marți, 25 noiembrie 2014

Salată orientală de post

Prepar destul de des salată orientală  în Postul Crăciunului deoarece mi se pare că se potriveşte de minune cu  vremea rece de afară.Îmi place ideea că o pot servi în orice moment al zilei, este foarte săţioasă şi se prepară rapid.
 
Ingrediente:
 
1 kg cartofi
1 ceapă roşie mărişoară
1 gogoşar în oţet
150 gr măsline
1 lingură muştar
2 linguri ulei
zeama de la o lămâie
sare
piper

Mod de preparare:
 
Se spală cartofii şi se fierb în coajă. Într-un castron se pune ceapa tăiată julien, la fel şi gogoşarii, cartofii tăiaţi cubuleţe după ce au fost curăţaţi de coajă apoi se adaugă măslinele. Se prepară un sos din muştar, zeama de lămâie şi ulei care apoi se toarnă peste salată amestecând cu grijă ingredientele.Se potriveşte gustul de sare şi piper şi se serveşte cu mare poftă.
 
Spor la bucătărit!

luni, 24 noiembrie 2014

Papanaşi fierţi

Deşi papanaşii prăjiţi au un gust irezistibil, pot să spun că nici papanaşii fierţi nu sunt răi deloc. Îi prefer pe aceştia deoarece sunt mult mai sănătoşi şi pot să-i pregătesc băiatului meu fără problemeJ
 
Ingrediente:
 
400 gr brânză dulce
12 linguri griş
2 ouă
2 linguri zahăr pudră vanilat
coaja de la o lămâie
2oo gr pesmet
1 lingură unt
2-3 linguri zahăr tos


Mod de preparare:
 
Într-un castron se pisează bine brânza dulce, se adaugă ouăle, zahărul,coaja de lămâie, grişul şi se omogenizează compoziţia.Lăsăm amestecul să se odihnească jumătate de oră la frigider , timp în care ne ocupăm de pesmet. Se pune pesmetul în tigaia încinsă unde am topit untul şi se lasă la foc mic pentru 8-10 minute amestecând în el să nu se ardă. După ce s-a rumenit  pesmetul , se răstoarnă pe o farfurie şi se adaugă zahărul tos amestecând bine.Se pune pe foc o oală cu apă şi un praf de sare iar când apa începe să clocotească se pun mingiuţe de mărimi potrivite obţinute din amestecul ce a stat la frigider.
După ce acestea se ridică la suprafaţă se mai lasă să fiarbă 5 minute apoi se scot cu spumiera şi se tăvălesc prin pesmetul amestecat cu zahăr.
Sunt la fel de delicioase atât reci cât şi calde! Se pot servi cu smântână şi dulceaţă, la fel ca papanaşii prăjiţi!

Spor la bucătărit!

miercuri, 12 noiembrie 2014

Budincă de conopidă

Pegătesc foarte des budinca de conopidă în această perioadă a anului!Este foarte bună caldă, când o scot  din cuptor, iar dacă mai rămâne şi pentru ziua următoare, se poate  servi şi rece, este la fel de gustoasă.
 
Ingrediente:
 
1 conopidă
3 ouă
1 morcov
1 legătură mărar
300 gr brănză (capră,oaie,vacă)
sare
piper
ulei sau unt şi griş sau pesmet  pentru uns tava

 
Mod de preparare:
 
Se desfac bucheţelele de conopidă, se spală apoi se pun la fiert pentru 15 minute, într-un vas cu apă şi un praf de sare.  După ce a fiert, conopida se pune la scurs într-o sită. Brânza şi morcovul  se dau  pe răzătoare, mărarul se toacă mărunt şi se amestecă toate încorporând şi ouăle apoi se potriveşte gustul de sare(dacă mai e cazul) şi piper.
Se pune conopida  într-un vas de yena  uns cu ulei sau unt şi tapetat cu griş sau pesmet iar deasupra  se toarnă compoziţia de brânză şi se introduce vasul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade până se rumeneşte.
Se serveşte caldă sau rece!
 
Poftă bună!