Zilele acestea
i-am făcut o bucurie băieţelului meu căruia îi place la nebunie orezul cu
lapte. A fost foarte încântat de budinca mea!
1 l lapte
1 cană orez
1 ½ căni zahăr tos
3 ouă
2 pliculeţe zahăr
vanilat
100 gr stafide
coaja rasă de la
o lămâie
5-6 mere
scorţişoară
nucă măcinată
Mod de preparare:
Se spală orezul
şi se pune la fiert într-un litru de
lapte.Se amestecă din când în când ca să nu se lipească orezul.Pentru ca
laptele să nu dea în foc se pune deasupra vasului o lingură de
lemn.După ce începe să fiarbă se adaugă o jumătate de cană de zahăr şi 2
pliculeţe de zahăr vanilat.Când începe să se umfle orezul şi mai rămâne puţin
lapte în vas opriţi focul şi lăsaţi orezul să se răcească.
Aşa arată orezul
după ce s-a răcit.
Se amestecă
într-un castron orezul cu cele 3 ouă, coaja rasă de la o lămâie şi stafidele
apoi ne ocupăm de zahărul ars.
Se pune pe foc un
vas de yena cu o cană de zahăr şi se amestecă până se topeşte şi devine auriu .Cât
zahărul topit este încă lichid se distribuie pe pereţii vasului şi se lasă să se
răcească.
Eu am pus zahăr
ars şi în 2 vase mai mici pentru fiul meu....să aibă şi el budincuţele lui.
Se taie merele
cubuleţe şi se amestecă cu o linguriţă de scorţişoară şi 2-3 linguri de nucă
măcinată.
Când zahărul
caramelizat începe să troznească înseamnă că s-a răcit. Se pun merele pe fundul vasului şi se dau la
cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 20 minute.
După ce merele
s-au înmuiat la cuptor se scoate vasul
şi se toarnă peste mere compoziţia de orez cu lapte.Se introduce vasul
în cuptor pentru încă 40 minute sau până orezul devine auriu deasupra.
Când este gata se
răstoarnă pe un platou şi se serveşte rece!
Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu