Prăjitura cu
căpşuni este o prăjitură răcoritoare, dulce acrişoară şi de sezon. Se prepară
foarte uşor şi dispare din farfurie fooooarte repede!
-pentru blat
6 ouă
6 linguri ulei
8 linguri zahăr
8 linguri făină
2 linguri rase cu
cacao
un praf de sare
-pentru cremă
600-700 gr
căpşuni
6-7 linguri zahăr
2 pliculeţe
gelatină
200 gr smântână
pentru frişcă
-pentru sirop
200 ml apă
4linguri zahăr
-pentru ornat
căpşuni
50 gr ciocolată
cu lapte sau amăruie
Mod de preparare:
Se separă
albuşurile de gălbenuşuri iar cele din urmă se amestecă împreună cu uleiul ca
pentru maioneză adăugând uleiul treptat pentru a nu se tăia.
Albuşurile se bat
spumă cu un praf de sare apoi se adaugă zahărul şi se bat în continuare până ce spuma devine
lucioasă ca o bezea. Se încorpozează gălbenuşurile cu uleiul amestecând cu o
lingură uşor, de jos în sus. Se adaugă 6
linguri de făină cernută apoi aluatul obţinut se împarte în 2 părţi egale. În
jumătate de aluat se încorporează cele 2 linguri rase cu cacao iar în cealaltă
jumătate încă 2 linguri cu făină. Se unge tava cu ulei şi se tapetează cu făină
sau hărtie de copt apoi în centru tăvii se pun 2 linguri din aluatul fără
făină,deasupra se adaugă 2 linguri din compoziţia cu cacao şi tot aşa până ce
se termină ambele aluaturi.
Se nivelează
blatul trântind tava uşor de masă apoi se introduce în cuptorul preîncălzit la
180 de grade (foc potrivit) pănă ce blatul se rumeneşte uşor sau trece testul cu
scobitoarea (se introduce scobitoarea în blat iar dacă este copt aceasta trebuie
să iasă curată).
Pentru sirop se
pun apa cu zahărul într-un vas pe foc şi se lasă 10 minute din momentul când
începe să fiarbă. Se lasă siropul la răcit.
Pentru cremă se
spală căpşunile şi se pun în blender împreună cu zahărul pudră( dacă nu
aveţi blender se pot face pastă folosind
telul de piure). În pasta obţinută, care este destul de zemoasă se adaugă
gelatina preparată comform instrucţiunilor de pe plic apoi se pune crema la
frigider pentru 10-15 minute. Se bate smântâna pentru frişcă şi se încorporează
în crema de căpşuni după ce aceasta a stat la frigider.
Se montează
prăjitura astfel: se însiropează blatul răcit, se adaugă crema de căpşuni iar
deasupra se ornează cu căpşuni şi ciocolată rasă...sau după preferinţă.
Se pune prăjitura
în frigider şi se lasă 2-3 ore apoi se taie şi se serveşte!
Spor la
bucătărit!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu