miercuri, 14 mai 2014

Salată de gulii


Gulia este o legumă care se înrudeşte atât cu ridichea, cât şi cu varza şi înmagazinează foarte multe substanţe nutritive încât poate intra în categoria superalimentelor de vară. Este ideală pentru persoanele care ţin cură de slăbire deoarece conţine zero grăsimi deoarece are calorii “ negative” adică aduce în corp numai 4 calorii pe felie, dar stimulează arderile în organism, deci, ajută la slăbit.
Aceasta  este o excelentă  sursă  de vitamina C pentru femei şi o bună sursă pentru bărbaţi, necesarul de vitamina C fiind diferit in funcţie de sex. Vitamina C contribuie la sănătatea oaselor, cartilajelor, dinţilor şi gingiilor, protejează contra infecţiilor, favorizează absorbţia fierului, accelerează cicatrizarea rănilor şi are proprietăţi antioxidante. O altă vitamină conţinută de gulie este vitamina B6 care este folosită de organism în metabolismul proteinelor şi al acizilor graşi, contribuie la fabricarea globulelor roşii şi le permite acestora să transporte mai mult oxigen  ajutând  la buna funcţionare a sistemului imunitar.
Gulia este o bună sursă de fosfor. După calciu, acesta este mineralul conţinut în cantitatea cea mai mare de organismul nostru. Fosforul  joacă un rol esenţial în formarea şi menţinerea sănătăţii oaselor şi a dinţilor, contribuie la creşterea şi regenerarea ţesuturilor si ajută la menţinerea Ph-ului sângelui. Gulia mai conţine şi alte minerale importante pentru organism: potasiu, magneziu, calciu, mangan şi cupru.

Salata de gulii este preferata mea în această perioadă a anului!
 
Ingrediente:
2 gulii medii
1 morcov
1 măr
pătrunjel
ceapă verde
zeama de la jumătate de lămâie
o linguriţă ulei de măsline
sare
 
Mod de preparare:
Se curăţă de coajă guliile, mărul şi morcovul şi se dau pe răzătoarea mare.Se stropesc cu zeama de la o jumătate de lămâie apoi se adaugă pătrunjelul şi codiţele de ceapă verde tocate mărunt. Se adaugă sare după gust şi se serveşte cu mare poftă.
Această salată este potrivită atât pentru micul dejun cât şi pentru  cină!
Poftă bună!
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu