miercuri, 2 iulie 2014

Tochitură ardelenească

 
Tochitura este un fel de mâncare tradiţional care se găseşte sub diferite denumiri: ardelenească, moldovenească, muntenească sau dobrogeană. De fapt, ea este o  „pomana porcului” adaptată după fiecare zonă a ţării.
În wekend-ul ce tocmai a trecut ne-am răsfăţat papilele gustative cu această gustoasă  tochitură zis şi „ardelenească”  . Deşi are foarte multe calorii am savurat-o cu multă plăcere fără să ne gândim la consecinţe!:)


Ingrediente:

500 gr pulpă de porc
500 gr ficat de pui
4 cârnaţi semiafumaţi
4 cepe potrivite
2 morcovi
1 cană vin alb sec
1 cutie roşii în bulion
1 cană suc de roşii
1 bucată de 2 cm de ghimbir
1 căpăţână de usturoi
busuioc verde
1 legătură de pătrunjel
sare
piper


Mod de preparare:
Se pune pe foc vasul în care se prepară tochitura cu 2-3 linguri ulei şi se călesc cârnaţii tăiaţi rondele  2 minute pe o parte , la fel şi pe cealaltă parte,  apoi se scot pe o farfurie. Se  procedează la fel cu ficatul ( în acelaşi ulei) şi carnea de porc tăiată cubuleţe. După ce am terminat cu carnea se căleşte ceapa julien împreună  cu morcovii  rondele subţiri şi ghimbirul ras pe răzătoarea mică. Când ceapa devine aurie  se pune toată carnea  în vas, se adaugă vinul,sucul de roşii şi roşiile în bulion apoi se pune capacul şi se lasă la foc potrivit pentru 30-40 minute. După ce carnea de porc este făcută se adaugă usturoiul  mărunţit, sare şi piper după gust . Se mai lasă pe foc 5-10 minute apoi se opreşte focul şi se pun pătrunjelul şi busuiocul tocate.
 
Se serveşte cu mămăliguţă, ou ochi şi brănză rasă!
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu