joi, 27 martie 2014

Plăcintă cu dovleac şi nucă

 Pentru că a venit primăvara şi în curând o să umplu din nou congelatorul cu legume şi fructe pentru iarna urmatoare, am decis să „scap” de tot ce mai aveam pe acolo.  De data aceasta a venit rândul dovleacului ras. Astfel, varianta câştigătoare  a fost: plăcinta cu dovleac.
Sâmbătă  seara am scos punga cu dovleac ras şi am pus-o într-o sită la dezgheţat, iar duminică dimineaţa m-am apucat de prepararea plăcintei. Nu este o reţetă complicată mai ales că am folosit foile de plăcintă pe care deasemenea le aveam în congelator.

Ingrediente:
800 g dovleac ras
1 pachet foi de plăcintă
1 cană zahăr ( eu am pus zahăr brun )
3 linguriţe scorţişoară
5 linguri pesmet
6 linguri nucă măcinată ( am presărat nuca pe fiecare foaie înainte să o rulez)
zahăr pudră vanilat (am pus pe deasupra)
margarină pentru uns tava

Sirop:

jumătate de cană apă şi 2 linguri zahăr

 Mod de preparare:
Se pun peste dovleacul ras o cană si jumătate de zahăr şi cele 3 linguriţe de scorţişoară.Se lasă cam jumătate de oră să se topească zahărul, apoi adăugăm  5 linguri de pesmet pentru ca dovleacul să nu fie prea apos ( pesmetul trage toată apa din el) şi ne apucăm de plăcintă.
Eu am tăiat foile de plăcintă în jumătate pe lăţime ca să pot face rulouri mici şi să încapă pe lăţimea tăvii.




Se întinde pe blatul de lucru  o foaie pe care o ungem cu ulei, apoi  adăugăm  încă o foaie pe care deasemenea o ungem cu ulei, iar peste cea de- a treia foaie  punem compozitie din belşug  şi deasupra  adăugăm  nucă măcinată. Se rulează foaia frumos şi se aşează  în tava pe care am uns-o  cu margarină. Procedăm astfel până terminăm toata compziţia. Mie mi-au ieşit 6 rulouri de plăcintă.


Se pune  tava în cuptorul preîncălzit la 180 grade şi lăsăm  plăcinta până devine  rumenă (aproximativ 40 min).
În timp ce plăcinta se coace frumos, facem  un sirop din jumătate de cană de apă şi 2 linguri de zahăr.

După ce scoatem  tava din cuptor punem siropul cu lingura peste plăcintă şi acoperim cu un şervet ca să se înmoaie foile. După jumătate de oră pudrăm cu zahăr şi e numai bună de servit.
 Duminică urmează altă prajitură cu ce mai am prin congelator!


2 comentarii:

  1. Vai ce bine arata, vreau sa fac si eu. Cred ca au fost foarte bune. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe cât de bine arată, pe atât de gustoase au fost! Mulţumesc frumos pentru apreciere şi spor la bucătărit!

      Ștergere