Gulia
este o legumă care se înrudeşte atât cu ridichea, cât şi cu varza şi
înmagazinează foarte multe substanţe nutritive încât poate intra în categoria
superalimentelor de vară. Este ideală pentru persoanele care ţin cură de
slăbire deoarece conţine zero grăsimi deoarece are calorii “ negative” adică
aduce în corp numai 4 calorii pe felie, dar stimulează arderile în organism,
deci, ajută la slăbit.
Aceasta este o excelentă sursă de
vitamina C pentru femei şi o bună sursă pentru bărbaţi, necesarul de vitamina C
fiind diferit in funcţie de sex. Vitamina C contribuie la sănătatea oaselor,
cartilajelor, dinţilor şi gingiilor, protejează contra infecţiilor, favorizează
absorbţia fierului, accelerează cicatrizarea rănilor şi are proprietăţi
antioxidante. O altă vitamină conţinută de gulie este vitamina B6 care este
folosită de organism în metabolismul proteinelor şi al acizilor graşi, contribuie
la fabricarea globulelor roşii şi le permite acestora să transporte mai mult
oxigen ajutând la buna funcţionare a sistemului imunitar.
Gulia este o bună sursă de fosfor. După calciu, acesta este mineralul conţinut în cantitatea cea mai mare de organismul nostru. Fosforul joacă un rol esenţial în formarea şi menţinerea sănătăţii oaselor şi a dinţilor, contribuie la creşterea şi regenerarea ţesuturilor si ajută la menţinerea Ph-ului sângelui. Gulia mai conţine şi alte minerale importante pentru organism: potasiu, magneziu, calciu, mangan şi cupru.
Gulia este o bună sursă de fosfor. După calciu, acesta este mineralul conţinut în cantitatea cea mai mare de organismul nostru. Fosforul joacă un rol esenţial în formarea şi menţinerea sănătăţii oaselor şi a dinţilor, contribuie la creşterea şi regenerarea ţesuturilor si ajută la menţinerea Ph-ului sângelui. Gulia mai conţine şi alte minerale importante pentru organism: potasiu, magneziu, calciu, mangan şi cupru.
Salata de gulii este preferata mea în această perioadă a anului!
2 gulii medii
1 morcov
1 măr
pătrunjel
ceapă verde
zeama de la jumătate de lămâie
o linguriţă ulei de măsline
sare
Mod de preparare:
Se curăţă de coajă guliile, mărul şi morcovul şi se dau pe
răzătoarea mare.Se stropesc cu zeama de la o jumătate de lămâie apoi se adaugă
pătrunjelul şi codiţele de ceapă verde tocate mărunt. Se adaugă sare după gust
şi se serveşte cu mare poftă.
Această salată este potrivită atât pentru micul dejun cât şi
pentru cină!
Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu