasă din cuptor!
Poftă bună!
Cartofi dulci la cuptor, cu ghimbir şi lime
Cartofii dulci
sunt foarte puţin cunoscuţi în Romania, unul dintre motivele principale fiind
acela că preţul lor este unul destul de piperat în raport cu preţul cartofilor
româneşti.
Totuşi, este bine
de ştiut că aceşti cartofi sunt foarte sănătoşi pentru organism, sunt bogaţi în
carbohidraţi complecşi, fibră dietetică, betacaroten (un nutrient echivalent
vitaminei A),vitamina C şi vitamina B6. De asemene aceştia previn numeroase boli
cum ar fi: Alzheimer, Parkinson sau cancer.
Deşi cartoful
este denumit „dulce”, previne diabetul ajutând la stabilizarea nivelului de
zahăr din sânge şi diminuarea
rezistenţei la insulină.
Concluzia este
aceea că, din când în când merită să facem câte un mic efort financiar deoarece
o facem pentru sănătatea noastră.
Eu gândesc în
felul următor: decât sa dau banii pe pastile sau la doctori prefer să cumpăr
alimente cât de cât sănătoase, mai ales pentru copilul meu şi, credeţi-mă că
rezultatele se văd.
Ingrediente:
2 cartofi dulci
(650gr)
1 bucăţică de
ghimbir (1cm)
1 lămâie verde
(lime)
1 lingură ulei
un praf de sare
Mod de preparare:
Se curăţă
cartofii de coajă şi se taie cubuleţe. Se prepară un sos din ghimbir şi coaja de
lămâie rase pe răzătoarea mică, se adaugă zeama de lămâie, o lingură de ulei şi
un praf de sare.
Se pun cartofii
(într-un singur strat) în tava tapetată
cu hârtie de copt, se toarnă sosul peste ei
şi se amestecă bine. Se introduce tava în cuptorul preâncălzit la 180 de
grade (foc potrivit) şi se lasă până se rumenesc cartofii pe ambele părţi (
30-40 min).
Se servesc calzi!
Gustul lor se
aseamănă puţin cu cel al dovleacului copt dar, în combinaţia pe care eu am
făcut-o au ieşit perfecţi. Îmi pare rău că nu pot să descriu ce miros frumos au
răspândit în toată casa.
Îmi propusesem
să-i servim alături de o salată dar nu am mai apucat să o prepar
pentru că au dispărut din farfurie imediat!
Merită să
încercaţi măcar o dată!
Spor la
bucătărit!
Plăcintă cu spanac şi brânză
Vă propun o
reţetă de plăcintă, care, este cum nu se poate mai potrivită pentru
acest sezon! Aceasta se poate servi atât
ca aperitiv cât şi ca fel principal deoarece este foarte săţioasă. Chiar dacă
nu vă place foarte mult spanacul, trebuie să o încercaţi şi cu siguranţă nu o
să regretaţi!
Ingrediente:
-pentru blat
1 ou
100 gr smântână
acră (2 linguri cu vârf)
100 gr unt
12 linguri făină
1 praf de sare
-pentru umplutură
500 -600 gr
spanac proaspăt (atât au rămas după ce am curăţat un kg de spanac) sau 1 kg
spanac congelat
1 legăură ceapă
verde
2-3 căţei de
usturoi
100 gr smântână
(2 linguri cu vârf)
500 gr brânză
telemea (vacă,oaie)
200 gr brânză de
vaci
4 ouă
2 linguri gris
(opţional)
un praf de
nucşoară
sare
piper
-pentru finisat
2 ouă
Mod de preparare:
Se prepară
aluatul amestecând oul cu smântâna, făina, untul topit şi un praf de sare. Se
face o bilă, se acoperă cu folie de plastic şi se lasă în frigider timp de o
oră.
Se toacă ceapa
verde şi usturoiul şi se călesc într-o lingură de ulei pentru 2-3 minute apoi se
adaugă frunzele de spanac spălate şi tocate mărunt ( eu le rup). Se acoperă
vasul cu un capac şi se lasă frunzele de spanac să se înmoaie (5 minute). Nu se
adaugă nici un pic de apă deoarece spanacul îşi lasă destulă zeamă. Se pune
spanacul într-o sită pentru a se scurge surplusul de apă şi se lasă să se
răcească.Cele 4 ouă bătute se amestecă împreună cu smântâna, telemeaua sfărâmată şi
brânza de vaci, se adaugă spanacul răcit şi se condimentează după gust
cu sare, piper şi nucşoară.
Se împarte
aluatul în 2 părţi egale şi se întind 2 foi mari. Cu una dintre foi se îmbracă
forma unsă cu ulei şi tapetată cu făină sau hârtie de copt. Pe cât se poate
foaia trebuie să îmbrace şi pereţii formei. Se pune peste foaie amestecul de
brânză cu spanac iar deasupra se acoperă cu cea de-a doua foaie.
Se bat cele 2 ouă
rămase şi se toarnă peste plăcintă.
Se introduce tava
în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (foc potrivit) pentru 40 de minute sau
până se rumeneşte frumos deasupra.
Pentru ca să fiţi
siguri că foaie de jos nu se înmoaie puteţi adăuga în compoziţia de brânză cu
spanac şi 2 linguri de griş. Acesta absoarbe umezeala din amestec (apa de la
brânză sau spanac).
Plăcinta se poate
servi atât caldă cât şi rece!
Spor la
bucătărit!
Supă de pui cu tăiţei de casă
Cei ce au
prieteni sau rude la tară sunt foarte norocoşi în aceste vremuri în care nu mai
ştim ce să mâncăm sau ce este sănătos şi ce nu.Eu mă număr printre cei
norocoşi, având posibilitatea să-i pregătesc
fiului meu preparate gustoase şi hrănitoare fără a avea prea multe dubii
în ceea ce priveşte provenienţa cărnii.
Când nu am pui
sau găină de ţară şi vreau neapărăt să
pregătesc o supă bună, cumpăr de la hypermarket pui oşenesc (crescuţi
tradiţional).
Ingrediente:
500 gr carne pui
(pulpe, piept)
3-4 morcovi
1 ceapă medie
1 ţelină medie
1 legătură de
pătrunjel
tăiţei de casă
sare
piper
Mod de preparare:
Se spală carnea
şi se pune la fiert, se spumează iar când a fiert se scoate din oală. Apa în
care a fiert carnea de pui se strecoară în altă oală unde se adaugă legumele:
morcovii curăţaţi de coajă şi taiaţi în jumătate şi apoi pe lung, ceapa şi
ţelina curăţate de coajă dar întregi.După ce au fiert legumele, ceapa şi ţelina
se scot ( eu nu le păstrez în supă) şi se adaugă bucăţile de carne curăţate de
pe oase. Se potriveşte gustul supei cu sare şi piper iar cu 3 minute înainte de
a stinge focul se adaugă şi tăiţeii de casă.Supa fiind gata se presară
pătrunjelul verde tocat şi se serveşte cu multă poftă!
Pentru o oală de
3 l se fac tăiţei dintr-un ou şi 5-6 linguri făină.Reţeta de tăiţei de casă o
găsiţi în postarea anterioară!
Spor la
bucătărit!
Tăiţei de casă
Zilele trecute o
prietenă m-a întrebat dacă ştiu să prepar tăiţei de casă.Răspunsul a fost
afirmativ şi, după ce i-am dat reţeta am decis că ar fi bine să o şi postez.
Partea cea mai
bună la tăiţeii făcuţi în casă este că aceştia nu se fierb decât maxim 3
minute.Când supa sau ciorba este gata se pun tăiţeii, se lasă să fiarbă 3 minute
apoi se opreşte focul .
Soacra mea pune
numai tăiţei de casă atât la ciorbele
cu borş cât şi la supe. Niciodată nu cumpără fidea sau tăiţei din
comerţ.
2 ouă
10- 12 linguri cu
vârf de făină ( 200 gr )
un praf de sare
Mod de preparare:
Regula de bază la
prepararea tăiţeilor este că niciodată nu se pune apă în aluat, numai ouă şi
făină.
Se bat ouăle cu
praful de sare apoi se adaugă treptat făina până se obţine un aluat care să
poată fi întins pe masa de lucru.Se întinde o foaie foarte subţire care apoi se
lasă o jumătate de oră să se usuce puţin.
Foaia uscată se scutură bine de surplusul de făină apoi se
rulează şi se taie fideluţă.Se desfac tăiţeii
şi
se lasă pe un tocător de lemn să se usuce o oră sau o oră şi jumătate.
După ce s-au
uscat, se pot adăuga în supă sau ciorbă( cu 3 minute înainte de a stinge
focul).
Pentru o oală de
3 l este suficient să faceţi tăiţei dintr-un ou şi 5-6 linguri
făină.
Spor la
bucătărit!
Covrigi bavarezi cu seminţe (de post)
Din când în când
prepar aceşti covrigi pentru a avea ce ronţăi seara la un film sau la o bere cu
prietenii.
Nu necesită multe
ingrediente şi nici reţeta nu este foarte greu de urmat. Ideea de a pune
seminţe de floarea soarelui şi dovleac peste ei a fost minunată. O combinaţie
perfectă!
500 gr făină
1 cubuleţ drojdie
( 25 gr )
8 linguri ulei
250 ml apă
1 linguriţă zahăr
sare
seminţe de
dovleac, floarea soarelui, mac, susan
sare grunjoasă
Mod de preparare:
Se pune drojdia
să se dizolve în apa călduţă împreună cu
zahărul şi un praf de sare. Făina se pune toată
într-un castron, se adaugă apa cu drojdia şi se frământă aluatul încorporând
treptat uleiul. Aluatul obţinut trebuie să fie elastic. Se lasă aluatul la
dospit 30 de minute apoi se împarte în biluţe egale iar pe masa de lucru unsă
cu ulei se formează şnururi lungi şi
subţiri care se răsucesc în formă de covrigi.
Se pune pe foc un
vas cu apă şi un praf de sare. Când apa începe să fiarbă se pun covrigii ( cu
mare atenţie ) iar când aceştia se ridică la suprafaţă se scot cu o paletă pe o farfurie.Se presară pe
covrigi seminţele şi sare grunjoasă apoi se aşează în tava
tapetată cu hârtie de copt.
Se pune tava în
cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 40- 50 minute sau până ce covrigii
se rumenesc.
Se servesc atât
calzi cât şi reci!
Poftă bună!
Budincă de morcovi
Am găsit de mult această reţetă printr-o revistă ( nici nu
mai ştiu care ) şi zilele trecute mi-am amintt de ea.Nu mai ştiu dacă acolo
erau aceleaşi cantităţi sau dacă am omis din ingrediente, ceea ce pot să vă
spun este că budinca a ieţit delicioasă.Are un gust dulceag combinat cu cel de
nucşoară şi cu cel al piperului.Minunată budinca mea !
Ingrediente pentru 3 budinci în vase de ceramică mici şi
rotunde:
400 gr morcovi ( 4 morcovi medii )
1 ţelină medie
2 ouă
1 ceapă albă
4 linguri smântână
pentru gătit
1-2 linguri unt
1 legatură pătrunjel
nucşoară
sare
piper
pesmet pentru tapetat castronaşele
Mod de preparare:
Se spală morcovii şi ţelina, se curăţă de coajă şi se dau pe
răzătoarea mare.Ceapa se curătă şi ea de
coajă, se toacă mărunt şi se căleşte cu o lingură de unt pentru 2 minute apoi
se adaugă morcovii şi ţelina care se mai lasă încă 2 minute.Se toarnă în
amestecul din cratiţă jumătate de pahar de apă , sare şi piper apoi se pune
capacul şi se lasă pe foc până se evaporă
apa iar rădăcinoasele devin moi.Se lasă morcovii să se racească. Ouăle se bat într-
un castron cu smântâna şi pătrunjelul
tocat,un pref de nucşoară, sare şi piper apoi se adaugă morcovii răciţi.
Se ung formele cu unt şi se tapetează cu pesmet, se toarnă
compoziţia în ele apoi se pun pe o tavă care se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de
grade pentru 35- 40 minute sau până se
rumeneste deasupra.
Se scoate budinca din cuptor şi se serveşte călduţă!
Poftă bună!
Supă cremă de sfeclă roşie
După cum am mai
scris şi în postările anterioare ( smoothie de sfeclă şi salată de sfeclă )
sfecla roşie conţine vitaminele A, C, E, vitamie din complexul B şi minerale
precum fier, cupru, zinc, iod, calciu şi potasiu. Ea conţine şi cea mai mare
cantitate de vitamina K conţinută de o legumă. Bineînţeles că sfecla este mai
sănătoasă dacă o consumăm crudă. Dacă este
fiartă sau coaptă ea îşi mai păstrează din vitamine dar nu atât de multe
ca atunci când este consumată crudă.
Ingrediente:
400 gr sfeclă
roşie ( 3-4 bucăţi mai mici)
2 morcovi
1 ţelină medie
1 păstârnac
1 rădăcină de
pătrunjel
1 legătură de
pătrunjel
1 bucăţică de
ghimbir de 1-2 cm ( opţional )
200 ml smântână
dulce pentru gătit ( opţional)
sare
piper
Mod de preparare:
Într-un vas cu apă şi un praf de sare se pun la fiert bucăţile de sfeclă ( spălate) şi
fără a fi curăţate de coajă.Sfecla nu trebuie să fiarbă foarte mult.Aceasta
trebuie doar să se înmoaie cât să putem înfige furculiţa în ea.
În alt recipient
se pun celelalte rădăcinoase spălate, curăţate de coajă şi tăiate bucăţele sau
rondele.
Din momentul în
care apa a început să fiarbă se lasă legumele 15 minute.
Se pun în blender
sfecla fiartă, curăţată de coajă şi tăiată bucăţele, frunzele de pătrunjel, se adaugă
legumele şi o cană din supa în care acestea au fiert.Dacă doriţi ca supa să fie
mai lichidă mai puteţi adăuga zeamă.Se adaugă smântâna dulce apoi se potriveşte
gustul de sare şi piper.
Se serveşte cu
crutoane!
Poftă bună!
Smoothie cu sfeclă roşie, morcov şi măr
Un smoothie este o băutură formată dintr-un
amestec de fructe sau legume crude.Pe lângă fructe se mai poate adăuga şi
gheaţă, fructe îngheţate, miere sau
diverse siropuri preecum şi îngheţată.Pentru ca băutura să fie destul de fluidă
se adaugă diferite lichide cum ar fi :lapte de diferite feluri ( soia,
migdale,vacă), ceai verde sau apă. Deasemenea în smoothie-uri se pot adăuga şi diferite suplimente
nutriţionale pudră.
Smoothie-ul
cu sfeclă roşie are efecte extraordinare
asupra organismului la nivel energetic şi nutritiv. Un pahar din acest suc,
băut dimineaţa pe stomacul gol îmbunătăţeşte metabolismul, combate şi previne anemia şi ne ajută să avem un ficat sănătos.
1 sfeclă roşie
(100- 140 gr)
1 morcov mediu
1 măr mare
miere şi zeamă de
lămâie ( opţional )
Se spală şi se
curăţă de coajă sfecla, mărul şi morcovul apoi se dau pe răzătoarea mare şi se
pun în blender adaugând apă în funcţie de cât de gros doriţi să fie sucul.
Smoothie-ul poate fi îndulcit cu miere şi deasemenea se poate adăuga şi puţină
zeamă de lămâie.
Să-l savuraţi cu
plăcere!
Supă cremă de ciuperci
Aceasta este supa
preferată a băiatului meu.De câte ori îl întreb ce ar mai dori să-i fac de
mâncare îmi spune că supă cremă de ciuperci.
După ce am mâncat
şi eu, i-am dat dreptate copilului: este foarte gustoasă.
Ingrediente:
500 gr ciuperci
champignon
2 morcovi medii
1 ceapă sau o
legătură ceapă verde
1 păstârnac
1 rădăcină
pătrunjel
1 legătură
pătrunjel
1 ţelină medie
200 ml smântână
dulce de gătit
sare
piper
Mod de preparare:
Se spală
legumele(fără pătrunjelul verde),se curăţă de coajă (ciupercile nu se curăţă,
doar se spală) apoi se taie rondele sau bucăţele şi se pun la fiert într-un vas
cu apă rece şi un praf de sare.După 10
minute de când apa a început să fiarbă se adaugă şi pătrunjelul cu tot cu cozi
şi se mai lasă totul la foc pentru încă 5 minute ( maxim 10 ). Se scot legumele
cu o spumieră, se pun în blender unde se mai adaugă o cană din zeama în care au
fiert. Dacă supa vi se pare prea groasă
mai puteţi adauga zeamă.Se adaugă smântâna dulce şi se potriveşte gustul cu
sare şi piper.
Se serveşte cu
crutoane!
Poftă bună!
Pui Shanghai (cu susan )
Puiul shanghai
este des întâlnit în meniurile restaurantelor cu specific chinezesc.Acesta
seamănă cu puiul pane doar că la amestecul de făină şi ou se foloseşte amidon alimentar.
De obicei evit să
gătesc prăjeli dar, din când în când ne mai răsfăţăm papilele
gustative cu câte un preparat „
interzis”.
Ingrediente:
1 piept de pui
2 ouă
2 linguriţe
muştar
2 linguri sos de
soia
4 linguri de
amidon alimentar
sare
piper
boia dulce sau
iute
susan ( opţional
)
ulei pentru
prăjit
Mod de preparare:
Se taie pieptul
de pui şuviţe nu foarte subţiri şi se pune într-un castron cu sare,boia dulce
sau iute,piper şi lapte cât să acopere puiul.Se lasă castronul în frigider
pentru 2-3 ore.
După ce
puiul s-a frăgezit, se scurge laptele din castron, se tăvălesc
şuviţele prin amestecul făcut din ouă,muştar,amidon, sare şi piper( trebuie să
aibă consistenţa smântânii) apoi se
prăjesc în ulei până devin aurii.Dacă vă place susanul, înainte de a pune puiul la prăjit îl puteţi
tăvăli şi prin susan. Bucăţile de pui se scot pe un şerveţel pentru a absoarbe surplusul de ulei.
Se serveşte cu
orez basmati şi sosul preferat!
Eu am preparat un
sos din 200 ml smăntână, 1 căpăţână de usturoi , 1 lingură de muştar, 2 linguri
de apă şi oregano.
Poftă bună!
Budincă de conopidă
Pegătesc foarte
des budinca de conopidă în această perioadă a anului!Este foarte bună caldă,
când o scot din cuptor, iar dacă mai
rămâne şi pentru ziua următoare, se poate
servi şi rece, este la fel de gustoasă.
Ingrediente:
1 conopidă
3 ouă
1 morcov
1 legătură mărar
300 gr brănză
(capră,oaie,vacă)
sare
piper
ulei sau unt şi
griş sau pesmet pentru uns tava
Mod de preparare:
Se desfac
bucheţelele de conopidă, se spală apoi se pun la fiert pentru 15 minute, într-un
vas cu apă şi un praf de sare. După ce a
fiert, conopida se pune la scurs într-o sită. Brânza şi morcovul se dau
pe răzătoare, mărarul se toacă mărunt şi se amestecă toate încorporând
şi ouăle apoi se potriveşte gustul de sare(dacă mai e cazul) şi piper.
Se pune
conopida într-un vas de yena uns cu ulei sau unt şi tapetat cu griş sau
pesmet iar deasupra se toarnă compoziţia
de brânză şi se introduce vasul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade până se
rumeneşte.
Se serveşte caldă
sau rece!
Poftă bună!
Chifle cu seminţe de susan, dovleac şi floarea soarelui
Doream de mult
timp să încerc să fac chifle cu seminţe şi iată că a venit şi rândul lor. Calde
sunt nemaipomenite.Se mănâncă singure.Ne-au plăcut mult de tot!
Reţeta este foarte
uşor de urmat iar ingredientele sunt la îndemâna oricui.
Ingrediente
pentru 6-7 chifle :
250 gr făină(12
linguri cu vârf)
1/3 cub drojdie (
cub de 25 gr)
1 lingură seminţe
de susan
1 lingură seminţe
de dovleac crude
1 lingură seminţe
de floarea soarelui crude
120-130 ml
apă(jumătate de cană)
sare
Mod de preparare:
Se dizolvă
drojdia în puţină apă călduţă cu un praf de sare apoi se toarnă peste făină
împreună cu restul de apă.Se adaugă în compoziţie seminţele de susan iar cele
de dovleac şi floarea soarelui se pun tocate mărunt.Se frământă aluatul până
devine elastic apoi se lasă să dospească la loc cald timp de o oră.În tavă unsă cu ulei şi
tapetată cu făină sau hârtie de copt se pun chiflele formate cu mâinile umezite.Peste chifle puteţi
presăra seminţe de orice fel doriţi.
Se introduc în
cuptorul preîncălzit la 180 de grade ( foc potrivit) pentru 30 de minute.
Spor la
bucătărit!
Gem de prune
Gemul de prune
este nelipsit din gama variată de bunătăţi la borcan pe care le prepar pentru iarnă.Fie că îl
folosesc la prăjituri, gogoşi, clătite
sau îl servesc la micul dejun sau cină
pe felii de pâine cu unt, el îşi ocupă locul binemeritat in cămara mea.Reţeta după
care îl pregătesc este foarte uşor de
urmat iar gemul se păstrează foarte bine
pe timpul iernii fără a adăuga conservanţi.
Ingrediente:
5 kg prune
1 kg zahăr
Mod de preparare:
Se spală prunele
şi se scot sâmburii apoi se cântăresc pentru că există posibilitatea să mai fie
prune stricate sau strivite şi înafară de asta şi sâmburii cântăresc destul.
Sfatul meu este să cumpăraţi mai mult de
5 kg de prune.De obicei eu cumpăr câte
6,5 kg de prune iar dacă mai rămân fac o prăjitură sau le mâncăm.
Se pun prunele în
vasul pe care îl punem pe foc iar peste
ele adăugăm zahărul . Se fierb la foc potrivit
pentru o oră şi jumătate amestecând din când în când cu o lingură de lemn
pentru ca acestea să nu se prindă de fundul vasului ( oalei).
Dacă nu aveţi o
oală mare în care să încapă 5 kg de prune puteţi face gem din cantităţile pe
jumătate.
După ce oprim
focul se pune gemul in borcanele spălate şi sterilizate, se strâng bine
capacele, se lasă să se răcească apoi se
pun in cămară.
Din 5 kg de prune
am umplut în jur de 10-11 borcane de 400 gr cu gem.
Spor la
bucătărit!
Gogoşari dulci în oţet
Iarna este o
plăcere să gătesc deoarece am toate ingredientele la îndemână: legumele sunt în
congelator, sucul de roşii este în sticle, cartofii şi ceapa în lădiţe,
verdeaţa este şi ea uscată sau în congelator. Atunci când vine vorba de salate
este la fel de simplu: desfac un borcan de gogoşari, castraveţi sau gogonele,
le aşez frumos pe o farfurie iar prânzul sau cina sunt gata într-o clipăJ
4 kg gogoşari
500 gr zahăr
500 ml oţet de 9
grade
2 linguri sare
grunjoasă
2 linguri miere
de albine
Mod de preparare:
Se spală
borcanele şi se sterilizează în cuptor. Sterilizarea se face astfel: se pun
borcanele într-un vas termorezistent la
distanţă de 2-3 cm între ele şi se introduc în cuptorul preîncălzit la 180 de
grade pentru 15-20 minute apoi se scot din cuptor cu ajutorul unei cărpe şi se
lasă să se răcească.
Se spală gogoşarii,
se taie în jumătate, se curăţă de seminţe şi nervuri apoi fiecare bucată se
taie în fâşiuţe mai subţiri sau mai groase ( după placul fiecăruia). Se pun
bucăţelele de gogoşari într-un vas încăpător, se adaugă zahărul peste ei şi se
lasă să stea de pe o o zi pe alta. A doua zi se scurg gogoşarii şi se aşează (
îndeasă) în borcane.Lichidul obţinut prin topirea zahărului se pune într-un vas
pe foc împreună cu sarea şi oţetul, se dă în clocot apoi se lasă să se
răcească.Atunci când lichidul devine călduţ se pune mierea ,se amestecă bine
iar când este răcit de tot se pune peste gogoşarii din borcane. Se strâng bine
capacele borcanelor şi se păstrează într-un loc răcoros peste iarnă.
Din aceste
ingrediente mi-au ieşit 7 borcane de 800
gr de gogoşari dulci în oţet.
Spor la treabă!
Supă cremă de morcovi cu ghimbir
Această supă este
mai mult din rădăcinoase decât din
morcovi dar, având în vedere că morcovii sunt în cantitate mai mare, o putem numi supă cremă de morcovi. De ce am
adăugat şi ghimbir? Pentru că acesta dă
un gust aparte oricărui fel de măncare, este foarte sănătos, iar în perioadele reci ale anului are un rol important în creşterea imunităţii.
3 morcovi mari
1 ţelină medie
1 pastârnac
1 rădăcină
pătrunjel
1 ceapă medie
1 bucăţică
ghimbir ( 2 cm)
câteva frunze
ţelină
câteva frunze
pătrunjel
200 ml smântână
dulce pentru gătit ( opţional)
sare
piper
ardei iute
Mod de preparare:
Se spală legumele şi se curăţă de coajă. Morcovii,
păstârnacul şi rădăcina de pătrunjel se taie rondele, ceapa se taie în patru
iar ghimbirul se toacă bucăţele mici şi se pun la fiert pentru 15-20 minute.Cu
5 minute înainte de a opri focul se adaugă frunzele de pătrunjel şi ţelină. Se
blendează legumele fierte împreună cu zeama tmp de 2-3 minute, se potriveşte
gustul de sare şi piper dacă mai este cazul, se adaugă smântâna dulce apoi se
serveşte cu crutoane şi ardei iute. Supa este destul de groasă şi cremoasă fără
a mai adăuga smântâna sau cartofi.
Să o savuraţi cu
placer!
Ardei iuţi în oţet
Ardeii iuţi sunt
delicioşi în anotimpul rece atunci când servim un borş fierbite sau orice alt
fel de mancare. Pun ardeii iuţi după această reţetă de ani de zile şi se
păstrează foarte bine pe timpul iernii.
Vă recomand să încercaţi
şi voi!
Ingrediente:
600 gr ardei iute
1 litru oţet
1 lingură sare
grunjoasă
1 lingură zahăr
1 linguriţă boabe
de muştar
1 linguriţă boabe
de piper
2-3 frunze de
dafin
Mod de preparare:
Se spală ardeii şi
se aşează în borcanele spălate şi uscate.Oţetul
se pune într-un vas pe foc împreună cu celelalte ingrediente şi se lasă
până dă în clocot apoi se opreşte focul şi se pune deoparte să se răcească. Lichidul răcit împreună cu
mirodeniile se toarnă peste ardeii din borcane. Trebuie avut grijă ca borcanele
să fie închise ermetic ca să nu răsufle.
Ardeii se păstrează foarte bine toată iarna şi chiar mai mult timp.
Succes!
Evantai din vinete cu mozzarella şi roşii
Ador mirosul de
vinete coapte şi tocmai de aceea am încercat această reţetă gustoasă şi uşor de
preparat. Rezultatul este unul uimitor, o îmbinare de gusturi şi texturi ce îi vor încânta chiar şi pe cei ce nu sunt
foarte buni prieteni cu vinetele.
2 vinete
2 roşii măricele
200 g mozzarella
6-8 căţei de
usturoi
6-8 frunze de
busuioc
3 linguri ulei de
măsline
pătrunjel
Mod de preparare:
Se spală vinetele
apoi se taie felii pe lungime fără a rupe codiţa . Mozzarella şi roşiile se
taie rondele apoi se pun între feliile de vinete.În mojar se pisează frunzele
de busuioc şi usturoiul, se adaugă uleiul, sare şi piper după gust. Sosul
obţinut se toarnă peste vinetele care au
fost puse într-o tavă unsă cu ulei şi se introduc în cuptorul preîncălzit la
180 de grade ( foc potrivit) pentru 40-45 de minute.
Se pot servi atât
calde cât şi reci!
Poftă bună!
Tortilla cu legume la cuptor
Tortilla cu
legume pregătită într-o dimineaţă de weekend poate reprezenta micul dejun perfect pentru întreaga familie.
Ingrediente:
8 ouă
3-4 cartofi
200 gr smântână
100 gr brânză (
capră,oaie,vacă)
200 gr amestec
legume congelate
2 legături mărar
sare
piper
Mod de preparare:
Se fierb cartofii
în coajă timp de 10 minute, se curăţă de coajă, se taie rondele şi se aşează pe
fundul unei tăvi unsă cu puţin unt.
Într-un
castron se pisează brânza
cu furculiţa sau se dă pe răzătoare,se adaugă smântâna,mărarul tocat,
legumele care au fost decongelate la microunde, sare şi piper după gust apoi ouăle bătute bine.Se pune compoziţia
peste cartofi şi se pune tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 40
minute sau până se rumeneşte frumos.
Se serveşte atât
rece cât şi caldă!
Supă cremă de mazăre
Nu vă place
mazărea? Vă asigur ca această supă este demenţială! Trebuie neapărat să o încercaţi , garantez că
nu vă veţi limita la a o prepara doar o singură dată!
Ingrediente:
400 gr mazăre200 ml smântână pentru gătit
2 morcovi
2 fire ceapă verde
2-3 căţei de usturoi
1 cm ghimbir
1 legătură mărar
câteva seminţe de dovleac crude
sare
piper
3-4 felii bacon
Mod de preparare:
Se pune mazărea
la fiert împreună cu morcovii tăiaţi rondele, ceapa tocată şi ghimbirul
mărunţit. După ce s-au fiert se pun toate legumele în blender unde se mai adaugă mărarul,usturoiul şi seminţele de
dovleac.Se potriveşte gustul cu sare şi piper apoi se pune şi smântâna.
Supa se poate
servi atât caldă cât şi rece!
Crutoanele se pot
înlocui cu bucăţele de bacon prăjit (fără ulei bineînţeles). Super, super!
Din aceste
cantităţi ies 4 porţii de supă!
Poftă bună!
Garlic bread cu mozzarella
Pâinea cu usturoi şi mozzarella este preferata tuturor.Nu am auzit până acum pe cineva să nu fie încântat de această gustare.
Iată şi cât de uşor se prepară:
Ingrediente:
1 pachet unt1 cătel de usturoi
1 baghetă (pâine)
300 gr mozzarella
sare
oregano
Optional: salată,
roşii, măsline
Mod de preparare:
Se amestecă bine intr-un castronel untul cu usturoiul
pisat, un praf de sare şi o linguriţă de oregano. Mozzarella se dă pe răzătoarea mare, iar bagheta se taie felii pe
diagonală.
Se ung feliile de pâine cu amestecul de unt, apoi se
presară mozzarella din belşug şi se introduc pentru 5-7 minute( până se topeşte
mozzarella şi feliile de pâine devin crocante)
în cuptorul preîncălzit la 180 de grade.
Se servesc calde
asezonate cu orice salată doriţi. Eu am făcut o salată de rucola cu măsline şi
roşii cherry.
Simplu şi gustos!
Vă doresc poftă
bună!
Dovlecei umpluţi cu brânză la cuptor
Îmi plac
dovleceii foarte mult ! Am învăţat să-i prepar în nenumărate feluri. Sunt
foarte uşori şi mult mai sănătoşi decât cartofii!
Vă invit să încercaţi şi voi această reţetă! Cu siguranţă o veţi repeta!
Ingrediente:
4 dovlecei
1 cutie brânză cu
smântână ( făgăraş)
100 gr brânză de oaie (capră,vacă)
1 legătură de mărar
sare (dacă mai este cazul)
piper
2-3 roşii
100 gr brânză de oaie (capră,vacă)
1 legătură de mărar
sare (dacă mai este cazul)
piper
2-3 roşii
Mod de preparare:
Se taie dovleceii
pe lung şi se scobesc apoi se presară în scobitură un praf de sare.Se
amestecă brânza de oaie şi brânza cu
smântână cu mărarul tocat mărunt,sare şi
piper după gust. Se umplu jumătăţile de dovlecei iar deasupra se pun feliuţe de
roşii.
Se pun într-o
tavă tapetată cu hârtie de copt şi se dau la cuptorul preîncălzit la 180 de
grade până devin aurii deasupra.
Se servesc cu
roşii ! Sunt super delicioşi!
Vă doresc poftă
bună!
Cartofi noi cu rozmarin şi usturoi la cuptor
Cum de zile bune
pieţele sunt pline de cartofi noi îi putem considera „ vedetele”
bucătăriilor noastre. Iată una din reţetele pe care o pregătesc destul de des
familiei mele în această perioadă a anului şi care are mare succes.
1 kg cartofi noi
mai mici
4-5 căţei de
usturoi
2-3 linguri ulei
de măsline sau orice alt ulei
2 crenguţe
rozmarin proaspăt
2 crenguţe cimbru
proaspăt
1 linguriţă boia
dulce
sare
piper
Mod de preparare:
Se spală cartofii
şi se pun la fiert cu puţină sare fără a fi curăţaţi de coajă. În acest timp se
face un sos din 2-3 linguri de ulei,o linguriţă de boia dulce, sare, piper,
rozmarin şi cimbru . După ce cartofii au
fiert se strecoară se pun într-o tavă şi se ung pe toate parţile cu sosul
preparat.Se adaugă şi căţeii de usturoi striviţi şi se dau la cuptorul
preîncălzit la 180 de grade până se rumenesc .
Se servesc cu o
salată de sezon sau dacă doriţi şi cu o friptură bună.
Poftă bună!
Cartofi noi cu legume şi mozzarella la cuptor
O altă idee de a
prepara cartofii noi !
6-8 cartofi noi
mai măricei
10 ciuperci
champignon
1 ardei capia
1 legătură ceapă
verde
2 morcovi
1 legătură mărar
150 gr mozzarella
1 ou
sare
piper
Mod de preparare:
Se spală cartofii
şi se fierb 10-15 minute în apă cu sare. Ciupercile se spală şi ele, se taie cubuleţe şi se pun pe foc într-o
tigaie cu o lingură de ulei unde se lasă până se inmoaie. După ce ciupercile
s-au înmuiat se adaugă morcovul ras pe
răzătoarea mare,ceapa cu ardeiul tocate
mărunt ,sare şi piper după gust.
Legumele se
ţin pe foc până se absoarbe toată zeama
.
Cartofii fierţi
se curăţă de coajă, se taie cubuleţe apoi se amestecă cu legumele răcite , mărarul
tocat, oul bătut şi jumătate din cantitatea de mozzarella rasă.
Se unge un vas de
yena cu ulei, se tapetează cu pesmet apoi se pune amestecul în el şi se introduce în cuptorul preîncălzit la
180 de grade pentru 25 minute.
Rezultatul final
arată ca o musaca de cartofi cu
legume.Se poate servi atât caldă cât şi rece.
Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu