joi, 5 februarie 2015

Tort cu cremă de ciocolată şi frişcă

Am ajuns şi la postarea cu numărul 100 iar  pentru a „sărbători”, am decis să postez un tort pe care îl ţin aici de foarte mult timp.
Acesta a fost tortul pe care l-am pregătit pentru piticul meu de Sf. Andrei şi, a cărui reţetă nu am reuşit să v-o împărtăşesc până acum.
Ceea ce îmi doresc  este: „ la mai multe şi din ce în ce mai gustoase”! Iar vouă, vă doresc să împărtăşiţi cu mine  bucuria şi plăcerea gătitului!

Ingrediente:
 
-pentru blat ( o tavă de 30/40 cm)
 
8 ouă
8 linguri zahăr tos
6 linguri ulei
6 linguri de făină
2 linguri de cacao
coaja de la o lămâie sau o portocală
 
-pentru crema de cacao
 
200 gr ciocolată cu lapte
350 ml smântână lichidă
50 gr unt
 
-pentru crema de frişcă
 
300 ml smântână lichidă
3-4 linguri zahăr pudră
2 pliculeţe întăritor frişcă

-pentru însiropat
 
1 compot de piersici
 
-pentru ornat
 
300 ml smântână lichidă
3-4 linguri zahăr pudră
2 pliculeţe întăritor frişcă

Mod de preparare:
 
Pentru prepararea blatului se separă gălbenuşurile de albuşuri iar cele din urmă se bat spumă cu mixerul adaugând treptat şi zahărul.Gălbenuşurile se amestecă împreună cu uleiul ca pentru maioneză apoi se încorporează în albuşurile spumă amestecând uşor cu o spatulă de jos în sus.La compoziţia obţinută se adaugă făina şi cacaoa procedând la fel ca şi cu gălbenuşurile (se amestecă uşor cu o spatulă de jos în sus).
Se unge o tavă de 30/40 cm cu ulei şi se tapetează cu făină sau hârtie de copt, se pune aluatul rezultat apoi se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 35-40 minute sau până trece testul scobitorii.
Pentru a prepara crema de ciocolată se rupe ciocolata bucăţele,  se pune într-un castron adăugând şi untul iar smântâna lichidă se pune pe foc şi se lasă până ajunge la punctul de fierbere. Se toarnă smântâna peste ciocolată amestecând pănă ciocolata şi untul se topesc.Se pune compoziţia în frigider pentru 2 ore apoi se bate cu mixerul.Crema obţinută este ciocolatoasă şi delicioasă. J
Pentru cea de-a doua cremă se bate cu mixerul smântâna lichidă adăugând treptat zahărul şi pliculeţele de întăritor.În această cremă se pun şi bucăţele de piersică din compot.
La fel se procedează şi cu crema pentru ornat ( fără a adăuga piersici).
După ce blatul a fost scos din cuptor şi s-a răcit, se taie în 3 foi egale.Se însiropează prima foaie cu compot de piersici, se adaugă crema de ciocolată apoi se însiropează şi ce-a de-a doua foaie şi se acoperă  cu  frişca bătută şi amestecată cu  piersici din compot tocate mărunt. Se pune şi a treia foaie apoi se ornează tortul cu frişcă după bunul plac al fiecăruia.
 

Eu peste stratul de frişcă am ornat cu cocos colorat şi figurine din zahăr încercând să fac un peisaj
( broscuţele pe lac, în dreapta un copac,nori,soare). J
Tot ce pot să vă spun este că tortul a ieşit delicios şi cu siguranţă o să mai repet  această experienţă!


Spor la bucătărit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu