Îmi place să
prepar gemuri sau dulceţuri din toate fructele , să ştiu că le am acolo în
cămară pentru ca, de câte ori îmi vine
câte o idee de a prepara ceva dulce să ştiu ca am pe ce să mă bazez şi să nu
trebuiască să cumpăr din magazin.
Reţeta mea de gem de căpşuni este una foarte simplă.
Nu folosesc conservanţi la gemuri, dulceţuri, compoturi sau murături şi cu
toate acestea ele rezistă şi câte doi ani fără probleme.
2,5 kg căpşuni
800 g zahăr
zeama de la o
lămâie
Se spală căpşunile,
se curăţă de codiţe, se pun într-un vas adânc ,se stropesc cu zeama de lămâie
apoi se adaugă zahărul, se amestecă fructele, se pune vasul la rece până se topeşte zahărul ( 2-3 ore)
apoi îl punem la foc mic până ce zeama începe să scadă iar din când în când mai
luăm spuma care se formează(acea spumă conţine impurităţile din zahăr).
Între timp se
spală borcanele şi capacele apoi se
scufundă într-un vas cu apă care fierbe pentru a le steriliza şi se pun
pe o cârpă uscată să se usuce bine.
Se pun pe o
farfurie câteva picături de gem şi dacă acestea se încheagă imediat înseamnă ca
gemul este gata.
Timpul de
fierbere este de aproximativ 1 oră şi
jumătate ( poate şi mai mult dacă este multă zeamă în vas).
După ce oprim
focul se pune gemul în borcanele uscate şi aşezate pe o tavă de inox sau pe
câte o coadă de cuţit, se pun capacele şi se întorc borcanele cu susul în jos pentru 15 minute ca să se creeze vacuum şi capacele să se închidă ermetic.
Când borcanele
s-au răcit se pun în cămară şi aşteaptă iarna pentru a fi savurate!
Din 2,5 kg
căpşuni mi-au ieşit 4 borcane de 400 gr cu gem.
Succes!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu