Mama mea este o
gospodină desăvârşită. Oricine gustă din mâncărurile şi prăjiturile făcute de ea, când se ridică de la masă, înafara faptului că se linge pe degete, are
numai cuvinte de laudă la adresa preparatelor ei.
Pizza făcută de
mama mea e cea mai bună pizza din lume. Reţeta
ei a fost preluată de întreaga familie, rude,
prieteni, vecini, prieteni ai prietenilor etc. etc.
Când eram acasă,
sâmbăta sau duminica mama se trezea de dimineaţă şi ne pregătea faimoasa pizza,
iar în timp ce ea se cocea frumos în cuptor,
mirosul intra în camerele noastre
dându-ne deşteptarea.
Bineinţeles
că reţeta a fost adaptată vremurilor de acum....în urmă cu 10-15 ani folosea cu totul
alte ingrediente.
Tava pe care mama
o foloseşte are dimensiunile de 20/30 cm.
Eu am făcut pizza într-o tavă de 40/40
cm şi am folosit ingrediente în cantitate dublă.
Ingrediente:
un cubuleţ
drojdie(25 gr)
un piept de pui
200 gr.caşcaval
sau mozzarellaun pachet de 500 gr legume congelate(porumb, morcov, ardei, mazăre, fasole verde)
500-600 gr făină
suc de roşii (roşii întregi în suc , pastă de tomate)
sare
piper
oregano
busuioc
boia dulce sau iute
Mod de preparare:
Se pune drojdia
într-o cană cu apă călduţă să se dizolve. După ce s-a dizolvat, turnăm cana cu
apă şi drojdie într-un castron, adăugăm un praf de sare, puţin zahăr şi apoi
făina care, nu trebuie adăugată toată odată. Coca trebuie să iasă nici foarte
tare dar nici prea moale. După ce coca este gata, se întinde frumos cu mânuţele
în tava unsă cu ulei şi tapetată cu făină. Se pune în mijlocul tăvii guguloiul
de cocă şi se întinde frumos spre margini. Dacă se mai rupe pe ici, pe colo nici o problemă, o lipiţi frumos că nu
se întâmplă nimic. După ce terminaţi această operaţiune, lăsaţi tava deoparte
să crească un pic coca şi treceţi la
pasul următor.
Se taie pieptul de pui fâşiuţe sau cubuleţe, se condimentează cu sare,piper, boia dulce şi se pune în tigaia încinsă în care am adăugat o lingură de ulei. Se căleşte puţin puiul şi pe o parte şi pe cealaltă, apoi se adaugă legumele congelate direct din congelator.Se lasă pe foc până scade toată apa legumelor.
În timp ce legumele stau pe foc, pregătim sosul. Puteţi folosi suc de rosii (o cană) sau o cutie de roşii în bulion sau chiar pastă de tomate.În sucul de roşii adăugaţi sare, oregano şi busuioc apoi îl turnaţi peste aluatul din tavă. Dacă aveti pastă de tomate întindeţi 2-3 linguriţe peste aluat.Eu am avut o cutie de roşii întregi în suc pe care le-am tocat, le-am amestecat cu sare şi oregano iar după ce am întins sosul în tavă am pus câteva frunzuliţe de busuioc proaspăt deasupra.
Între timp, puiul şi legumele sunt gata. Se pun în tavă peste sos, repartizându-le uniform.Puteţi adăuga şi măsline .
Când totul este gata, se pune tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru fix 20 minute.
După ce au trecut
cele 20 minute se scoate tava, se presară
caşcavalul sau mozzarela rasă pe răzătoarea mare şi se mai introduce tava în cuptor pentru încă 10 minute.
Scoateţi din cuptor şi savuraţi delicioasa pizza cât este caldă!
Secţiune pizza:
Sfaturi:
1.Dacă doriţi să faceţi pizza într-o tavă mai mare, nu folosiţi mai multă drojdie ci adăugaţi mai multă apă. Eu, pentru tava mea cea mare am folosit 2 căni de apă ,un cubuleţ de drojdie şi 800 gr făină.
2. În loc de legume congelate puteţi căli legume proaspete
sau le puteţi adăuga chiar şi fără a fi călite.
3. Nu trebuie să
folosiţi neapărat pui, puteti folosi orice aveţi prin frigider: şuncă,peşte,
cârnaţi, carne de vită, orice. Dacă folosiţi şuncă, peşte sau cârnaţi, nu trebuie călite
înainte...adăugaţi peste sos carnea şi apoi legumele călite. Întodeauna se
adaugă întâi carnea şi apoi legumele deoarece acestea din urmă nu mai necesită
coacere iar dacă sunt proaspete se coc
imediat.
Vă doresc poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu