miercuri, 8 iulie 2015

Ştrudel cu vişine

Pentru cei /cele ce adoră deserturile dulci/acrişoare ştrudelul cu vişine este soluţia salvatoare!
Poate fi păstrat chiar şi câteva zile la frigider (dacă rezistă), se prepară rapid, cu puţine ingrediente şi este DELICIOS!
 
Ingrediente:
 
700-800 gr vişine proaspete sau 1 kg congelate
1 pachet foi de plăcintă
3-4 linguri zahăr tos
2-3 linguri pesmet
ulei sau unt topit pentru uns  foile
zahăr pudră pentru ornat
2 linguri zahăr tos şi 150 ml apă pentru sirop

Mod de preparare:
Se curăţă vişinele de codiţe, se spală,  se scot sâmburii apoi se pun într-o strecurătoare cu zahărul tos şi se lasă pentru cel puţin o oră. După ce foile de plăcintă s-au dezgheţat,  se întinde pe masa de lucru una din foi, se unge cu ulei sau unt topit, se pune încă una peste ea, se unge şi aceasta apoi se mai pune şi cea de-a treia foaie care se presară cu pesmet. Se întind vişine pe toată suprafaţa foii, mai puţin la capete apoi se îndoaie marginile  spre interior şi se rulează foaia.

Dacă doriţi ca ştrudelele să fie mai dulci puteţi presăra zahăr peste vişine după ce le întindeţi pe foaia de plăcintă. Eu pun câte 4 foi atunci când prepar ştrudel cu fructe ca să fiu sigură că nu se rup. Din cantităţile indicate se obţin 3 rulouri care se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 30-35 minute sau până ce partea de sus a strudelelor se rumeneşte uşor.
Se scoate tava din cuptor, se stropeşte cu un sirop făcut din 2 linguri de zahăr şi 150 ml apă (nu trebuie fiert) apoi se acoperă cu o cârpă curată şi se lasă să se răcească. Foile de plăcintă se vor înmuia uşor şi nu se vor mai rupe atunci când le tăiem.  Se porţionează ştrudelele, se pudrează cu zahăr şi se servesc cu mare poftă.
Spor la bucătărit!

joi, 2 iulie 2015

Supă de roşii cu găluşte

Cea mai bună supă din lume rămâne tot supa de roşii. Fie că o preparăm cu găluşte, tăiţei sau doar cu legume, roşiile proaspete  dau un gust aparte atât supelor cât şi mâncărurilor.
 
 Ingrediente pentru o oală de 4 l:
10-12 roşii medii
2 morcovi
1 ţelină medie
1 rădăcină de pătrunjel
1 dovlecel mediu
1 ardei capia
1 legătură ceapă verde
1 legătură de pătrunjel
frunze de ţelină
supă de pui
sare
 
-pentru găluşte
2 ouă
10-11 linguri rase de griş
sare

Mod de preparare:
 
Pentru un gust deosebit şi  pentru a evita să punem ulei în mâncare, se prepară o supă de pui sau vită folosind orice fel de carne aveţi prin congelator (aripi, spinări, pulpe sau piept de pui şi orice fel de carne de vită).
Se spală legumele (fără frunzele de pătrunjel care se adaugă la sfărşit), se curăţă de coajă (unde este cazul) şi se toacă mărunt la robotul de bucătărie (dacă nu aveţi, se pot toca şi cu cuţitul).

Se scoate carnea din supă, se strecoară zeama apoi se adaugă legumele şi se lasă 10 minute să fiarbă (sunt tocate mărunt şi fierb repede).
Roşiile se spală,  se taie în jumătate şi se dau pe răzătoarea mică (cu miezul îndreptat spre partea cu lame). Este un mod foarte simplu de a obţine sucul de roşii. O să vedeţi că după ce se dă miezul pe răzătoare, coaja v-a rămâne intactă în palme.
Se prepară compoziţia pentru găluşte amestecând ouăle bătute cu un praf de sare şi grişul care se adaugă treptat apoi se lasă 3-4 minute să se umfle grişul.
Se pune în supă o cană cu apă rece apoi se adaugă găluştele cu linguriţa (ar trebui să iasă 12-13 găluşte).
Se lasă găluştele se fiarbă 10 minute la foc mic apoi se mai adaugă o cană cu apă rece peste ele pentru a ieşi pufoase.Repetăm acest procedeu încă o dată iar a treia oară adaugăm sucul de roşii.
Se lasă supa să mai fiarbă 10 minute, se potriveşte gustul de sare, se opreşte focul şi se adaugă pătrunjelul tocat mărunt.
Rezultatul obţinut este o supă gustoasă (gust datorat în mare parte roşiilor) şi consistentă („vinovate” fiind legumele)!


Spor la bucătărit!

miercuri, 1 iulie 2015

Prăjitura "Cartof"

„ Cartoful”  este  desertul preferat al celor mai mulţi dintre noi. Fie că ne aduce aminte de copilărie când în cofetării nu găseai decât 2-3 feluri de prăjituri, fie că am savurat această prăjitură preparată de mamele sau bunicile noastre, „cartoful”  se situează în topul preferinţelor  majorităţii.
Prepararea acestei prăjituri nu necesită mult efort,  ingredientele folosite sunt accesibile tuturor  iar  cel mai  îmbucurător lucru  este că, poate fi  savurată atât în zilele de post cât şi înafara acestora.
 
 Ingrediente pentru 12-14 cartofi:
500 gr biscuiţi populari sau petit beurre
100 gr nucă
100 gr stafide
3 linguri cacao
5-6 linguri zahăr
150 gr margarină
1 esenţă de rom
coaja de la o lămâie
 
-pentru ornat
nucă de cocos, cacao,nucă măcinată
 

Mod de preparare:
 
Se prepară un sirop din 300 ml apă (dacă biscuiţii sunt petit beurre) sau 400 ml apă dacă aceştia sunt populari ( sunt mai tari), în care se adaugă zahărul şi cacaoa. Se lasă pe foc până dă în clocot, se opreşte focul şi se adaugă margarina tăiată cubuleţe amestecând până ce aceasta se topeşte. Se lasă siropul 7-8 minute să se răcorească apoi se adaugă esenţa de rom. Biscuiţii se macină la robot sau se fărâmiţează, stafidele se pun să se înmoaie pentru 30 minute iar nuca se pune la cuptor 6-7 minute apoi se macină şi ea. Se pun  într-un castron biscuiţii, stafidele stoarse, nuca şi coaja de lămâie apoi se toarnă siropul şi se amestecă bine ingredientele.
Se formează cartofii care apoi se tăvălesc prin nucă de cocos, cacao sau nucă măcinată.
































Eu am folosit cantătăţile duble, am făcut cartofii mai mari şi mi-au ieşit 23 de cartofi.
 
Se servesc după ce au stat o oră în frigider!
Spor la bucătărit!

miercuri, 24 iunie 2015

Clafoutis cu vişine

Clafoutis-ul este un desert franţuzesc  ce conţine fructe (cireşe, mere, pere, prune, mure)  şi se coace la cuptor. Eu am adaptat reţeta (nu foarte mult) folosind vişine în locul cireşelor.
Aluatul  unui clafoutis  are compoziţia  asemănătoare cu cea a  clătitelor  dar, după  părerea mea,  gustul aduce cu cel al cremei de zahăr ars.
 
 Ingrediente pentru o tavă cu diametrul de 28 cm:
500 gr vişine
5 ouă medii
250 ml lapte
6 linguri cu vârf de făină
6 linguri zahăr tos
2 pliculeţe zahăr vanilat
2 linguri pesmet pentru tapetat tava
1 bucăţică unt pentru uns tava
zahăr pudră pentru ornat


Mod de preparare:
 
Se spală vişinele, se scot sâmburii şi se pun într-o sită să se scurgă puţin. Ouăle, zahărul tos şi cel vanilat se amestecă bine până ce rezultă o cremă aproape albă şi spumoasă apoi se adaugă treptat laptele. Se unge tava cu unt, se tapetează cu pesmet apoi se pun vişinele  iar peste acestea compoziţia de lapte, ouă şi zahăr.


Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (foc potrivit) pentru 30-40 minute sau până ce clafoutis-ul  se rumeneşte uşor.
Se lasă clafoutis-ul să se răcească, se pudrează cu zahăr, se porţionează apoi se serveşte!





















Delicios!
 
Spor la bucătărit!

marți, 23 iunie 2015

Salată cu fasole verde şi ton

Despre fasolea verde trebuie ştiut că împiedică absorbţia zahărului în organism şi este o sursă de proteine fără grăsimi. De asemenea fasolea verde previne apariţia osteoporozei, combate anemia şi astenia, scade nivelul colesterolului „rău” şi oferă creierului energia de care  acesta  are nevoie.
Consumaţi cu încredere fasole verde, sub toate formele,  pentru că, este fooooarte sănătoasă!
 
 Ingrediente pentru 2 porţii:
300 gr fasole verde
1 conservă ton în ulei sau suc propriu
10-12 roşii cherry
1 ceapă roşie
1 legătură mărar
zeamă de lămâie
sare
piper
ulei


Mod de preparare:
Se spală fasolea şi se pune la fiert pentru 10-15 minute apoi se lasă la scurs într-o sită. Ceapa roşie se taie rondele, mărarul se toacă mărunt iar roşioarele se taie în jumătate. Se prepară un sos din ulei, zeamă de lămâie, sare şi piper  iar tonul se scoate din conservă şi se scurge de ulei sau apă. Se pun toate ingredientele într-un castron, se stropesc cu sosul preparat anterior şi se serveşte salata cu maaare poftă!

Spor la bucătărit!

luni, 15 iunie 2015

Lipie cu pastă de avocado, năut şi sos de iaurt

Avocado este unul din alimentele cu cele mai multe valori nutriţionale. Acesta conţine peste 20 de vitamine şi minerale cum ar fi vitaminele A,  C, K, E, B5, B6, potasiu, cupru, fier, zinc,magneziu, mangan, fosfor, acid folic. Cel mai important este că avocado nu conţine nici o urmă de colesterol sau sodiu şi are un procent scăzut de grăsimi saturate.
Năutul este, de asemenea, o sursă excelentă de fibre, vitamine, proteine şi minerale. Acesta poate înlocui cu succes consumul de carne.
Pentru a mai varia modalităţile  de servire  ale  pastei  de avocado,  am pregătit acest aperitiv  (fel de mâncare) ce poate fi servit în oricare perioadă a zilei şi, care  este foarte săţios şi sănătos.
 
Ingrediente:
2 avocado coapte
100 gr năut sau 1 conservă
400 gr iaurt (un iaurt mare)
5-6 lipii
zeama de la o lămâie
1 legătură de mărar
2-3 căţei de usturoi
sare
piper
boia dulce sau iute


Mod de preparare:
Pentru a prepara pasta de avocado se curăţă avocado de coajă ( se scobeşte miezul cu o linguriţă), se stropeşte cu zeamă de lămâie şi se pune în bleder cu un praf de sare şi 2 linguri de iaurt. Dacă folosiţi năut uscat, acesta se fierbe 60 de minute după ce a fost ţinut să se înmoaie într-un castron cu apă pentru 2-3 ore. Năutul  fiert sau din conservă (care deja este fiert)  se condimentează cu sare, piper şi boia dulce sau iute. Se prepară un sos din iaurtul rămas, usturoiul pisat, mărar tocat mărunt şi sare. Se pune o lipie pe  farfurie, se unge cu pastă de avocado, se adaugă  boabe de năut apoi sosul de iaurt şi mărar tocat mărunt.
Se rulează lipia sau se taie felii ca pe  pizza apoi  se serveşte cu multă poftă! Lipia poate fi înlocuită şi cu blat de pizza sau felii de pâine prăjită!

Spor la bucătărit!

miercuri, 10 iunie 2015

Batoane energizante

Zilele trecute am decis    e timpul să înerc să prepar batoane energizante în casă. Am fost foarte mulţumită de rezultat, iar piticul meu a fost încântat. Nu sunt deloc greu de preparat, nu necesită adaos de miere sau alţi îndulcitori, sunt foarte săţioase iar pentru o gustare sau chiar servite la micul dejun sunt excelente. Deja eu le-am preparat de 2 ori şi cred că o să-mi fac un obicei din asta.
Nu cred că trebuie să mai menţionez că  batoanele preparate în casă sunt mult mai sănătoase şi hrănitoare decât cele din magazine pentru că cele cumpărate este imposibil să nu aibă ele ceva conservanţi, zaharuri sau cine ştie ce alte ingrediente „ ascunse”.
 
 Ingrediente:
200 gr curmale
100 gr alune caju ( alune de pădure, nuci, migdale)
50 gr seminţe de dovleac
50 gr seminţe de floarea soarelui
100 gr caise confiate (prune, smochine)
50 gr merişoare  (stafide)
50 gr fulgi de ovăz

Mod de preparare:

Înainte de a începe să scriu reţeta acestor delicioase batoane vreau să menţionez că nu trebuie să respectaţi întocmai cantităţile precizate de mine, puteţi jongla cu acestea în funcţie de cât de tari sau moi doriţi să iasă batoanele. Cantitatea de curmale trebuie să fie mai mare deoarece acestea îndulcesc batoanele.
Se pun seminţele de dovleac şi de floarea soarelui  într-un bol acoperite de apă şi se lasă să se înmoaie 2-3 ore. După ce se înmoaie, deasupra apei se vor vedea cojile acestora care se vor arunca. Se procedează la fel şi cu restul ingredientelor. Eu am pus într-un bol curmalele, în alt bol caisele şi merişoarele iar în altul alunele caju. Este necesar ca alunele caju să se pună în apă deoarece acestea când se înmoaie elimină uleiurile care nu sunt necesare organismului. Se pun semintele şi alunele într-o tavă la cuptor pentru 7-8 minute ( sau până se usucă) iar curmalele se curăţă de coajă şi de sâmburi.
După toate aceste „procedee” se pun toate ingredientele în blender (mixerul verical , tocătorul de legume sau chiar tocate mărunt cu cuţitul) şi se blendează până se obţine  o pastă (nici prea tare dar nici foarte moale). La sfârşit se adaugă în pastă şi fulgii de ovăz. Se întinde pasta obţinută într-o tavă tapetată cu folie alimetară şi se introduce în frigider unde se lasă peste noapte. A doua zi se taie batoanele în formele dorite.
 
Se servesc la micul dejun sau ca o gustare între mese!
 
Batoanele rezistă la frigider câteva zile....nu pot  spune  dacă ţin până la o săptămână pentru că la noi s-au terminat în 3 zile!

Spor la bucătărit!

miercuri, 3 iunie 2015

Salată cu spanac, năut şi roşii

Consumat în stare proaspătă spanacul acţionează ca un produs medicinal, acesta fiind benefic  în amelionarea unor afecţiuni precum anemia,  tusea, scorbutul, hipertensiunea arterială sau acneea. Spanacul îşi pierde din proprietăţi dacă  este folosit congelat sau gătit. Cel mai corect şi sănătos este să  consumăm spanacul sub formă de salate sau sucuri în diverse combinaţii.
 
 Ingrediente pentru 2 porţii:
100 gr baby spanac
100 gr năut sau 1 conservă de 400 gr
8 roşii cherry
2-3 fire ceapă verde
zeama de la o lămâie
ulei
sare

Mod de preparare:
 
Dacă folosiţi năut uscat ( nu la conservă), se pune năutul într-un castron acoperit de apă şi se lasă să se înmoaie peste noapte apoi a doua zi se scurge de apă şi se pune întrun vas cu apă la fiert pentru 60 de minute. Desigur că este mai uşor să folosim năut la conservă deoarece acesta este gata fiert dar  evit să folosesc conserve din simplul motiv că acestea conţin conservanţi. Eu fierb câte 200-300 grame de năut şi îl ţin la frigider în apa în care a fiert apoi îl adaug  în diferite salate. Mi se pare că este mai sănătos aşa.
Se pune spanacul  curăţat  şi spălat în castronul în care preparăm salata, se adaugă năutul, ceapa tăiată mărunt, roşiile cherii tăiate şi ele în 2 sau 4 bucăţi apoi se adaugă ulei, sare şi zeamă de lămâie după gust.
O salată rapidă şi gustoasă!
 
Spor la bucătărit!

sâmbătă, 30 mai 2015

Îngheţată din banane

Pentru că se apropie vara cu paşi repezi şi ne aşteaptă multe zile călduroase sau chiar toride,  cei mici şi nu numai, vor fi foarte încântaţi de această îngheţată gustoasă  şi  sănătoasă.
Îngheţata nu mai are nevoie de zahăr sau miere pentru că bananele sunt destul de dulci, de asemenea , nu mai este necesar să punem smântână lichidă deoarece compoziţia este destul de cremoasă.
 
Ingrediente pentru 2 porţii:
2 banane mari
1 lingură zeamă de lămâie
30-40 gr ciocolată cu lapte
7-8 nuci,  alune, nuci caju, migdale
esenţă de vanilie sau rom (opţional)
 
 Mod de preparare:
Se pun bananele în congelator pentru 2-3 ore apoi se curăţă de coajă (cu cuţitul), se taie rondele, se stropesc cu zeama de lămâie apoi  se pun în blender  sau aparatul de tocat legume şi se blenduiesc până ce se obţine o pastă fină care se pune apoi în congelator pentru o oră. După ce pasta a stat în congelator se mai pune încă o dată în blender apoi se adaugă nucile măcinate şi ciocolata bucăţele (eu am avut un ou de ciocolată pe care l-am făcut bucăţele).

Se serveşte ornată cu ciocolată şi nuci!
 
Poftă bună!

joi, 28 mai 2015

Smoothie cu spanac, banană şi kiwi

Încerc să-i ofer băiatului meu o alimentaţie cât de cât sănătoasă iar aceasta  se referă  în principal la consumul  fructelor  şi legumelor  proaspete, mai ales al legumelor  verzi.
După cum probabil ştim cu toţii spanacul este o sursă de fier, calciu, acizi graşi omega 3, de asemenea conţine  vitaminele (A, C, K, E, B-uri), fibre şi alte minerale cum ar fi : zinc, fosfor, potasiu.
Smoothie-ul cu spanac, banană şi kiwi  se serveşte  la micul dejun, un pahar din acest suc fiind suficient pentru a ne oferi  energia şi vitaminele necesare  pentru întreaga zi.
 
Ingrediente pentru 2 pahare de 250 ml:
 
100-150 gr spanac ( eu am folosit baby spanac)
1 banană potrivită ca mărime
1 kiwi
10-15 migdale
200 ml apă
 
Mod de preparare:
 
Se lasă migdalele să se înmoaie într-un castron cu apă pentru cel puţin o oră. Spanacul se curăţă de frunze şi se spală ( baby spanac se găseşte la punguţe gata spălat şi curăţat). Se pun migdalele în blender, se adaugă spanacul, apa, banana tăiată rondele şi kiwi-ul curăţat şi tăiat bucăţele. Se blendează toate ingredientele pînă se obţine consistenţa sucului  dorit. Se mai poate adăuga apă dacă sucul iese prea gros.
În locul migdalelor se pot adăuga nuci caju, nuci sau alte seminţe iar fructele le puteţi înlocui cu cele preferate.
 
Se serveşte la micul dejun!

luni, 25 mai 2015

Prăjitură cu gem de căpşuni şi ciocolată

O prăjitură ideală pentru zilele toride şi nu numai. Blatul însiropat şi rece este răcoritor iar despre cremă ce să mai vorbesc: parcă este o îngheţată. Încercaţi cu încredere această  prăjitură şi o să-mi daţi dreptate!

Ingrediente:
 
-pentru blat
6 ouă
6 linguri zahăr tos
2 pliculeţe zahăr vanilat
6 linguri făină
 
-pentru cremă
4 gălbenuşuri
6 linguri zahăr tos
2 linguri amidon alimentar
2 linguri cacao
500 ml lapte
200-250 ml smântână dulce
 
-pentru sirop
150 ml apă
3-4 linguri zahăr tos
-alte ingrediente
400 gr gem de căpşuni
fulgi de ciocolată albă

Mod de preparare:
 
Pentru prepararea blatului se separă gălbenuşurile de albuşuri iar cele din urmă se bat spumă adăugând treptat zahărul tos şi cel vanilat. La final spuma trebuie să fie lucioasă. Se încorporează gălbenuşurile  apoi se adaugă şi făina amestecând cu o spatulă sau o lingură de lemn de jos în susul castronului. Aluatul obţinut se pune în tava unsă cu ulei şi tapetată cu făină sau hârtie de copt şi se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (foc potrivit) până ce trece testul scobitorii ( dacă introducem scobitoarea în blat nu rămâne aluat pe ea).
Pentru prepararea cremei se pun gălbenuşurile  într-un vas încăpător, se adaugă zahărul, cacaoa, amidonul şi 100 ml lapte. Se omogenizează compoziţia iar restul de lapte se pune pe foc într-un ibric şi se lasă până ce se încălzeşte apoi se toarnă câte puţin peste compoziţia cu ouă. Se pune pe focul dat mic  vasul cu ouă,lapte şi restul ingredientelor, se amestecă  continuu (pentru a nu se prinde) până ce laptele începe să clocotească iar crema începe să se îngroaşe. Se mai fierbe 2-3 minute apoi se opreşte focul. Se pune crema într-un vas termorezistent ( sau o altă crăticioară) şi se acoperă cu o farrfurie mai mare sau un capac pentru a nu face crustă deasupra. Se lasă crema să se răcească dar, din când în când se mai şterge capacul de apă pentru ca aceasta să nu se scurgă peste cremă. Se bate smântâna dulce şi se încorporează în crema răcită.
Pentru prepararea siropului se pun pe foc  150 ml apă cu 3-4 linguri zahăr tos şi se fierbe  10 minute apoi se opreşte focul şi se lasă să se răcească.
Blatul se pune pe un platou, se însiropează, se întinde uniform tot gemul, apoi crema de cacao iar deasupra se presară fulgi de ciocolată albă.
Se pune prăjitura la frigider pentru măcar 2 ore apoi se porţionează şi se serveşte.
 
Spor la bucătărit!

sâmbătă, 23 mai 2015

Prăjitură cu căpşuni

Prăjitura cu căpşuni este o prăjitură răcoritoare, dulce acrişoară şi de sezon. Se prepară foarte uşor şi dispare din farfurie fooooarte repede!
 
 Ingrediente pentru o tavă de 30/40 cm:
 
-pentru blat
6 ouă
6 linguri ulei
8 linguri zahăr
8 linguri făină
2 linguri rase cu cacao
un praf de sare
 
-pentru cremă
600-700 gr căpşuni
6-7 linguri zahăr
2 pliculeţe gelatină
200 gr smântână pentru frişcă
 
-pentru sirop
200 ml apă
4linguri zahăr
 
-pentru ornat
căpşuni
50 gr ciocolată cu lapte sau amăruie

Mod de preparare:
 
Se separă albuşurile de gălbenuşuri iar cele din urmă se amestecă împreună cu uleiul ca pentru maioneză adăugând uleiul treptat pentru a nu se tăia.
Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare apoi se adaugă zahărul  şi se bat în continuare până ce spuma devine lucioasă ca o bezea. Se încorpozează gălbenuşurile cu uleiul amestecând cu o lingură uşor, de jos în sus. Se adaugă  6 linguri de făină cernută apoi aluatul obţinut se împarte în 2 părţi egale. În jumătate de aluat se încorporează cele 2 linguri rase cu cacao iar în cealaltă jumătate încă 2 linguri cu făină. Se unge tava cu ulei şi se tapetează cu făină sau hărtie de copt apoi în centru tăvii se pun 2 linguri din aluatul fără făină,deasupra se adaugă 2 linguri din compoziţia cu cacao şi tot aşa până ce se termină ambele aluaturi.
Se nivelează blatul trântind tava uşor de masă apoi se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (foc potrivit) pănă ce blatul se rumeneşte uşor sau trece testul cu scobitoarea (se introduce scobitoarea în blat iar dacă este copt aceasta trebuie să iasă curată).
Pentru sirop se pun apa cu zahărul într-un vas pe foc şi se lasă 10 minute din momentul când începe să fiarbă. Se lasă siropul la răcit.
Pentru cremă se spală căpşunile şi se pun în blender împreună cu zahărul pudră( dacă nu aveţi  blender se pot face pastă folosind telul de piure). În pasta obţinută, care este destul de zemoasă se adaugă gelatina preparată comform instrucţiunilor de pe plic apoi se pune crema la frigider pentru 10-15 minute. Se bate smântâna pentru frişcă şi se încorporează în crema de căpşuni după ce aceasta a stat la frigider.
Se montează prăjitura astfel: se însiropează blatul răcit, se adaugă crema de căpşuni iar deasupra se ornează cu căpşuni şi ciocolată rasă...sau după preferinţă.
Se pune prăjitura în frigider şi se lasă 2-3 ore apoi se taie şi se serveşte!
Spor la bucătărit!

sâmbătă, 16 mai 2015

Varză nouă cu pulpe de raţă la cuptor

Varza nouă este uşor de pregătit deoarece aceasta fiebe foarte repede iar pe deasupra este şi foarte gustoasă. Combinaţia de varză călită cu friptură de raţă chiar este una foarte reuşită!  Nu vă gândiţi că raţa este foarte scumpă! După parerea mea carnea de raţă este mult mai sănătoasă decât cea de pui.
 
Ingrediente:
 
-pentru varză
2 verze – 2 kg varză nouă
1 cutie roşii în bulion
1 ardei capia
1 legătură ceapă verde
2 legături mărar
sare
piper alb
 
-pentru friptura de raţă
4 pulpe raţă
sare
piper alb
boia dulce


Mod de preparare:
Se toacă verzele căt de mărunt se poate, se pune o varză tocată în vasul în care se prepară, se adaugă ceapa şi ardeiul tocate şi ele mărunt apoi deasupra se mai adaugă încă o jumătate de varză tocată ( se poate pune toată varza dar mie atâta mi-a încăput), se pune capacul şi se pune pe foc fără a adăuga nici un pic de apă deoarece varza nouă îşi lasă foarte multă apă.

 După ce scade un pic se adaugă şi varza tocată rămasă, se mai lasă pe foc cu capacul maxim 5 minute apoi se adaugă sare, piper, roşiile cu tot cu suc, se amestecă bine şi se pune vasul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade până ce varza scade un pic.
Când este gata se scoate din cuptor, se adaugă mărarul spălat şi tocat mărunt şi este gata de servire.
Pulpele de raţă se spală, se pun într-un vas termorrezistent sau orice altă tavă folosiţi, se preasară sare, piper şi boia dulce  pe o parte şi pe cealaltă, se adaugă o cană cu apă şi se pun în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (foc potrivt) până ce se rumenesc pe ambele părţi.
Nu este necesar să adăugăţi ulei pentru că raţa este destul de grasă iar dacă vă place ca şi varza să fie grasă puteţi pune peste ea din sosul de la friptură.
Varza călita cu pulpe de raţă se serveşte cu mămăliguţă şi ardei iute sau după preferinţa fiecăruia!
Mai exista varianta să pun pulpele peste varză la cuptor dar timpul de coacere al acestora este mai mare decât cel al verzei şi riscam ca varza să se facă prea mult şi să iasă un fel de pilaf aşa că am preferat să le prepar separat.
Spor la bucătărit!