miercuri, 25 iunie 2014

Fasole bătută cu ceapă caramelizată

 
Fasolea boabe este o leguminoasă folosită încă din antichitate de greci şi egipteni, boabe de fasole uscată fiind găsite în mormintele faraonilor egipteni ca mâncare pentru viaţa de apoi. Fasolea  este un aliment accesibil tuturor  şi  reprezintă o cale sănătoasă de a include elemente nutritive în alimentaţia zilnică.    Aceasta este des folosită  în diete deoarece conţine o cantitate mare carbohidraţi complecşi , proteine şi fibre şi are un grad scăzut de calorii, grăsimi şi sare.  
De data aceasta am renunţat la servirea tradiţională  înlocuind ceapa  prăjită în ulei şi  pastă de tomate  cu ceapă caramelizată.  Prepararea acestui fel de ceapă necesită ceva timp şi răbdare dar vă asigur că merită tot efortul.Ceapa caramelizată se poate servi  în foarte multe feluri: ca aperitiv, ca şi  garnitură alături de o friptură bună sau se poate adăuga în salate sau  sandvişuri.

Ingrediente:
-pentru fasolea bătută
500 gr fasole boabe
4-5 linguri ulei
5-6 căţei de usturoi
sare
 -pentru ceapa caramelizată
3 cepe medii
1-2 linguri ulei sau un cubuleţ de unt
2 linguri vin roşu sau alb
sare
piper


Mod de preparare:
 Se alege fasolea de eventualele impurităţi, se spală, se pune într-o oala cu apă rece să se înmoaie pentru 12 ore.După ce s-a înmuiat , se spală din nou şi se pune la fiert cu apă rece pentru 10-15 minute apoi se aruncă apa, se clăteşte fasolea cu apă caldă şi se pune din nou la fiert  în  apă caldă.Aproximativ în 30-40 minute ar trebui să fie fiartă (se înmoaie complet).Se scot boabele din vas cu supiera fără a arunca apa în care au fiert.Se pune fasolea în blender  şi  se  mai adaugă un polonic din apa în care a fiert.Dacă pasta este prea tare se mai adaugă apă până la consistenţa dorită.Pentru cei care nu au blender fasolea se poate da prin maşina de tocat. Se pune pasta de fasole într-un castron,se adaugă uleiul, usturoiul dat pe răzătoarea mică şi sare după gust.
Se serveşte cu ceapa caramelizată!
Pentru a carameliza ceapa se foloseşte o tigaie din oţel inoxidabil sau din fontă.Se taie cepele în două apoi fiecare jumătate se feliază subţire de tot. Se pune tigaia pe foc să se încingă uleiul sau să se topească untul apoi se adaugă ceapa feliată şi un praf de sare.Focul trebuie să fie mic.Se amestecă în ceapă la fiecare 5 minute.Dacă se prinde de fundul tigăii se adaugă puţină apă. După 20 minute ceapa trebuie sa-şi lase zahărul din ea, se mai lasă încă 10 minute pe foc, se adaugă vinul roşu,sare şi piper după gust şi este gata.
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu