O prăjitură
răcoritoare care cu siguranţă ne va îndulci zilele de weekend şi nu numai!
pentru blat:
3 ouă
3 linguri zahăr
3 linguri făină
2 linguri ulei
1 pliculeţ zahăr vanilat
-pentru cremă
2 gălbenuşuri
3 zahăr pudră sau
tos
250 ml lapte
1 linguriţă
gelatină
1 linguriţă
esenţă de vanilie
200 ml smântână
dulce pentru frişcă
-pentru ornat:
300-400 gr zmeură
frişcă
Mod de preparare:
Blatul:
Se separă
albuşurile de gălbenuşuri şi se bat
spumă cu un praf de sare, se adaugă zahărul şi zahărul vanilat şi se mai
mixează 2-3 minute. Separat se amestecă gălbenuşurile cu uleiul adăugat treptat ca la maioneză, se
adaugă peste spuma de albuşuri şi se încorporează cu o lingură de lemn apoi se
pune treptat şi făina.Compoziţia rezultată se pune într-o tavă unsă ulei şi
tapetată cu faină sau hârtie de copt şi se dă la cuptorul încins la 180 de
grade sau foc potrivit pentru 30-40 min sau până trece testul cu scobitoarea.
Crema:
Gelatina se pune
la înmuiat cu 2-3 linguri de apă rece, gălbenuşurile se amestecă cu zahărul până ce compoziţia devine
spumoasă, laptele se pune pe foc până la punctul de fierbere apoi se toarnă
câte puţin peste gălbenuşuri şi se pune
tot amestecul pe foc amestecând continuu până se îngroaşă.Se ia crema de pe
foc, se adaugă gelatina şi esenţa de vanilie
apoi se lasă crema la răcit.Se bate smântâna dulce şi jumătate din ea se încorporează în crema răcită ( cealaltă jumătate o păstrăm
pentru ornat).
Se pune blatul pe un platou, se acoperă cu cremă
şi se ornează cu zmeură şi frişcă.
Se serveşte rece!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu