Cataiful este un
desert însiropat şi răcoritor cu specific
turcesc. Se poate prepara în multe
feluri şi adapta după preferinţele culinare ale fiecăruia.Eu am optat
pentru varianta cu cremă de vanilie şi
friscă.
Ingrediente:
-pentru blat
400 gr tăiţei
pentru cataif sau fidea foarte fină
250 gr unt (un
pachet)
1 cană nuci
măcinate
1 linguriţă
scorţişoară
-pentru sirop
500 ml apă
1 ½ căni zahăr
tos
coaja de la o
lămâie
-pentru crema de
vanilie
4 gălbenuşuri
750 ml lapte
4 linguri cu vârf
de făină
5 linguri zahăr
5 pliculeţe zahăr
vanilat
250 ml smântână dulce pentru friscă
-pentru ornat
fulgi de migdale
Mod de preparare:
Se unge o tavă cu
unt , se pun tăiţeii, peste aceştia se
presară nucile amestecate cu scorţişoara apoi se adaugă untul topit sau
cubuleţe şi se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (foc
potrivit) pentru 20 minute sau până tăiţeii se rumenesc uşor.
Într-un vas se
amestecă gălbenuşurile cu zahărul ,făina şi laptele având grijă să nu se
formeze cocoloaşe apoi se pune vasul
la foc mic amestecând până crema începe să se îngroaşe (
10-15 minute). Se opreşte focul ,se lasă crema să se răcească de tot apoi se
încorporează smântâna bătută (frişca).
Peste blatul
însiropat se pune crema iar deasupra
fulgii de migdale pe care i-am rumenit 3 minute la cuptor şi vişine din vişinată pe fiecare bucată
servită!
Cataiful se
serveşte după ce a stat 3-4 ore la frigider!
Spor la bucătărit!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu