luni, 27 octombrie 2014

Chifle cu seminţe de susan, dovleac şi floarea soarelui

Doream de mult timp să încerc să fac chifle cu seminţe şi iată că a venit şi rândul lor. Calde sunt nemaipomenite.Se mănâncă singure.Ne-au plăcut mult de tot!
Reţeta este foarte uşor de urmat iar ingredientele sunt la îndemâna oricui.
Ingrediente pentru 6-7 chifle :
250 gr făină(12 linguri cu vârf)
1/3 cub drojdie ( cub de 25 gr)
1 lingură seminţe de susan
1 lingură seminţe de dovleac crude
1 lingură seminţe de floarea soarelui crude
120-130 ml apă(jumătate de cană)
sare

Mod de preparare:
 
Se dizolvă drojdia în puţină apă călduţă cu un praf de sare apoi se toarnă peste făină împreună cu restul de apă.Se adaugă în compoziţie seminţele de susan iar cele de dovleac şi floarea soarelui se pun tocate mărunt.Se frământă aluatul până devine elastic apoi se lasă să dospească la loc cald  timp de o oră.În tavă unsă cu ulei şi tapetată cu făină sau hârtie de copt se pun chiflele formate  cu mâinile umezite.Peste chifle puteţi presăra seminţe de orice fel doriţi.

Se introduc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade ( foc potrivit) pentru 30 de minute.
Spor la bucătărit!

sâmbătă, 25 octombrie 2014

Fursecuri dulci cu cartofi

Deşi fursecurile au cartofi  în compoziţie vă asigur că sunt demenţiale J. Dacă aveţi poftă de ceva dulce şi care să se prepare rapid, iată soluţia salvatoare.
 
Ingrediente:
 
100 gr unt
250 gr făină (12 linguri cu vârf)
1 cartof mediu (100 gr)
1 ou
4 linguri zahar
2 linguri miere
1 pliculeţ zahar vanilat
½ pliculeţ praf de copt
coaja de la o lămâie
 
-pentru ornat
zahăr pudră sau glazură

Mod de preparare:
 
Se amestecă untul la temperatura camerei împreună cu zahărul vanilat,cel tos şi mierea,  până se obţine o cremă spumoasă.Se adaugă oul, coaja rasă de lămâie, cartoful crud ras pe răzătoarea mică apoi praful de copt amestecat cu făina cernută. Se omogenizează bine compoziţia apoi se ia o linguriţă şi se pun grămăjoare în tava unsă cu ulei şi tapetată cu făină sau hârtie de copt.
Se pun fursecurile în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 12-15 minute. Când sunt gata nu se scot imediat din tavă, se lasă un pic să se răcească deoarece  sunt moi şi se pot rupe. Se pudrează fursecurile cu zahăr sau se decorează cu o glazură preparată din  6 linguri zahăr pudră şi zeama de la o lamiae.





























Spor la bucătărit!

joi, 23 octombrie 2014

Ştrudele cu carne de pui şi legume

Gustul acestor ştrudele  făcute în casă nu se compară sub nici o formă cu cele pe care le găsim în comerţ.Se prepară foarte uşor, sunt fragede şi cel mai important este că ştim ce ingrediente folosim.
 
Ingrediente pentru 8 ştrudele:
3 foi de plăcintă
2 pulpe pui
2 morcovi
2 ardei sau gogoşari
1 ceapă medie sau 1 fir de praz
2  ouă
1 legătură mărar
ghimbir-1 cm(opţional)
1 lingură pesmet
1 cană supă de pui
100 gr caşcaval
busuioc
sare
piper

Mod de preparare:
 
Se fierb pulpele de pui, se curăţă carnea de pe oase  şi se toacă mărunt. Se păstreazaă o cană din supa rămasă. Într-o tigaie se căleşte ceapa (prazul)  tocată mărunt timp de 3-4 minute cu o lingură de ulei apoi se adaugă ardeii tocaţi şi ei, ghimbirul şi morcovii daţi pe răzătoarea mică, câteva frunze de busuioc tocate şi se mai lasă 5 minute până se înmoaie legumele.Peste legume se pune o cană din supa in care au fiert pulpele,se potriveşte gustul de sare şi piper apoi se lasă pe foc până se absoarbe toată zeama.Se lasă legumele să se răcească, se pun într-un vas şi se amestecă cu o lingură de pesmet, un ou, o legătură de mărar tocat şi carnea.
Se unge o foaie de plăcintă cu ulei sau unt topit,se pune peste ea cea de-a doua foaie care deasemenea se unge apoi se pune şi cea de-a treia foaie, se decupează pătrate care se umplu cu compoziţia  de legume şi carne, se îndoaie marginile apoi se rulează formând ştrudele.
Se amestecă un ou cu caşcavalul ras pe răzătoarea mare,  se ung ştrudelele,  se aşează în tava unsă cu ulei şi tapetată cu făină sau hârtie de copt şi se pun în cuptorul preîncălzit la 180 de grade până se rumenesc ( 30 min).
 
Ştrudelele sunt delicioase atât calde cât şi reci!
 
Poftă bună!

miercuri, 22 octombrie 2014

Dulceaţă de dovleac

Anul acesta am preparat pentru prima oară dulceaţă de dovleac şi am fost foarte încântată de gustul şi parfumul  acesteia. Abia a treia porţie  am reuşit să o pun în borcane pentru că primelor două le-am găsit alte „întrebuinţări” J:colţunaşi cu dulceaţă de dovleac la cuptor şi clătite.
 
Ingrediente:
 
1 kg dovleac ( după ce l-am curăţat de coajă)
500 gr zahăr
coaja de la o portocală cu tot cu partea albă
zeama de la o lămâie

Mod de preparare:
Se curăţă dovleacul de coajă, se taie miezul bucăţele mici şi se pune în vasul în care fierbem dulceaţa.Peste dovleac se adaugă coaja de portocală tăiată şi ea cubuleţe, zeama de lămâie şi zahărul, se amestecă toate ingredientele apoi se lasă o oră să se odihnească .
Se fierbe dulceaţa o oră şi jumătate la foc potrivit amestecând din când în când pentru ca să nu se prindă.Se pune fierbinte în borcanele sterilizate, se pun capacele şi se păstrează peste iarnă la loc răcoros.Pentru ca borcanele să se închidă etanş , se  întorc cu susul în jos pentru 15 minute după ce capacele au fost strânse bine.
Coaja de portocală se poate înlocui cu 100 gr de portocală confiată tăiată cubuleţe.
Din aceaste ingrediente mi-au ieşit 3 borcane de 400 de grame de dulceaţă.
Spor la bucătărit!

luni, 20 octombrie 2014

Chec cu ricotta şi migdale

Dacă aveţi poftă de ceva dulce şi nu doriţi să petreceţi mult timp în bucătărie această reţetă este soluţia perfectă. Rezultatul este unul spectaculos şi  garantez că toată familia va fi încântată, de la mic la mareJ
Ingrediente pentru o tavă de 8/22 cm:
2 ouă
100 gr ricotta
100 gr migdale
½ cană zahăr
1/3 cană ulei
6 linguri cu vârf de făină
2 linguri cacao
3 linguri lapte
1 pliculeţ zahăr vanilat
1 linguriţă cu vârf praf de copt
zahăr pudră pentru ornat

Mod de preparare:
 
Într-un castron se amestecă ouăle cu zahărul tos şi cel vanilat până compoziţia devine spumosă apoi se adaugă  uleiul, brânza ricotta, praful de copt şi făina cernută. Se încorporează  laptele, cele 2 linguri de cacao şi la sfârşit migdalele tocate sau măcinate(puteţi folosi nuci sau alune în locul migdalelor).Dacă vi se pare că aluatul este prea dens  mai puteţi adăuga 1-2 linguri de lapte.Se pune totul  într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu făină sau hârtie de copt şi se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade(foc potrivit) pentru 40 minute sau până trece testul cu scobitoarea.Se scoate checul din cuptor,se lasă să se răcească, se pudrează cu zahăr, se taie felii şi se serveşte.
Spor la bucătărit!

vineri, 17 octombrie 2014

Colţunaşi cu dulceaţă de dovleac la cuptor

Nu am mai făcut până acum colţunaşi la cuptor şi mi-am zis că trebuie neapărat să încerc. Am fost foarte mulţumită de rezultat, iar dulceaţa de dovleac  folosită ca umplutură a făcut din aceşti colţunaşi adevărate vedeteJ
Ingrediente:
-pentru aluat
500 gr făină
1 cană zahăr
4 ouă
100 gr unt
1 plic drojdie uscată
coaja de la o portocală
 
-pentru dulceaţă
1 kg dovleac
500 gr zahăr
coaja de la o portocală
zeama de la o lămâie
 
-pentru ornat
zahăr pudră


Mod de preparare:
 
Se taie dovleacul cubuleţe ( trebuie să avem un kg de dovleac după ce l-am curăţat de coajă) şi se pune într-o oală, se adaugă zahărul ,zeama de lămâie,coaja de portocală ( cu tot cu partea albă) tăiată şi ea cubuleţe, se amestecă totul apoi se lasă o oră pentru ca zahărul să se topească. Se pune oala pe foc ( mediu)  timp de 1 oră şi 30 de minute amestecând din când în când. Se lasă dulceaţa să se răcească.
Drojdia se pune într-o cană cu 2 linguri de apă călduţă iar după ce aceasta se dizolvă amestecăm toate ingredientele pentru aluat şi lăsăm compoziţia obţinută să se odihnească 30 de minute.
Se întinde cu sucitorul o foaie de 0,5 cm grosime şi se decupează cercuri cu un pahar care să aibă gura destul de mare( 6-7 cm).Se pune dulceaţă în mijlocul cerculeţelor apoi acestea se îndoaie  şi  se apasă cu furculiţa pe margini.Se pun colţunaşii într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu făină sau hârtie de copt apoi se introduc  în cuptorul preîncălzit la 180 de grade până devin aurii. Se scot din cuptor, se pudrează cu zahăr şi se servesc .
Să încercaţi această reţetă! Nu o să vă pară rău!

Spor la bucătărit!

joi, 16 octombrie 2014

Ruladă cu carne şi legume


Avantajul acestei rulade este că se poate păstra în frigider chiar şi cîteva zile iar dacă doriţi să o serviţi caldă se poate încălzi repede la cuptorul cu microunde.Rulada este o gustare săţioasă  iar pentru pachetul de la serviciu  sau şcoală este soluţia salvatoareJ
Ingrediente:
 
1 foaie aluat de foietaj
500 gr carne tocată ( porc si vită)
100-150 gr caşcaval sau mozzarella
1 fir de praz sau 2 cepe medii
1 gogoşar sau ardei
1 morcov mare
2 căţei de usturoi
1 bucăţică ghimbir ( 1-2 cm)
3-4 roşii sau o cutie de roşii în bulion
1 ou
sare
piper
busuioc


Mod de preparare:
Încep prin a menţiona ca se poate folosi orice fel de carne tocată: pui, porc, vită, curcan . Eu întotdeauna toc  acasă carnea, niciodată nu cumpăr carne gata tocată, e mai sănătos şi mai sigur.
Carnea se spală şi se toacă, legumele se spală şi ele, morcovul şi ghimbirul se dau pe răzătoarea mică iar prazul,usturoiul,  gogoşarul sau ardeiul şi roşiile se toacă mărunt.
Într-o tigaie cu 2 linguri de ulei se călesc  prazul şi usturoiul pentru  3-4 minute, se adaugă morcovul , ghimbirul,  gogoşarul şi se lasă pe foc încă 5 minute după care se pune  carnea amestecând pentru ca aceasta să se desfacă. În amestecul de carne şi legume se pune o cană cu apă apoi  roşiile, sare,piper , busuioc după gust şi se lasă să fiarbă  la foc potrivit pană scade toată apa.După ce se opreşte focul se adaugă peste carne  caşcavalul ras amestecând bine apoi  compoziţia obţinută  se întinde pe foaia de aluat. Se rulează foaia, se unge cu ou apoi se taie felii potrivite care se pun în tava unsă cu ulei şi tapetată cu făină sau hârtie de copt şi se introduc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade până se rumenesc frumos ( 35-40 minute).



























 
Feliile de ruladă se pot servi atât calde cât şi reci!
Poftă bună!