miercuri, 13 august 2014

Găluşte cu prune de post


Bunica mea făcea cele mai bune găluşte cu prune din lume! Niciodată şi nicăieri nu am mai mâncat găluşte cu prune atât de bune cum mâncam în copilărie! De câte ori prepar acest desert o fac cu mare drag, amintindu-mi de vremurile când doar le savuram fără a participa şi la pregătirea lor. J


Ingrediente:
-pentru găluşte

1 kg cartofi
100 ml ulei
4 linguri griş
12 linguri rase făină
2 pliculeţe zahăr vanilat
6 linguri zahăr

-pentru umplut găluştele

12-14  prune

-pentru tăvălit găluştele

1 cană pesmet
3-4 linguri zahăr tos
3 linguri ulei


Mod de preparare:
 
Se spală cartofii şi se fierb în coajă după care se curăţă coaja  cât sunt calzi şi se dau prin maşina de tocat sau se pisează ca pentru piure. Într-un castron se amestecă toate ingredientele.Aluatul obţinut nu trebuie să fie nici prea tare nici foarte moale.Se scot sâmburii prunelor  iar în locul acestora se pune zahăr.Se umezesc mâinile şi se ia câte o bucată de aluat care se întinde pe o farfurie cât să încapă o prună apoi se rotunjeşte în mână astfel încăt pruna să fie bine acoperită.
Se pune pe foc o oală cu apă ( un pic mai mult de jumătate) şi un praf de sare.Când apa a început să clocotească se dă focul mic şi se pun găluştele care se lasă să  fiarbă până se ridică la suprafaţă (10-12 minute).
Uleiul se pune în tigaie iar când se încinge se adaugă pesmetul si se ţine pe foc până devine auriu amestecând continuu şi având grijă să nu se ardă.Se pune într-un castron şi se amestecă cu zahărul.
Găluştele fierbinţi se tăvălesc prin pesmetul amestecat cu zahăr ( puteţi adăuga şi puţină scorţişoară).
Se servesc calde sau reci!

Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu