luni, 15 iunie 2015

Lipie cu pastă de avocado, năut şi sos de iaurt

Avocado este unul din alimentele cu cele mai multe valori nutriţionale. Acesta conţine peste 20 de vitamine şi minerale cum ar fi vitaminele A,  C, K, E, B5, B6, potasiu, cupru, fier, zinc,magneziu, mangan, fosfor, acid folic. Cel mai important este că avocado nu conţine nici o urmă de colesterol sau sodiu şi are un procent scăzut de grăsimi saturate.
Năutul este, de asemenea, o sursă excelentă de fibre, vitamine, proteine şi minerale. Acesta poate înlocui cu succes consumul de carne.
Pentru a mai varia modalităţile  de servire  ale  pastei  de avocado,  am pregătit acest aperitiv  (fel de mâncare) ce poate fi servit în oricare perioadă a zilei şi, care  este foarte săţios şi sănătos.
 
Ingrediente:
2 avocado coapte
100 gr năut sau 1 conservă
400 gr iaurt (un iaurt mare)
5-6 lipii
zeama de la o lămâie
1 legătură de mărar
2-3 căţei de usturoi
sare
piper
boia dulce sau iute


Mod de preparare:
Pentru a prepara pasta de avocado se curăţă avocado de coajă ( se scobeşte miezul cu o linguriţă), se stropeşte cu zeamă de lămâie şi se pune în bleder cu un praf de sare şi 2 linguri de iaurt. Dacă folosiţi năut uscat, acesta se fierbe 60 de minute după ce a fost ţinut să se înmoaie într-un castron cu apă pentru 2-3 ore. Năutul  fiert sau din conservă (care deja este fiert)  se condimentează cu sare, piper şi boia dulce sau iute. Se prepară un sos din iaurtul rămas, usturoiul pisat, mărar tocat mărunt şi sare. Se pune o lipie pe  farfurie, se unge cu pastă de avocado, se adaugă  boabe de năut apoi sosul de iaurt şi mărar tocat mărunt.
Se rulează lipia sau se taie felii ca pe  pizza apoi  se serveşte cu multă poftă! Lipia poate fi înlocuită şi cu blat de pizza sau felii de pâine prăjită!

Spor la bucătărit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu