vineri, 30 ianuarie 2015

Iahnie de fasole boabe cu ciolan afumat

Deşi ne ferim să consumăm fasole boabe din pricina balonării, este bine de ştiut că aceasta poate oferi multe beneficii organismului. Fasolea  este o sursă importantă de fibre şi proteine având un indice glicemic scăzut. Ca şi alte tipuri de fasole, fasolea albă este bogată în minerale, cum ar fi acidul folic, magneziu şi fier.
Una peste alta, este bine ca din când în când să consumăm fasole boabe sub diferite forme: mâncare, salate sau pastă.
Ingrediente:
 
300 gr fasole boabe
700 gr ciolan afumat
2 cepe medii
2 morcovi
1 cană suc de roşii
1 legătură de pătrunjel sau mărar verde
sare
piper
2 foi de dafin
tarhon


Mod de preparare:
 
Se alege fasolea, se spală apoi se lasă într-un vas cu apă rece câteva ore pentru ca să fiarbă mai repede.Ciolanul se taie bucăţele şi se pune la fiert separat pentru a putea să-i luăm spuma.Se pune  fasolea la fiert în apă rece iar după ce dă în clocot se schimbă apa, de această dată se pune la fiert în apă caldă.Se repetă acest procedeu a treia oară dar în loc de apă caldă de la robinet se pune apa de la ciolan ( strecurată ) completând cu apă caldă dacă este nevoie şi adăugând şi foile de dafin.După 20 de minute de când a început să fiarbă se adaugă ceapa tăiată mărunt, morcovii raşi pe răzătoarea mare, bucăţelele de ciolan şi sucul de roşii.Se adaugă sare,piper şi tarhon după gust şi se mai lasă pe foc 10 minute sau până este fiartă.
După ce stingem focul adaugăm pătrunjelul tocat mărunt.
 
Se serveşte cu gogonele, castraveţi muraţi, salată de varză ( albă sau roşie) sau salată de sfeclă.
Poftă bună!


































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu