Iarna este o
plăcere să gătesc deoarece am toate ingredientele la îndemână: legumele sunt în
congelator, sucul de roşii este în sticle, cartofii şi ceapa în lădiţe,
verdeaţa este şi ea uscată sau în congelator. Atunci când vine vorba de salate
este la fel de simplu: desfac un borcan de gogoşari, castraveţi sau gogonele,
le aşez frumos pe o farfurie iar prânzul sau cina sunt gata într-o clipăJ
4 kg gogoşari
500 gr zahăr
500 ml oţet de 9
grade
2 linguri sare
grunjoasă
2 linguri miere
de albine
Mod de preparare:
Se spală
borcanele şi se sterilizează în cuptor. Sterilizarea se face astfel: se pun
borcanele într-un vas termorezistent la
distanţă de 2-3 cm între ele şi se introduc în cuptorul preîncălzit la 180 de
grade pentru 15-20 minute apoi se scot din cuptor cu ajutorul unei cărpe şi se
lasă să se răcească.
Se spală gogoşarii,
se taie în jumătate, se curăţă de seminţe şi nervuri apoi fiecare bucată se
taie în fâşiuţe mai subţiri sau mai groase ( după placul fiecăruia). Se pun
bucăţelele de gogoşari într-un vas încăpător, se adaugă zahărul peste ei şi se
lasă să stea de pe o zi pe alta. A doua zi se scurg gogoşarii şi se aşează (
îndeasă) în borcane.Lichidul obţinut prin topirea zahărului se pune într-un vas
pe foc împreună cu sarea şi oţetul, se dă în clocot apoi se lasă să se
răcească.Atunci când lichidul devine călduţ se pune mierea, se amestecă bine
iar când este răcit de tot se pune peste gogoşarii din borcane. Se strâng bine
capacele borcanelor şi se păstrează într-un loc răcoros peste iarnă.
Din aceste
ingrediente mi-au ieşit 7 borcane de 800
gr de gogoşari dulci în oţet.
Spor la treabă!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu