miercuri, 1 iulie 2015

Prăjitura "Cartof"

„ Cartoful”  este  desertul preferat al celor mai mulţi dintre noi. Fie că ne aduce aminte de copilărie când în cofetării nu găseai decât 2-3 feluri de prăjituri, fie că am savurat această prăjitură preparată de mamele sau bunicile noastre, „cartoful”  se situează în topul preferinţelor  majorităţii.
Prepararea acestei prăjituri nu necesită mult efort,  ingredientele folosite sunt accesibile tuturor  iar  cel mai  îmbucurător lucru  este că, poate fi  savurată atât în zilele de post cât şi înafara acestora.
 
 Ingrediente pentru 12-14 cartofi:
500 gr biscuiţi populari sau petit beurre
100 gr nucă
100 gr stafide
3 linguri cacao
5-6 linguri zahăr
150 gr margarină
1 esenţă de rom
coaja de la o lămâie
 
-pentru ornat
nucă de cocos, cacao,nucă măcinată
 

Mod de preparare:
 
Se prepară un sirop din 300 ml apă (dacă biscuiţii sunt petit beurre) sau 400 ml apă dacă aceştia sunt populari ( sunt mai tari), în care se adaugă zahărul şi cacaoa. Se lasă pe foc până dă în clocot, se opreşte focul şi se adaugă margarina tăiată cubuleţe amestecând până ce aceasta se topeşte. Se lasă siropul 7-8 minute să se răcorească apoi se adaugă esenţa de rom. Biscuiţii se macină la robot sau se fărâmiţează, stafidele se pun să se înmoaie pentru 30 minute iar nuca se pune la cuptor 6-7 minute apoi se macină şi ea. Se pun  într-un castron biscuiţii, stafidele stoarse, nuca şi coaja de lămâie apoi se toarnă siropul şi se amestecă bine ingredientele.
Se formează cartofii care apoi se tăvălesc prin nucă de cocos, cacao sau nucă măcinată.
































Eu am folosit cantătăţile duble, am făcut cartofii mai mari şi mi-au ieşit 23 de cartofi.
 
Se servesc după ce au stat o oră în frigider!
Spor la bucătărit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu