miercuri, 15 aprilie 2015

Plăcintă cu spanac şi brânză

Vă propun o reţetă de  plăcintă care,  este cum nu se poate mai potrivită pentru acest sezon! Aceasta  se poate servi atât ca aperitiv cât şi ca fel principal deoarece este foarte săţioasă. Chiar dacă nu vă place foarte mult spanacul, trebuie să o încercaţi şi cu siguranţă nu o să regretaţi!

Ingrediente:
 
-pentru blat
1 ou
100 gr smântână acră (2 linguri cu vârf)
100 gr unt
12 linguri făină
1 praf de sare
 
-pentru umplutură
500 -600 gr spanac proaspăt (atât a rămas după ce am curăţat un kg de spanac) sau 1 kg spanac congelat
1 legăură ceapă verde
2-3 căţei de usturoi
100 gr smântână (2 linguri cu vârf)
500 gr brânză telemea (vacă,oaie)
200 gr brânză de vaci
4 ouă
2 linguri gris (opţional)
un praf de nucşoară
sare
piper
 
-pentru finisat
2 ouă

Mod de preparare:
 
Se prepară aluatul amestecând oul cu smântâna, făina, untul topit şi un praf de sare. Se face o bilă, se acoperă cu folie de plastic şi se lasă în frigider timp de o oră.
Se toacă ceapa verde şi usturoiul şi se călesc într-o  lingură de ulei pentru 2-3 minute apoi se adaugă frunzele de spanac spălate şi tocate mărunt (eu le rup). Se acoperă vasul cu un capac şi se lasă frunzele de spanac să se înmoaie (5 minute). Nu se adaugă nici un pic de apă deoarece spanacul îşi lasă destulă zeamă. Se pune spanacul într-o sită pentru a se scurge surplusul de apă şi se lasă să se răcească. Cele 4 ouă bătute se amestecă împreună cu smântâna, telemeaua  sfărâmată şi  brânza de vaci, se adaugă spanacul răcit şi se condimentează după gust cu sare, piper şi nucşoară.
Se împarte aluatul în 2 părţi egale şi se întind 2 foi mari. Cu una dintre foi se îmbracă forma unsă cu ulei şi tapetată cu făină sau hârtie de copt. Pe cât se poate foaia trebuie să îmbrace şi pereţii formei. Se pune peste foaie amestecul de brânză cu spanac iar deasupra se acoperă cu cea de-a doua foaie.
Se bat cele 2 ouă rămase şi se toarnă peste plăcintă.
Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (foc potrivit) pentru 40 de minute sau până se rumeneşte frumos deasupra.
Pentru ca să fiţi siguri că foaie de jos nu se înmoaie puteţi adăuga în compoziţia de brânză cu spanac şi 2 linguri de griş. Acesta absoarbe umezeala din amestec (apa de la brânză sau spanac).
Plăcinta se poate servi atât caldă cât şi rece!



























Spor la bucătărit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu