luni, 8 septembrie 2014

Tartă cu prune


Gustul acrişor al prunelor şi cel vanilat al aluatului fac din această tartă combinaţia perfectă de arome!
Servită dimineaţa la cafea sau duminica împreună cu familia şi prietenii este alegerea perfectă!
 
 Ingrediente:
1 kg de prune
150 gr unt sau margarină
1 ou
1 cană +3 linguri zahăr
2 pliculeţe zahăr vanilat
1 linguriţă praf de copt
1 linguriţă rasă de scorţişoară
2 linguri iaurt
2 linguri griş
15-16 linguri cu făină
coaja de la o lămâie
zahăr pudră


Mod de preparare:
 
Prunele se spală, se scot sâmburii apoi se pun într-un vas pe foc cu o cană de zahăr şi  se fierb  30 de minute  până se obţine un gem mai moale.Se ia vasul de pe foc, se adaugă scorţişoara şi se lasă compoziţia să se răcească.
Margarina sau untul la temperatura camerei se amestecă împreună cu zahărul tos şi cel vanilat, se adaugă oul, iaurtul, praful de copt, coaja de lămâie apoi făina treptat. Se obţine un aluat fraged care se înveleşte într-o folie de plastic şi se pune în frigider să se odihnească o oră. Se unge cu ulei şi se tapetează cu făină sau hârtie de copt o tavă rotundă cu diametrul de 26 sau 28 cm.
Se ia 2/3 din aluat şi se întinde cu sucitorul pe masa de lucru tapetată cu făină apoi se pune în tavă, inclusiv pe pereţii acesteia. Aluatul de pe fundul tăvii se înţeapă cu o furculiţă din loc în loc pentru ca acesta să nu se umfle prea tare la copt.
Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 10 minute apoi se scoate se presară grişul iar peste acesta se pune amestecul de prune cu zahăr. Deasupra se fac grilaje din coca rămasă.Se mai introduce tava în cuptor pentru 25 minute sau până se rumeneşte  tarta  deasupra şi pe margini.
Se scoate din cuptor, se lasă să se răcească, se pudrează cu zahăr, se taie felii şi se serveşte.

Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu