Am ajuns şi la
postarea cu numărul 100 iar pentru a
„sărbători”, am decis să postez un tort pe care îl ţin aici de foarte mult
timp.
Acesta a fost
tortul pe care l-am pregătit pentru piticul meu de Sf. Andrei şi, a cărui
reţetă nu am reuşit să v-o împărtăşesc până acum.
Ceea ce îmi
doresc este: „ la mai multe şi din ce în
ce mai gustoase”! Iar vouă, vă doresc să împărtăşiţi cu mine bucuria şi plăcerea gătitului!
Ingrediente:
-pentru blat ( o
tavă de 30/40 cm)
8 ouă
8 linguri zahăr
tos
6 linguri ulei
6 linguri de
făină
2 linguri de
cacao
coaja de la o
lămâie sau o portocală
-pentru crema de
cacao
200 gr ciocolată
cu lapte
350 ml smântână
lichidă
50 gr unt
-pentru crema de
frişcă
300 ml smântână
lichidă
3-4 linguri zahăr
pudră
2 pliculeţe
întăritor frişcă
-pentru însiropat
1 compot de
piersici
-pentru ornat
300 ml smântână
lichidă
3-4 linguri zahăr
pudră
2 pliculeţe
întăritor frişcă
Mod de preparare:
Pentru prepararea
blatului se separă gălbenuşurile de albuşuri iar cele din urmă se bat spumă cu
mixerul adaugând treptat şi zahărul.Gălbenuşurile se amestecă împreună cu
uleiul ca pentru maioneză apoi se încorporează în albuşurile spumă amestecând
uşor cu o spatulă de jos în sus.La compoziţia obţinută se adaugă făina şi
cacaoa procedând la fel ca şi cu gălbenuşurile (se amestecă uşor cu o spatulă
de jos în sus).
Se unge o tavă de
30/40 cm cu ulei şi se tapetează cu făină sau hârtie de copt, se pune aluatul
rezultat apoi se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru
35-40 minute sau până trece testul scobitorii.
Pentru a prepara
crema de ciocolată se rupe ciocolata bucăţele,
se pune într-un castron adăugând şi untul iar smântâna lichidă se pune
pe foc şi se lasă până ajunge la punctul de fierbere. Se toarnă smântâna peste
ciocolată amestecând pănă ciocolata şi untul se topesc.Se pune compoziţia în
frigider pentru 2 ore apoi se bate cu mixerul.Crema obţinută este ciocolatoasă
şi delicioasă. J
Pentru cea de-a
doua cremă se bate cu mixerul smântâna lichidă adăugând treptat zahărul şi
pliculeţele de întăritor.În această cremă se pun şi bucăţele de piersică din
compot.
La fel se
procedează şi cu crema pentru ornat ( fără a adăuga piersici).
După ce blatul a
fost scos din cuptor şi s-a răcit, se taie în 3 foi egale.Se însiropează prima
foaie cu compot de piersici, se adaugă crema de ciocolată apoi se însiropează
şi ce-a de-a doua foaie şi se acoperă
cu frişca bătută şi amestecată
cu piersici din compot tocate mărunt. Se
pune şi a treia foaie apoi se ornează tortul cu frişcă după bunul plac al
fiecăruia.
Eu peste stratul de
frişcă am ornat cu cocos colorat şi figurine din zahăr încercând să fac un
peisaj
( broscuţele pe lac, în dreapta un copac,nori,soare). J
Tot ce pot să vă
spun este că tortul a ieşit delicios şi cu siguranţă o să mai repet această experienţă!
Spor la
bucătărit!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu