miercuri, 17 septembrie 2014

Gem de prune


Gemul de prune este nelipsit din gama variată de bunătăţi la borcan  pe care le prepar pentru iarnă.Fie că îl folosesc  la prăjituri, gogoşi, clătite sau îl servesc  la micul dejun sau cină pe felii de pâine cu unt, el îşi ocupă  locul binemeritat in cămara mea.Reţeta după care îl pregătesc  este foarte uşor de urmat  iar gemul se păstrează foarte bine pe timpul iernii fără a adăuga conservanţi.
 
 Ingrediente:
5 kg prune
1 kg zahăr


Mod de preparare:
 
Se spală prunele şi se scot sâmburii  apoi se cântăresc  pentru că există posibilitatea să mai fie prune stricate sau strivite şi înafară de asta şi sâmburii cântăresc destul. Sfatul meu este  să cumpăraţi mai mult de 5 kg de prune.De obicei eu  cumpăr câte 6,5 kg de prune iar dacă mai rămân fac o prăjitură sau le mâncăm.
Se pun prunele în vasul pe care îl punem pe foc  iar peste ele adăugăm  zahărul . Se fierb la foc potrivit pentru o oră şi jumătate amestecând din când în când cu o lingură de lemn pentru ca acestea să nu se prindă de fundul vasului ( oalei).
Dacă nu aveţi o oală mare în care să încapă 5 kg de prune puteţi face gem din cantităţile pe jumătate.
După ce oprim focul se pune gemul in borcanele spălate şi sterilizate, se strâng bine capacele, se lasă să se răcească  apoi se pun in cămară.
Din 5 kg de prune am umplut  în jur de 10-11 borcane  de 400 gr cu gem.
Spor la bucătărit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu