Tochitura este un
fel de mâncare tradiţional care se găseşte sub diferite denumiri: ardelenească,
moldovenească, muntenească sau dobrogeană. De fapt, ea este o „pomana porcului” adaptată după fiecare zonă
a ţării.
În wekend-ul ce tocmai
a trecut ne-am răsfăţat papilele gustative cu această gustoasă tochitură zis şi „ardelenească” . Deşi are foarte multe calorii am savurat-o
cu multă plăcere fără să ne gândim la consecinţe!:)
Ingrediente:
500 gr pulpă de
porc
500 gr ficat de
pui
4 cârnaţi
semiafumaţi
4 cepe potrivite
2 morcovi
1 cană vin alb
sec
1 cutie roşii în
bulion
1 cană suc de
roşii
1 bucată de 2 cm
de ghimbir
1 căpăţână de
usturoi
busuioc verde
1 legătură de
pătrunjel
sare
piper
Mod de preparare:
Se pune pe foc
vasul în care se prepară tochitura cu 2-3 linguri ulei şi se călesc cârnaţii
tăiaţi rondele 2 minute pe o parte , la
fel şi pe cealaltă parte, apoi se scot
pe o farfurie. Se procedează la fel cu
ficatul ( în acelaşi ulei) şi carnea de porc tăiată cubuleţe. După ce am
terminat cu carnea se căleşte ceapa julien împreună cu morcovii
rondele subţiri şi ghimbirul ras pe răzătoarea mică. Când ceapa devine
aurie se pune toată carnea în vas, se adaugă vinul,sucul de roşii şi
roşiile în bulion apoi se pune capacul şi se lasă la foc potrivit pentru 30-40
minute. După ce carnea de porc este făcută se adaugă usturoiul mărunţit, sare şi piper după gust . Se mai
lasă pe foc 5-10 minute apoi se opreşte focul şi se pun pătrunjelul şi
busuiocul tocate.
Se serveşte cu
mămăliguţă, ou ochi şi brănză rasă!
Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu