Zilele trecute am
decis că
e timpul să înerc să prepar batoane energizante în casă. Am fost foarte
mulţumită de rezultat, iar piticul meu a fost încântat. Nu sunt deloc greu de
preparat, nu necesită adaos de miere sau alţi îndulcitori, sunt foarte
săţioase iar pentru o gustare sau chiar servite la micul dejun sunt excelente.
Deja eu le-am preparat de 2 ori şi cred că o să-mi fac un obicei din asta.
Nu cred că
trebuie să mai menţionez că batoanele
preparate în casă sunt mult mai sănătoase şi hrănitoare decât cele din magazine
pentru că cele cumpărate este imposibil să nu aibă ele ceva conservanţi,
zaharuri sau cine ştie ce alte ingrediente „ ascunse”.
200 gr curmale
100 gr alune caju
( alune de pădure, nuci, migdale)
50 gr seminţe de
dovleac
50 gr seminţe de
floarea soarelui
100 gr caise
confiate (prune, smochine)
50 gr merişoare (stafide)
50 gr fulgi de
ovăz
Mod de preparare:
Înainte de a
începe să scriu reţeta acestor delicioase batoane vreau să menţionez că nu
trebuie să respectaţi întocmai cantităţile precizate de mine, puteţi jongla cu
acestea în funcţie de cât de tari sau moi doriţi să iasă batoanele. Cantitatea
de curmale trebuie să fie mai mare deoarece acestea îndulcesc batoanele.
Se pun seminţele
de dovleac şi de floarea soarelui
într-un bol acoperite de apă şi se lasă să se înmoaie 2-3 ore. După ce
se înmoaie, deasupra apei se vor vedea cojile acestora care se vor arunca. Se
procedează la fel şi cu restul ingredientelor. Eu am pus într-un bol curmalele,
în alt bol caisele şi merişoarele iar în altul alunele caju. Este necesar ca
alunele caju să se pună în apă deoarece acestea când se înmoaie elimină
uleiurile care nu sunt necesare organismului. Se pun semintele şi alunele
într-o tavă la cuptor pentru 7-8 minute ( sau până se usucă) iar curmalele se
curăţă de coajă şi de sâmburi.
După toate aceste
„procedee” se pun toate ingredientele în blender (mixerul verical , tocătorul
de legume sau chiar tocate mărunt cu cuţitul) şi se blendează până se
obţine o pastă (nici prea tare dar nici
foarte moale). La sfârşit se adaugă în pastă şi fulgii de ovăz. Se întinde
pasta obţinută într-o tavă tapetată cu folie alimetară şi se introduce în
frigider unde se lasă peste noapte. A doua zi se taie batoanele în formele dorite.
Se servesc la
micul dejun sau ca o gustare între mese!
Batoanele rezistă
la frigider câteva zile....nu pot spune dacă ţin până la o săptămână pentru că la noi
s-au terminat în 3 zile!
Spor la bucătărit!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu