vineri, 19 septembrie 2014

Prăjitură cu mere

 Un moment important al toamnei este recoltarea merelor. Aceste luni sunt perfecte pentru a introduce în alimentaţia noastră mai multe mere şi totodată de a pregăti  prăjiturile preferate  cu aceste fructe minunate, parfumate şi sănătoase.
Prăjiturile cu mere le  prepar  foarte des  celor dragi, mai ales în anotimpurile reci şi sunt foarte mulţumită când platourile sau farfuriile se golesc repede, repedeJ
Ingrediente pentru o tavă de 20/30 cm:
 
2 kg mere
200 gr margarină sau unt
18-20 linguri pline cu făină
6 linguri zahăr tos
1 ou
3 linguri cu iaurt
2 linguriţe praf de copt
2 pliculeţe zahăr vanilat
2 linguriţe scorţişoară
3 linguri pesmet
zahăr pudră
Mod de preparare:
 
Merele se spală şi se curăţă de coajă şi cotoare( sâmburi), se dau pe răzătoarea mare, se presară cu 3 linguri de zahăr şi scorţişoara apoi se lasă într-o sită să se scurgă pentru o oră.
Margarina sau untul la temperatura camerei se amestecă împreună cu zahărul tos şi cel vanilat până amestecul devine  ca o spumă. Se adaugă în compoziţie  iaurtul şi praful de copt apoi făina treptat.Coca obţinută trebuie să fie una fragedă nici prea tare dar nici foarte moale.Se acoperă cu o folie de plastic aluatul şi se lasă să se odihnească 30 de minute.
Aluatul se împarte în 2 părţi egale şi pe masa de lucru presărată  cu făină se întinde o foaie de 1 cm care se pune în tava unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt sau făină apoi se înţeapă cu furculiţa din loc în loc pentru a nu creşte foarte mult.
În amestecul de mere se adaugă 2 linguri de pesmet apoi se pun peste foaia din tavă după ce am presărat şi pe foaia de aluat o lingură de pesmet.
Se acoperă merele cu cea de-a doua foaie care se înţeapă şi ea cu furculiţa apoi se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 40 minute sau până ce foaia de deasupra devine aurie.
Se scoate prăjitura din cuptor, se lasă să se răcorească, se pudrează cu zahăr pudră, se taie după placul fiecăruia şi se serveşte.
 
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu