Hummusul este o
sursă bogată de acizi graşi esenţiali omega-3 ce au rol protector pentru
sistemul cardiac şi sunt stimulenţi ai intelectului.De asemenea hummusul
conţine cantităţi importante de fier, vitamina B6, mangan,cupru, acid folic şi aminoacizi.
Ingredientele
principale din care este preparat hummusul sunt năutul şi tahini ( pasta de
susan).
Năutul nu conţine
colesterol sau grasimi saturate, este o sursă puternică de proteine şi reglează
nivelul glicemiei în sânge.
Tahini ( pasta de susan) este bogat în
grăsimi şi calorii.Beneficiile pastei de susan vin din tipul grăsimilor
conţinute, majoritatea nesaturate, care au un efect pozitiv asupra
organismului.La fel ca şi năutul, pasta de susan este bogată în proteine şi
este o sursă foarte bună de calciu.
Ingrediente:
300 gr năut sau 2
conserve năut de 200 gr
2 linguri tahini
(pastă de susan)
3 căţei de
usturoi
8 linguri ulei
vegetal
2 căni zeamă în
care a fiert năutul
zeamă de lămâie
sare
-pentru servit
1 lingură ulei de
susan
boia dulce
pătrunjel uscat
sau verde
Mod de preparare:
Se pune într-un
castron năutul acoperit de apă, se lasă să se înmoaie pentru 4-6 ore apoi se
pune la fiert pentru o oră şi jumătate.După ce a fiert, se scoate cu spumiera
din oală şi se pune în blender împreună cu pasta de susan,2 căni din zeama în
care a fiert, usturoiul şi uleiul apoi sare şi zeamă de lămâie după gust.Dacă
nu aveţi blender puteţi da năutul prin
maşina de tocat (ca fasolea boabe).Se aşează hummusul pe o farfurie se ornează
cu boia dulce, pătrunjel uscat sau proaspăt şi se stropeşte cu ulei de susan.Eu
am făcut un şănţuleţ pe margine unde am pus uleiul de susan.
Dacă nu doriţi să
pierdeţi timp cu fierberea năutului puteţi folosi năut la conservă.Eu nu
folosesc conserve deoarece nu imi place ideea de conservanţi.
Se serveşte cu
lipie sau pâine prăjită!
Spor la
bucătărit!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu