Lintea este o
sursă importantă de antioxidanţi şi minerale dintre care se disting
fosforul,fierul, zincul şi magneziu.Aceasta are un conţinut important de
vitamine, în special cele din grupul B (B1,B2,B3,B5,B6 şi B9).
Lintea se găseşte
sub diverse sortimente:verde, roşie, brună, blondă, mare, medie sau
mică.Avantajul acesteia faţă de celelalte leguminoas este că, fiind mai mică,
necesită un timp mai redus de pregătire.
Cele mai indicate
sortimente pentru alimentaţie sunt lintea roţie şi cea verde care îşi păstrează
cel mai bine proprietăţile în urma fierberii.
Hummus-ul din
linte roşie este o alternativă pentru cei ce vor să mai încerce şi altceva
înafara celui din năut.Gustul este la
fel de bun iar valorile nutritive sunt asemănătoare cu cele ale hummus-ului din
năut.
Ingrediente:
200 gr linte
roşie
1 lingură tahini
(pastă de susan)
3-4 linguri ulei
vegetal
3-4 căţei de
usturoi
boia iute sau
dulce
sare
zeamă de lămâie
mărar sau
pătrunjel verde sau uscat
Se spală lintea
şi se pune la fiert pentru 15-20 min (de când apa începe să fiarbă).Cantitatea
de apă trebuie să fie de 3 ori mai mare decît volumul boabelor ( 200 gr linte
încap într-o cană,deci în 3 căni cu apă).
După ce a fiert,
lintea se scurge de surplusul de apă apoi se pune în blender sau tocătorul de legume
până se formează o pastă.Se pune pasta în castron,se adaugă usturoiul pisat,
pasta de susan (tahini),uleiul,boiaua dulce sau iute, sarea şi zeama de lămâie
după gust.La sfârşit sa adaugă mărar sau pătrunjel tocat mărunt.
Pasta de susan
(tahini) se găseşte de cumpărat sau se poate prepara foarte uşor şi acasă.Se
pun în blnder 100 gr seminţe de susan cu 4-5 linguri ulei de susan sau vegetal
şi se macină până se obţine o pastă.Din această cantitate rezultă aproximativ 5
linguri pastă de susan.
Hummus-ul din
linte roşie serveşte cu lipie sau pâine
prăjită şi roşii!
Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu