sâmbătă, 31 ianuarie 2015

Supă cremă de ciuperci

Aceasta este supa preferată a băiatului meu.De câte ori îl întreb ce ar mai dori să-i fac de mâncare îmi spune că supă cremă de ciuperci.
După ce am mâncat şi eu, i-am dat dreptate copilului: este foarte gustoasă.
 
Ingrediente:
 
500 gr ciuperci champignon
2 morcovi medii
1 ceapă sau o legătură ceapă verde
1 păstârnac
1 rădăcină pătrunjel
1 legătură pătrunjel
1 ţelină medie
200 ml smântână dulce de gătit
sare
piper

Mod de preparare:
 
Se spală legumele (fără pătrunjelul verde),se curăţă de coajă (ciupercile nu se curăţă, doar se spală) apoi se taie rondele sau bucăţele şi se pun la fiert într-un vas cu apă rece şi un praf de sare.După  10 minute de când apa a început să fiarbă se adaugă şi pătrunjelul cu tot cu cozi şi se mai lasă totul la foc pentru încă 5 minute ( maxim 10 ). Se scot legumele cu o spumieră, se pun în blender unde se mai adaugă o cană din zeama în care au fiert. Dacă supa  vi se pare prea groasă mai puteţi adauga zeamă.Se adaugă smântâna dulce şi se potriveşte gustul cu sare şi piper.
Se serveşte cu crutoane!
Poftă bună!

vineri, 30 ianuarie 2015

Iahnie de fasole boabe cu ciolan afumat

Deşi ne ferim să consumăm fasole boabe din pricina balonării, este bine de ştiut că aceasta poate oferi multe beneficii organismului. Fasolea  este o sursă importantă de fibre şi proteine având un indice glicemic scăzut. Ca şi alte tipuri de fasole, fasolea albă este bogată în minerale, cum ar fi acidul folic, magneziu şi fier.
Una peste alta, este bine ca din când în când să consumăm fasole boabe sub diferite forme: mâncare, salate sau pastă.
Ingrediente:
 
300 gr fasole boabe
700 gr ciolan afumat
2 cepe medii
2 morcovi
1 cană suc de roşii
1 legătură de pătrunjel sau mărar verde
sare
piper
2 foi de dafin
tarhon


Mod de preparare:
 
Se alege fasolea, se spală apoi se lasă într-un vas cu apă rece câteva ore pentru ca să fiarbă mai repede.Ciolanul se taie bucăţele şi se pune la fiert separat pentru a putea să-i luăm spuma.Se pune  fasolea la fiert în apă rece iar după ce dă în clocot se schimbă apa, de această dată se pune la fiert în apă caldă.Se repetă acest procedeu a treia oară dar în loc de apă caldă de la robinet se pune apa de la ciolan ( strecurată ) completând cu apă caldă dacă este nevoie şi adăugând şi foile de dafin.După 20 de minute de când a început să fiarbă se adaugă ceapa tăiată mărunt, morcovii raşi pe răzătoarea mare, bucăţelele de ciolan şi sucul de roşii.Se adaugă sare,piper şi tarhon după gust şi se mai lasă pe foc 10 minute sau până este fiartă.
După ce stingem focul adaugăm pătrunjelul tocat mărunt.
 
Se serveşte cu gogonele, castraveţi muraţi, salată de varză ( albă sau roşie) sau salată de sfeclă.
Poftă bună!


































luni, 26 ianuarie 2015

Chec pufos cu cacao

Checul este un desert  foarte practic şi de „succes”. E minunat să îl avem tot timpul ( sau măcar din când în când ) pe masa din  bucătărie  şi să îl servim alături de  cafeaua de dimineaţă, să le punem micuţilor în pacheţelul de la şcoală sau soţului la serviciu.
 
Ingrediente pentru o tava de 8/22 cm:
4 ouă
3 linguri ulei
4 linguri făină
4 linguri zahăr tos sau pudră
1 pliculeţ zahăr vanilat
1 linguriţă praf de copt
1 lingură cu vârf de cacao
coaja de la o lămâie ( opţional )
 
Mod de preparare:
 
Se separă gălbenuşurile de albuşuri iar cele din urmă se bat spumă cu un praf de sare adăugând apoi  zahărul tos şi cel vanilat.
Eu am făcut 3 checuri, de aceea este aşa de multă compoziţie.
Se amestecă gălbenuşurile cu uleiul ca pentru maioneză apoi se incorporează în albuşuri amestecând de jos în sus cu o spatulă.Se adaugă în compoziţia rezultată  făina, praful de copt şi coaja de lămâie. Se pune în alt vas o treime din amestec  adăugând  lingura de cacao.

Se unge tava cu ulei şi se tapetează cu hârtie de copt sau făină apoi se pun în mijlocul tăvii 2-3 linguri din aluatul fără cacao apoi o lingură din cel cu cacao alternând până se termină compoziţiile.

Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 35-40 minute sau până trece testul scobitorii.
Se scoate checul din cuptor, se lasă să se răcească, se pudrează cu zahăr şi se serveşte!
Checul meu este aşa de galben pentru că am folosit ouă de tară! J


Poftă bună!

duminică, 25 ianuarie 2015

Pui Shanghai ( cu susan )

Puiul Shanghai este des întâlnit în meniurile restaurantelor cu specific chinezesc. Acesta seamănă cu puiul pane doar că la amestecul de  făină  şi ou se foloseşte amidon alimentar.
De obicei evit să gătesc prăjeli  dar,  din când în când ne mai răsfăţăm papilele gustative cu câte un preparat  „ interzis” J.
 
Ingrediente:
 
1 piept de pui
2 ouă
2 linguriţe muştar
2 linguri sos de soia
4 linguri de amidon alimentar
sare
piper
boia dulce sau iute
susan ( opţional )
ulei pentru prăjit
 
Mod de preparare:
 
Se taie pieptul de pui şuviţe nu foarte subţiri şi se pune într-un castron cu sare, boia dulce sau iute, piper şi lapte cât să acopere puiul.Se lasă castronul în frigider pentru 2-3 ore.
După ce puiul  s-a frăgezit,  se scurge laptele din castron, se tăvălesc şuviţele prin amestecul  făcut din  ouă, muştar, amidon, sare şi piper( trebuie să aibă consistenţa smântânii)  apoi se prăjesc în ulei până devin aurii.Dacă vă place susanul,  înainte de a pune puiul la prăjit îl puteţi tăvăli şi prin susan. Bucăţile de pui se scot pe un şerveţel pentru a  absoarbe surplusul de ulei.
Se serveşte cu orez basmati şi sosul preferat!
Eu am preparat un sos din 200 ml smăntână, 1 căpăţână de usturoi , 1 lingură de muştar, 2 linguri de apă şi oregano.

 
Poftă bună!

sâmbătă, 24 ianuarie 2015

Budincă din tăiţei, brânză dulce şi merişoare

De câte ori avem poftă de ceva dulce, o budincă este soluţia salvatoare! Cel mai mult imi place să o servesc atunci  când se răceşte şi o pot tăia bucăţele, ca pe prăjitură iar mirosul din casă parcă mă duce mereu cu gândul la sărbătorile de iarnă. J
 
 Ingrediente:
jumătate pachet tăiţei laţi ( 100- 150 gr)
500 gr brânză dulce
2 ouă
100 gr merişoare
4 linguri cu vârf zahăr pudră vanilat sau tos
1 cană nuci măcinate mai mare
coaja de la o lămâie
pesmet sau griş pentru uns tava

Mod de preparare:
 
Se pune pe foc un vas cu apă şi un praf de sare iar când apa începe să fiarbă se adaugă tăiţeii, se stinge focul şi se acoperă vasul cu capacul.După ce au stat în apa fiartă  10 minute,  se pun într-o sită şi se trec pe sub jetul de apă rece lăsându-se la scurs.Se amestecă brânza dulce cu zahărul, ouăle,  coaja de lămâie şi merişoarele  apoi se adaugă şi tăiţeii.Se unge o tavă de yena cu ulei şi se tapetează cu griş sau pesmet, se pune amestecul de brânză în tavă iar deasupra se adaugă nucile măcinate.Se pune tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade( foc potrivit) pentru 30 minute. Se serveşte cu multă poftă! J



Spor la bucătărit!