luni, 16 martie 2015

Hummus

Hummusul este o sursă bogată de acizi graşi esenţiali omega-3 ce au rol protector pentru sistemul cardiac şi sunt stimulenţi ai intelectului.De asemenea hummusul conţine cantităţi importante de fier, vitamina B6, mangan,cupru, acid folic şi aminoacizi.
Ingredientele principale din care este preparat hummusul sunt năutul şi tahini ( pasta de susan).
Năutul nu conţine colesterol sau grasimi saturate, este o sursă puternică de proteine şi reglează nivelul glicemiei în sânge.
Tahini ( pasta de susan) este bogat în grăsimi şi calorii.Beneficiile pastei de susan vin din tipul grăsimilor conţinute, majoritatea nesaturate, care au un efect pozitiv asupra organismului.La fel ca şi năutul, pasta de susan este bogată în proteine şi este o sursă foarte bună de calciu.

Ingrediente:
 
300 gr năut sau 2 conserve năut de 200 gr
2 linguri tahini (pastă de susan)
3 căţei de usturoi
8 linguri ulei vegetal
2 căni zeamă în care a fiert năutul
zeamă de lămâie
sare
 
-pentru servit
1 lingură ulei de susan
boia dulce
pătrunjel uscat sau verde

Mod de preparare:
 
Se pune într-un castron năutul acoperit de apă, se lasă să se înmoaie pentru 4-6 ore apoi se pune la fiert pentru o oră şi jumătate.După ce a fiert, se scoate cu spumiera din oală şi se pune în blender împreună cu pasta de susan,2 căni din zeama în care a fiert, usturoiul şi uleiul apoi sare şi zeamă de lămâie după gust.Dacă nu aveţi blender puteţi  da năutul prin maşina de tocat (ca fasolea boabe).Se aşează hummusul pe o farfurie se ornează cu boia dulce, pătrunjel uscat sau proaspăt şi se stropeşte cu ulei de susan.Eu am făcut un şănţuleţ pe margine unde am pus uleiul de susan.
Dacă nu doriţi să pierdeţi timp cu fierberea năutului puteţi folosi năut la conservă.Eu nu folosesc conserve deoarece nu imi place ideea de conservanţi.
Se serveşte cu lipie sau pâine prăjită!

































Spor la bucătărit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu