Am muncit ceva la el, aproape o zi întreagă. A trebuit să fac două blaturi de tort pentru că îmi trebuia un tort de dimensiune 30/30 cm iar tava în care eu fac blaturi de tort are 20/30 cm.
De asemenea am făcut şi cantitate dublă de cremă şi pastă de zahăr.
Reţeta pe care o voi scrie în rândurile de mai jos este pentru un tort de 20/30 cm.
Ingrediente blat:
8 ouă
8 linguri zahăr
7 linguri ulei
1 praf de copt
2 pliculeţe zahăr vanilat
6 linguri făină
2 linguri cacao
7 linguri ulei
1 praf de copt
2 pliculeţe zahăr vanilat
6 linguri făină
2 linguri cacao
Ingrediente cremă:
600 ml smântână
dulce (LaDorna-grăsime 35%)
1ceaşcă zahăr pudră
2 linguri cacao
1 mână fulgi ciocolată
1 esenţă de rom
1ceaşcă zahăr pudră
2 linguri cacao
1 mână fulgi ciocolată
1 esenţă de rom
Ingrediente pastă de zahăr:
1 pacheţel gelatină granule (10 gr)
1 lingură margarină
2 linguri miere
6 linguri apă
zahăr pudră cât cuprinde (400-500 gr)
Sirop pentru blat:
o cană cu apă
3 linguri zahăr
Alte ingrediente:
gem de vişine (am pus pe blatul de jos)
vişine din vişinată ( pe blatul din mijloc)
2 linguri de ness (în pasta de zahăr)
o ciocolată neagră (am vopsit pătrăţelele)
Pentru ornat pe margini:
bombonele de ciocolată
Am amestecat
gălbenuşurile cu zahărul şi zahărul vanilat,am adăugat pe rând cele 7 linguri
de ulei, apoi praful de copt.Albuşurile le-am bătut spumă şi le-am încorporat în
amestecul de gălbenuşuri şi zahăr, apoi am adăugat pe rând cele 6 linguri de
făină şi cele 2 linguri de cacao (cernute bineinţeles) fără să amestec circular,
ci luând cu paleta de jos în sus compoziţia. Rezultatul final l-am pus in tava
tapetată cu hârtie de copt şi am băgat tava în cuptorul preîncălzit la 180 de
grade.Când a trecut testul scobitorii a fost gata.
Crema a fost simplu
de făcut: am bătut smântâna dulce cu o ceaşcă de zahăr, apoi am pus 2 linguri de
cacao, fulgii de ciocolată şi esenţa de rom.Am pus apa şi gelatina pe baie de aburi şi când s-a topit gelatina am adăugat mierea şi margarina . Am răsturnat compoziţia într-un castron în care pusesem 400 gr zahăr pudră omogenizând compoziţia, apoi am pus zahăr pudră pe blat şi am frământat bine până a ieşit o pastă elastică.
Am învelit pasta într-o folie şi am bagat-o la frigider. Se poate păstra zile întregi.
Pentru ca pasta mea de zahăr să aibă culoarea maro deschis am pus intr-o cană 2 linguri de ness şi 4 linguri de apă, am amestecat bine să se topească ness-ul şi am pus cele 4 linguri de ness foarte concentrat pe baia de aburi cu gelatina dar.....atenţie....am păstrat proporţiile (4 linguri de ness lichid şi 8 linguri de apă) pentru că eu am făcut cantitate dublă de pastă de zahăr.
Aşa arăta pasta mea de zahăr:
După ce blaturile, crema şi pasta de zahăr au fost gata , am făcut
un sirop dintr-o cană de apă şi 3 linguri de zahăr pe care l-am fiert
10 minute iar apoi l-am lăsat la răcit pentru a însiropa tortul.
Acestea fiind zise am trecut la montarea "tablei de şah".
Am pus pe platou primul blat, l-am însiropat, am pus gem de vişine
din belşug şi apoi cremă.După ce am însiropat şi cel de-al doilea
blat, am pus crema, iar peste cremă, vişine din vişinată.
După ce am pus şi al treilea blat, l-am acoperit bine cu cremă, am
întins o foaie din pasta de zahăr şi am acoperit tortul.
Gata tortul! Partea migăloasă abia acum urma să înceapă. Am luat frumuşel o riglă şi o scobitoare şi am început sa fac patrăţele egale de cate 3 cm. Am topit cateva pătrăţele de ciocolată neagră şi cu pensulele baiatului meu am început sa pictez o pătrăţică da şi una nu:)))
Pe margini am pus bombonele de ciocolată.
Într-un final am terminat opera mea de artă! Tortul meu nu arăta chiar de nota 20.....dar un 10 tot îi dădeam...
Tot ce pot să spun e că a fost delicios iar dacă ar fi să o iau de la capăt aş face-o cu mare drag, plus că, în mod sigur mi-ar lua mult mai puţin timp să-l fac.
LA MULŢI ANI ,TATA!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu