O prăjitură
ideală pentru zilele toride şi nu numai. Blatul însiropat şi rece este răcoritor
iar despre cremă ce să mai vorbesc: parcă este o îngheţată. Încercaţi cu
încredere această prăjitură şi o să-mi
daţi dreptate!
Ingrediente:
-pentru blat
6 ouă
6 linguri zahăr
tos
2 pliculeţe zahăr
vanilat
6 linguri făină
-pentru cremă
4 gălbenuşuri
6 linguri zahăr
tos
2 linguri amidon
alimentar
2 linguri cacao
500 ml lapte
200-250 ml
smântână dulce
-pentru sirop
150 ml apă
3-4 linguri zahăr
tos
-alte ingrediente
400 gr gem de
căpşuni
fulgi de
ciocolată albă
Mod de preparare:
Pentru prepararea
blatului se separă gălbenuşurile de albuşuri iar cele din urmă se bat spumă
adăugând treptat zahărul tos şi cel vanilat. La final spuma trebuie să fie
lucioasă. Se încorporează gălbenuşurile apoi se adaugă şi făina amestecând cu o
spatulă sau o lingură de lemn de jos în susul castronului. Aluatul obţinut se
pune în tava unsă cu ulei şi tapetată cu făină sau hârtie de copt şi se introduce
în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (foc potrivit) până ce trece testul
scobitorii ( dacă introducem scobitoarea în blat nu rămâne aluat pe ea).
Pentru prepararea
cremei se pun gălbenuşurile într-un vas
încăpător, se adaugă zahărul, cacaoa, amidonul şi 100 ml lapte. Se omogenizează
compoziţia iar restul de lapte se pune pe foc într-un ibric şi se lasă până ce
se încălzeşte apoi se toarnă câte puţin peste compoziţia cu ouă. Se pune pe focul
dat mic vasul cu ouă,lapte şi restul
ingredientelor, se amestecă continuu
(pentru a nu se prinde) până ce laptele începe să clocotească iar crema începe
să se îngroaşe. Se mai fierbe 2-3 minute apoi se opreşte focul. Se pune crema
într-un vas termorezistent ( sau o altă crăticioară) şi se acoperă cu o
farrfurie mai mare sau un capac pentru a nu face crustă deasupra. Se lasă crema
să se răcească dar, din când în când se mai şterge capacul de apă pentru ca
aceasta să nu se scurgă peste cremă. Se bate smântâna dulce şi se încorporează
în crema răcită.
Pentru prepararea
siropului se pun pe foc 150 ml apă cu
3-4 linguri zahăr tos şi se fierbe 10
minute apoi se opreşte focul şi se lasă să se răcească.
Blatul se pune pe
un platou, se însiropează, se întinde uniform tot gemul, apoi crema de cacao
iar deasupra se presară fulgi de ciocolată albă.
Se pune prăjitura
la frigider pentru măcar 2 ore apoi se porţionează şi se serveşte.
Spor la
bucătărit!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu