joi, 29 mai 2014

Melci cu cremă de nucă însiropaţi


Pentru că astăzi este sărbătoare mare „ Înălţarea”, m-am gândit să fac  ceva dulce şi special. Aceşti  melci sunt mult mai apreciaţi de familia mea decât cozonacul  deşi  ingredientele sunt  aceleaşi, la fel şi timpul de preparare,  dar par mai mult o prăjitură dat fiind şi faptul că sunt însiropaţi.


Ingrediente:
 
600 gr făină pentru cozonac
250 ml lapte
50 gr margarină
5 ouă
1 cobuleţ drojdie ( 25 gr)
1 1/2 căni zahăr
2 căni nucă măcinată
2 linguri cacao
2 pliculeţe zahăr vanilat
1 esenţă de rom
coaja de la o lămâie


Mod de preparare:

Se pune într-o cană un pic de lapte călduţ cu o linguriţă de zahăr, un praf de sare şi drojdia.Restul de lapte se încălzeşte pe foc cu o cană de zahăr până ce acesta se topeşte.Într-un castron se amestecă bine făina cu laptele răcit şi cu drojdia dizolvată apoi se adaugă pe rând  2 gălbenuşuri,  un ou întreg, zahărul vanilat şi coaja de lămâie. Margarina se topeşte pe foc sau la cuptorul cu microunde apoi se pune  câte puţin în compoziţie frământând aluatul bine de fiecare dată.Se lasă aluatul să dospească  în castronul acoperit cu o cârpă până îşi dublează volumul ( o oră).
Aluatul este bun atunci când se dezlipeşte foarte uşor de pe fundul castronului.Dacă vi se pare că este lipicios şi trebuie să-l dezlipiţi cu mâna mai adaugăţi făină, nu se întâmplă nimic.

Aluatul crescut:
 

Cele 4 albuşuri se bat spumă, se adaugă jumătate de cană de zahăr şi se mixează până acesta se topeşte apoi  se adaugă nuca  măcinată şi esenţa de rom  amestecând uşor, de jos în sus,  cu o paletă de lemn.
Eu am ţinut crema la frigider  cam o oră să se mai  întărească un pic.



Siropul se prepară foarte repede din 200 ml apă si 3 linguri zahăr pe care le punem pe foc să fiarbă 10 minute apoi oprim focul şi lăsăm să se răcească.
După ce aluatul a crescut se ia jumătate din el şi se întinde cu sucitorul pe masa unsă cu ulei, se acoperă cu jumătate din cantitatea de cremă, se rulează uşor şi se taie felii care se pun pe tava unsă cu ulei.


Melcii se mai ţin în tavă încă 30 minute să dospească. Înainte de a pune tava  în cuptor, melcii  se ung cu gălbenuş de ou bătut iar peste acesta se presară zahăr. Se coc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade penru 30 de minute sau până se rumenesc.
După ce se scot din cuptor se iau imediat din tavă, se pun pe un platou şi se însiropează din belşug.


Să încercaţi această reţetă neapărat! Merită tot efortul!
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu