luni, 28 iulie 2014

Prăjitură cu prune şi scorţişoară


 Din gama foarte variată de  reţete de prăjituri cu prune pe care le am, o să încep prin a o împărtăşi cu voi  pe cea mai uşoară dintre ele.
 
Ingrediente pentru o tavă de 20/30 cm:
 
1 kg de prune
2 ouă
1 cană zahăr
150 gr unt
1 cană lapte bătut sau iaurt
14 linguri cu vărf de făină
2 linguriţe scorţişoară
1 praf de copt
2 pliculeţe zahăr vanilat
coaja de la o lămâie

 
Mod de preparare:
Se spală prunele, se scot sâmburii apoi jumătate din cantitate se taie cubuleţe iar restul se lasă jumătaţi. Se pun toate prunele (cele cuburi şi cele jumătăţi) într-o sită cu 5-6 linguri de zahăr şi 2 linguriţe de scorţisoară, se amestecă  apoi  se lasă o oră să se topească zahărul.

Într-un castron se amestecă bine untul  la temperatura camerei cu zahărul şi zahărul vanilat, se adaugă ouăle, laptele bătut,coaja de lămâie, praful de copt iar la sfârşit se încorporează treptat făina cernută.
Se unge o tavă cu ulei şi se tapetează cu făină sau hârtie de copt , se pune 1/3 din cantitatea de aluat în tavă apoi se adaugă restul de aluat care în prealabil a fost amestecat cu prunele cubuleţe.




Prunele jumătăţi  se aşează frumos în tavă astfel încât atunci când tăiem prăjitura să fie câte o jumătate de prună pe fiecare bucăţică.

 
Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade sau foc potrivit pentru 40-45 minute (până devine aurie ) sau până trece testul cu scobitoarea.


Se scoate prăjitura din cuptor, se lasă să se răcească, se taie şi se pudrează cu zahăr.

Să o savuraţi cu plăcere !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu