Vă propun o
reţetă de plăcintă care, este cum nu se poate mai potrivită pentru
acest sezon! Aceasta se poate servi atât
ca aperitiv cât şi ca fel principal deoarece este foarte săţioasă. Chiar dacă
nu vă place foarte mult spanacul, trebuie să o încercaţi şi cu siguranţă nu o
să regretaţi!
Ingrediente:
-pentru blat
1 ou
100 gr smântână
acră (2 linguri cu vârf)
100 gr unt
12 linguri făină
1 praf de sare
-pentru umplutură
500 -600 gr
spanac proaspăt (atât a rămas după ce am curăţat un kg de spanac) sau 1 kg
spanac congelat
1 legăură ceapă
verde
2-3 căţei de
usturoi
100 gr smântână
(2 linguri cu vârf)
500 gr brânză
telemea (vacă,oaie)
200 gr brânză de
vaci
4 ouă
2 linguri gris
(opţional)
un praf de
nucşoară
sare
piper
-pentru finisat
2 ouă
Mod de preparare:
Se prepară
aluatul amestecând oul cu smântâna, făina, untul topit şi un praf de sare. Se
face o bilă, se acoperă cu folie de plastic şi se lasă în frigider timp de o
oră.
Se toacă ceapa
verde şi usturoiul şi se călesc într-o lingură de ulei pentru 2-3 minute apoi se
adaugă frunzele de spanac spălate şi tocate mărunt (eu le rup). Se acoperă
vasul cu un capac şi se lasă frunzele de spanac să se înmoaie (5 minute). Nu se
adaugă nici un pic de apă deoarece spanacul îşi lasă destulă zeamă. Se pune
spanacul într-o sită pentru a se scurge surplusul de apă şi se lasă să se
răcească. Cele 4 ouă bătute se amestecă împreună cu smântâna, telemeaua sfărâmată şi
brânza de vaci, se adaugă spanacul răcit şi se condimentează după gust
cu sare, piper şi nucşoară.
Se împarte
aluatul în 2 părţi egale şi se întind 2 foi mari. Cu una dintre foi se îmbracă
forma unsă cu ulei şi tapetată cu făină sau hârtie de copt. Pe cât se poate
foaia trebuie să îmbrace şi pereţii formei. Se pune peste foaie amestecul de
brânză cu spanac iar deasupra se acoperă cu cea de-a doua foaie.
Se bat cele 2 ouă
rămase şi se toarnă peste plăcintă.
Se introduce tava
în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (foc potrivit) pentru 40 de minute sau
până se rumeneşte frumos deasupra.
Pentru ca să fiţi
siguri că foaie de jos nu se înmoaie puteţi adăuga în compoziţia de brânză cu
spanac şi 2 linguri de griş. Acesta absoarbe umezeala din amestec (apa de la
brânză sau spanac).
Plăcinta se poate
servi atât caldă cât şi rece!
Spor la
bucătărit!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu