luni, 25 mai 2015

Prăjitură cu gem de căpşuni şi ciocolată

O prăjitură ideală pentru zilele toride şi nu numai. Blatul însiropat şi rece este răcoritor iar despre cremă ce să mai vorbesc: parcă este o îngheţată. Încercaţi cu încredere această  prăjitură şi o să-mi daţi dreptate!

Ingrediente:
 
-pentru blat
6 ouă
6 linguri zahăr tos
2 pliculeţe zahăr vanilat
6 linguri făină
 
-pentru cremă
4 gălbenuşuri
6 linguri zahăr tos
2 linguri amidon alimentar
2 linguri cacao
500 ml lapte
200-250 ml smântână dulce
 
-pentru sirop
150 ml apă
3-4 linguri zahăr tos
-alte ingrediente
400 gr gem de căpşuni
fulgi de ciocolată albă

Mod de preparare:
 
Pentru prepararea blatului se separă gălbenuşurile de albuşuri iar cele din urmă se bat spumă adăugând treptat zahărul tos şi cel vanilat. La final spuma trebuie să fie lucioasă. Se încorporează gălbenuşurile  apoi se adaugă şi făina amestecând cu o spatulă sau o lingură de lemn de jos în susul castronului. Aluatul obţinut se pune în tava unsă cu ulei şi tapetată cu făină sau hârtie de copt şi se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (foc potrivit) până ce trece testul scobitorii ( dacă introducem scobitoarea în blat nu rămâne aluat pe ea).
Pentru prepararea cremei se pun gălbenuşurile  într-un vas încăpător, se adaugă zahărul, cacaoa, amidonul şi 100 ml lapte. Se omogenizează compoziţia iar restul de lapte se pune pe foc într-un ibric şi se lasă până ce se încălzeşte apoi se toarnă câte puţin peste compoziţia cu ouă. Se pune pe focul dat mic  vasul cu ouă,lapte şi restul ingredientelor, se amestecă  continuu (pentru a nu se prinde) până ce laptele începe să clocotească iar crema începe să se îngroaşe. Se mai fierbe 2-3 minute apoi se opreşte focul. Se pune crema într-un vas termorezistent ( sau o altă crăticioară) şi se acoperă cu o farrfurie mai mare sau un capac pentru a nu face crustă deasupra. Se lasă crema să se răcească dar, din când în când se mai şterge capacul de apă pentru ca aceasta să nu se scurgă peste cremă. Se bate smântâna dulce şi se încorporează în crema răcită.
Pentru prepararea siropului se pun pe foc  150 ml apă cu 3-4 linguri zahăr tos şi se fierbe  10 minute apoi se opreşte focul şi se lasă să se răcească.
Blatul se pune pe un platou, se însiropează, se întinde uniform tot gemul, apoi crema de cacao iar deasupra se presară fulgi de ciocolată albă.
Se pune prăjitura la frigider pentru măcar 2 ore apoi se porţionează şi se serveşte.
 
Spor la bucătărit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu