miercuri, 18 martie 2015

Hummus din linte roşie

Lintea este o sursă importantă de antioxidanţi şi minerale dintre care se disting fosforul,fierul, zincul şi magneziu.Aceasta are un conţinut important de vitamine, în special cele din grupul B (B1,B2,B3,B5,B6 şi B9).
Lintea se găseşte sub diverse sortimente:verde, roşie, brună, blondă, mare, medie sau mică.Avantajul acesteia faţă de celelalte leguminoas este că, fiind mai mică, necesită un timp mai redus de pregătire.
Cele mai indicate sortimente pentru alimentaţie sunt  lintea roţie şi cea verde care îşi păstrează cel mai bine proprietăţile în urma fierberii.
Hummus-ul din linte roşie este o alternativă pentru cei ce vor să mai încerce şi altceva înafara celui din năut.Gustul  este la fel de bun iar valorile nutritive sunt asemănătoare cu cele ale hummus-ului din năut.

Ingrediente:
 
200 gr linte roşie
1 lingură tahini (pastă de susan)
3-4 linguri ulei vegetal
3-4 căţei de usturoi
boia iute sau dulce
sare
zeamă de lămâie
mărar sau pătrunjel verde sau uscat
 
 Mod de preparare:
Se spală lintea şi se pune la fiert pentru 15-20 min (de când apa începe să fiarbă).Cantitatea de apă trebuie să fie de 3 ori mai mare decît volumul boabelor ( 200 gr linte încap într-o cană,deci în 3 căni cu apă).
După ce a fiert, lintea se scurge de surplusul de apă apoi  se pune în blender sau tocătorul de legume până se formează o pastă.Se pune pasta în castron,se adaugă usturoiul pisat, pasta de susan (tahini),uleiul,boiaua dulce sau iute, sarea şi zeama de lămâie după gust.La sfârşit sa adaugă mărar sau pătrunjel  tocat mărunt.
Pasta de susan (tahini) se găseşte de cumpărat sau se poate prepara foarte uşor şi acasă.Se pun în blnder 100 gr seminţe de susan cu 4-5 linguri ulei de susan sau vegetal şi se macină până se obţine o pastă.Din această cantitate rezultă aproximativ 5 linguri pastă de susan.
Hummus-ul din linte roşie  serveşte cu lipie sau pâine prăjită şi roşii!
Poftă bună!
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu