vineri, 12 septembrie 2014

Gogoşari dulci în oţet

Iarna este o plăcere să gătesc deoarece am toate ingredientele la îndemână: legumele sunt în congelator, sucul de roşii este în sticle, cartofii şi ceapa în lădiţe, verdeaţa este şi ea uscată sau în congelator. Atunci când vine vorba de salate este la fel de simplu: desfac un borcan de gogoşari, castraveţi sau gogonele, le aşez frumos pe o farfurie iar prânzul sau cina sunt gata într-o clipăJ
 
 Ingrediente:
4 kg gogoşari
500 gr zahăr
500 ml oţet de 9 grade
2 linguri sare grunjoasă
2 linguri miere de albine

Mod de preparare:
 
Se spală borcanele şi se sterilizează în cuptor. Sterilizarea se face astfel: se pun borcanele  într-un vas termorezistent la distanţă de 2-3 cm între ele şi se introduc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 15-20 minute apoi se scot din cuptor cu ajutorul unei cărpe şi se lasă să se răcească.
Se spală gogoşarii, se taie în jumătate, se curăţă de seminţe şi nervuri apoi fiecare bucată se taie în fâşiuţe mai subţiri sau mai groase ( după placul fiecăruia). Se pun bucăţelele de gogoşari într-un vas încăpător, se adaugă zahărul peste ei şi se lasă să stea de pe o  zi pe alta. A doua zi se scurg gogoşarii şi se aşează ( îndeasă) în borcane.Lichidul obţinut prin topirea zahărului se pune într-un vas pe foc împreună cu sarea şi oţetul, se dă în clocot apoi se lasă să se răcească.Atunci când lichidul devine călduţ se pune mierea, se amestecă bine iar când este răcit de tot se pune peste gogoşarii din borcane. Se strâng bine capacele borcanelor şi se păstrează într-un loc răcoros peste iarnă.
Din aceste ingrediente  mi-au ieşit 7 borcane de 800 gr de gogoşari dulci în oţet.
 
Spor la treabă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu