marți, 1 iulie 2014

Cataif cu cremă de vanilie şi frişcă


Cataiful este un desert însiropat şi răcoritor  cu specific turcesc.  Se poate prepara în multe feluri şi adapta după preferinţele culinare ale fiecăruia.Eu am optat pentru  varianta cu cremă de vanilie şi friscă.


Ingrediente:
 
-pentru blat
 
400 gr tăiţei pentru cataif sau fidea foarte fină
250 gr unt (un pachet)
1 cană nuci măcinate
1 linguriţă scorţişoară
 
-pentru sirop
500 ml apă
1 ½ căni zahăr tos
coaja de la o lămâie
 
-pentru crema de vanilie
4 gălbenuşuri
750 ml lapte
4 linguri cu vârf de făină
5 linguri zahăr
5 pliculeţe zahăr vanilat
250  ml smântână dulce pentru friscă

-pentru ornat
fulgi de migdale



Mod de preparare:
Se unge o tavă cu unt , se pun tăiţeii, peste aceştia  se presară nucile amestecate cu scorţişoara apoi se adaugă untul topit sau cubuleţe şi se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (foc potrivit) pentru 20 minute sau până tăiţeii se rumenesc uşor.


 
Pentru prepararea siropului se pun într-un vas apa, zahărul şi coaja de lămâie şi se lasă să fiarbă 10-15 minute.După ce siropul s-a răcit se toarnă peste blatul de tăiţei  rece.
Într-un vas se amestecă gălbenuşurile cu zahărul ,făina şi laptele având grijă să nu se formeze cocoloaşe apoi se pune vasul  la  foc mic  amestecând până crema începe să se îngroaşe ( 10-15 minute). Se opreşte focul ,se lasă crema să se răcească de tot apoi se încorporează  smântâna bătută (frişca).

Peste blatul însiropat se pune crema iar  deasupra fulgii de migdale pe care i-am rumenit 3 minute la cuptor  şi vişine din vişinată pe fiecare bucată servită!
Cataiful se serveşte după ce a stat 3-4 ore la frigider!



Spor la bucătărit!





















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu