miercuri, 13 august 2014

Găluşte cu prune de post


Bunica mea făcea cele mai bune găluşte cu prune din lume! Niciodată şi nicăieri nu am mai mâncat găluşte cu prune atât de bune cum mâncam în copilărie! De câte ori prepar acest desert o fac cu mare drag, amintindu-mi de vremurile când doar le savuram fără a participa şi la pregătirea lor. J


Ingrediente:
-pentru găluşte

1 kg cartofi
100 ml ulei
4 linguri griş
12 linguri rase făină
2 pliculeţe zahăr vanilat
6 linguri zahăr

-pentru umplut găluştele

12-14  prune

-pentru tăvălit găluştele

1 cană pesmet
3-4 linguri zahăr tos
3 linguri ulei


Mod de preparare:
 
Se spală cartofii şi se fierb în coajă după care se curăţă coaja  cât sunt calzi şi se dau prin maşina de tocat sau se pisează ca pentru piure. Într-un castron se amestecă toate ingredientele.Aluatul obţinut nu trebuie să fie nici prea tare nici foarte moale.Se scot sâmburii prunelor  iar în locul acestora se pune zahăr.Se umezesc mâinile şi se ia câte o bucată de aluat care se întinde pe o farfurie cât să încapă o prună apoi se rotunjeşte în mână astfel încăt pruna să fie bine acoperită.
Se pune pe foc o oală cu apă ( un pic mai mult de jumătate) şi un praf de sare.Când apa a început să clocotească se dă focul mic şi se pun găluştele care se lasă să  fiarbă până se ridică la suprafaţă (10-12 minute).
Uleiul se pune în tigaie iar când se încinge se adaugă pesmetul si se ţine pe foc până devine auriu amestecând continuu şi având grijă să nu se ardă.Se pune într-un castron şi se amestecă cu zahărul.
Găluştele fierbinţi se tăvălesc prin pesmetul amestecat cu zahăr ( puteţi adăuga şi puţină scorţişoară).
Se servesc calde sau reci!

Poftă bună!

duminică, 10 august 2014

Gogoşi de post la cuptor

 
Când vine vorba de dulciuri făcute în casă,  gogoşile ocupă un loc fruntaş în preferinţele oricăruia dintre noi. Pentru cei ce ţin post şi nu numai, aceasta este reţeta perfectă!
 
Ingrediente pentru 30-35 gogoşi:
 
24 linguri cu vârf de făină
350 ml apă călduţă
5 linguri zahăr tos
5 linguri ulei
2 pliculeţe zahăr vanilat
1 pliculeţ drojdie uscată
coaja rasă de la o lămâie
zahăr pudră
 
Mod de preparare:
Într-un castron se amestecă toate ingredientele uscate fără a pune toată făina ( doar 20 de linguri), se adaugă apa călduţă şi se amestecă bine cu mâinile, apoi se pune  uleiul,coaja de lămâie şi restul de făină. Coca obţinută se lasă la dospit o oră in vasul acoperit cu un şervet curat.

După ce coca şi-a dublat volumul , se tapetează  masa de lucru cu făină şi se întinde  o foaie de un cm grosime apoi cu o cană sau un pahar decupăm cerculeţe.


Se lasă gogoşile să se mai odihnească 30 de minute apoi se pun în tava unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt şi se introduc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 30 de minute.


Se scot din cuptor, se pudrează cu zahăr şi se servesc!




Poftă bună!

vineri, 8 august 2014

Vinete, dovlecei şi roşii la cuptor


Ce poate fi mai gustos decât o porţie rece de legume pregătite  la cuptor şi servite  cu mujdei de usturoi?
Aceste legume sunt o îmbinare de gusturi şi texturi  ce pot fi servite drept garnitură lângă o friptură la grătar sau pot reprezenta doar ele un fel de mâncare.
 
Ingrediente:
 
2 vinete medii
2 dovlecei medii
2 roşii mărişoare
1 ceapă uscată
7-8 căţei de usturoi
frunze de busuioc si pătrunjel
sare
 
Mod de preparare:
Se spală legumele şi se taie rondele subţiri  cu tot cu coajă ( ceapa curăţată de coajăJ) apoi se aşează într-un vas termorezistent uns cu ulei alternând feliile obţinute.
Se stropesc legumele cu ulei  de măsline, sa adaugă  2-3 frunze de busuioc  apoi  se pune vasul  în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 40-45 minute sau până se înmoaie legumele şi până scade toată apa pe care acestea şi-au lăsat-o.

 
Se servesc reci sau călduţe presărate cu frunze de pătrunjel sau  busuioc tocate şi mujdei de usturoi!

 
Poftă bună!

joi, 7 august 2014

Bruschete cu mozzarella şi roşii



Un aperitiv  sănătos, potrivit pentru zilele călduroase şi nu numai!
 
Ingrediente:
 
100 gr mozzarella
2 roşii
3-4 căţei de usturoi
8 felii de pâine
1 lingură ulei de măsline
3-4 frunze de busuioc
 
 Mod de preparare:
Cu o formă rotunda (sau orice altă formă preferaţi) se  decupează  felii de pâine, înlăturând astfel coaja, apoi se prăjesc într-o tigaie antiaderentă, se coc la cuptor sau pe grătar.Feliile prăjite se ung cu usturoi pisat amestecat cu ulei de măsline.Se feliază roşiile, se scoate miezul şi se taie cubuleţe mici împreună cu mozzarella, se pun într-un bol, se potriveşte gustul de sare şi piper  apoi se presară busuioc tocat mărunt. Cu amestecul obţinut se acoperă feliile de păine prăjite şi unse cu usturoi iar aperitivele sunt gata pentru a fi savurate.
 
Poftă bună!

Evantai din vinete cu mozzarella şi roşii


Ador mirosul de vinete coapte şi tocmai de aceea am încercat această reţetă gustoasă şi uşor de preparat. Rezultatul este unul uimitor, o îmbinare de gusturi şi texturi  ce îi vor încânta chiar şi pe cei ce nu sunt foarte buni prieteni cu vinetele.
 
Ingrediente:
2 vinete
2 roşii măricele
 200 g mozzarella
6-8 căţei de usturoi
6-8 frunze de busuioc
3 linguri ulei de măsline
pătrunjel

Mod de preparare:
Se spală vinetele apoi se taie felii pe lungime fără a rupe codiţa . Mozzarella şi roşiile se taie rondele apoi se pun între feliile de vinete.În mojar se pisează frunzele de busuioc şi usturoiul, se adaugă uleiul, sare şi piper după gust. Sosul obţinut se toarnă  peste vinetele care au fost puse într-o tavă unsă cu ulei şi se introduc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade ( foc potrivit) pentru 40-45 de minute.


Se pot servi atât calde cât şi reci!

Poftă bună!

vineri, 1 august 2014

Prăjitură sărată cu legume

 
Această prăjitură este un aperitiv gustos, săţios, uşor de preparat şi la îndemâna oricui!
 
 Ingrediente:
 
2 -3 dovlecei (500 gr)
1 morcov
2 ardei capia
1 legatură de mărar
3 ouă
200 gr de brânză (oaie, capră, vacă )
2 linguriţe praf de copt
7 linguri cu vârf de făină
5 căţei de usturoi
1 bucăţică de ghimbir ( 1-2 cm)
sare
piper
 
Mod de preparare:
 
Dovleceii se spală şi se rad cu tot cu coajă pe răzătoarea mare,  se presară cu puţină sare pentru a-şi mai lăsa din zeamă apoi se storc în palme şi se pun într-un castron unde se mai adaugă ardeii şi mărarul tocate mărunt, usturoiul pisat, ghimbirul şi morcovul rase şi ele.
În amestecul de legume se încorporează ouăle şi brânza rasă apoi se adaugă praful de copt, făina, sare şi piper după gust.Compoziţia rezultată se pune în tava unsă cu ulei şi tapetată cu pesmet apoi se introduce în  cuptorul preîncălzit la 180 de grade ( foc potrivit) pentru 35- 40 minute sau până prăjitura devine aurie.


Se poate servi atât caldă cât şi rece!


Poftă bună!