sâmbătă, 23 mai 2015

Prăjitură cu căpşuni

Prăjitura cu căpşuni este o prăjitură răcoritoare, dulce acrişoară şi de sezon. Se prepară foarte uşor şi dispare din farfurie fooooarte repede!
 
 Ingrediente pentru o tavă de 30/40 cm:
 
-pentru blat
6 ouă
6 linguri ulei
8 linguri zahăr
8 linguri făină
2 linguri rase cu cacao
un praf de sare
 
-pentru cremă
600-700 gr căpşuni
6-7 linguri zahăr
2 pliculeţe gelatină
200 gr smântână pentru frişcă
 
-pentru sirop
200 ml apă
4linguri zahăr
 
-pentru ornat
căpşuni
50 gr ciocolată cu lapte sau amăruie

Mod de preparare:
 
Se separă albuşurile de gălbenuşuri iar cele din urmă se amestecă împreună cu uleiul ca pentru maioneză adăugând uleiul treptat pentru a nu se tăia.
Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare apoi se adaugă zahărul  şi se bat în continuare până ce spuma devine lucioasă ca o bezea. Se încorpozează gălbenuşurile cu uleiul amestecând cu o lingură uşor, de jos în sus. Se adaugă  6 linguri de făină cernută apoi aluatul obţinut se împarte în 2 părţi egale. În jumătate de aluat se încorporează cele 2 linguri rase cu cacao iar în cealaltă jumătate încă 2 linguri cu făină. Se unge tava cu ulei şi se tapetează cu făină sau hărtie de copt apoi în centru tăvii se pun 2 linguri din aluatul fără făină,deasupra se adaugă 2 linguri din compoziţia cu cacao şi tot aşa până ce se termină ambele aluaturi.
Se nivelează blatul trântind tava uşor de masă apoi se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (foc potrivit) pănă ce blatul se rumeneşte uşor sau trece testul cu scobitoarea (se introduce scobitoarea în blat iar dacă este copt aceasta trebuie să iasă curată).
Pentru sirop se pun apa cu zahărul într-un vas pe foc şi se lasă 10 minute din momentul când începe să fiarbă. Se lasă siropul la răcit.
Pentru cremă se spală căpşunile şi se pun în blender împreună cu zahărul pudră( dacă nu aveţi  blender se pot face pastă folosind telul de piure). În pasta obţinută, care este destul de zemoasă se adaugă gelatina preparată comform instrucţiunilor de pe plic apoi se pune crema la frigider pentru 10-15 minute. Se bate smântâna pentru frişcă şi se încorporează în crema de căpşuni după ce aceasta a stat la frigider.
Se montează prăjitura astfel: se însiropează blatul răcit, se adaugă crema de căpşuni iar deasupra se ornează cu căpşuni şi ciocolată rasă...sau după preferinţă.
Se pune prăjitura în frigider şi se lasă 2-3 ore apoi se taie şi se serveşte!
Spor la bucătărit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu