La orice
sărbătoare mare, fie ca este Paşte sau Crăciun în casele noastre miroase a
cozonaci, pască, prăjituri sau sarmale. Anul acesta am decis să încerc pasca
fără aluat pentru că oricum mâncăm destulă cocă de la cozonac. Am tot căutat reţete de pască
fără aluat şi mai toate conţineau în amestecul
de brânză: făină, griş sau
ambele.Mi-am luat inima în dinţi şi am înlocuit făina şi grişul cu nucă de
cocos.
Nu am folosit o
tavă rotundă mare şi am pus aluatul în 4 tăviţe mici de prăjiturele pe care
le-am primit de la sora mea.
Pasca a ieşit minunată,
aromată, nu s-a lipit de tăvi iar mirosul îmbietor răspândit în toată casa nu ne-a ajutat deloc
să nu gustăm din ea.
Ingrediente:
800 gr brănză
dulce
300 gr smântână
5 ouă mici
sau 4 mari
200 gr stafide
10-12 linguri
zahăr pudră vanilat
100 gr nucă de
cocos
½ sticluţă esenţă
de rom
coaja de la o
lămâie
coaja de la o
portocală
Mod de preparare:
Se pun stafidele
într-un castron acoperite de apă şi esenţa de rom şi se lasă să se înmoaie
jumătate de oră.
În alt castron se
pisează bine brânza dulce pentru a nu mai avea cocoloaşe, apoi se încorporează
smântâna, zahărul şi ouăle unul câte
unul. Se adaugă coaja rasă de la o lămâie şi de la o portocală apoi stafidele
stoarse bine de apă şi la sfârşit se pune nuca de cocos.
Se ia o tavă cu
diametrul de 26 cm( eu am pus aluatul în 4 tăviţe mici), se tapetează cu hârtie
de copt, se toarnă compoziţia în ea şi se introduce în cuptorul preîncălzit la
180 de grade( foc potrivit) pentru 50-60 minute sau până se rumeneşte uşor pe
deasupra.
Se scoate pasca
din cuptor şi se lasă să se răcească apoi se scoate din hârtia de copt.
Se serveşte
pudrată cu zahăr sau exact aşa cum este!
Paşte fericit tuturor!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu