Gemul de prune
este nelipsit din gama variată de bunătăţi la borcan pe care le prepar pentru iarnă.Fie că îl
folosesc la prăjituri, gogoşi, clătite
sau îl servesc la micul dejun sau cină
pe felii de pâine cu unt, el îşi ocupă locul binemeritat in cămara mea.Reţeta după
care îl pregătesc este foarte uşor de
urmat iar gemul se păstrează foarte bine
pe timpul iernii fără a adăuga conservanţi.
5 kg prune
1 kg zahăr
Mod de preparare:
Se spală prunele
şi se scot sâmburii apoi se cântăresc pentru că există posibilitatea să mai fie
prune stricate sau strivite şi înafară de asta şi sâmburii cântăresc destul.
Sfatul meu este să cumpăraţi mai mult de
5 kg de prune.De obicei eu cumpăr câte
6,5 kg de prune iar dacă mai rămân fac o prăjitură sau le mâncăm.
Se pun prunele în
vasul pe care îl punem pe foc iar peste
ele adăugăm zahărul . Se fierb la foc potrivit
pentru o oră şi jumătate amestecând din când în când cu o lingură de lemn
pentru ca acestea să nu se prindă de fundul vasului ( oalei).
Dacă nu aveţi o
oală mare în care să încapă 5 kg de prune puteţi face gem din cantităţile pe
jumătate.
După ce oprim
focul se pune gemul in borcanele spălate şi sterilizate, se strâng bine
capacele, se lasă să se răcească apoi se
pun in cămară.
Din 5 kg de prune
am umplut în jur de 10-11 borcane de 400 gr cu gem.
Spor la
bucătărit!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu