sâmbătă, 21 iunie 2014

Prăjitură cu zmeură şi cremă de vanilie


O prăjitură răcoritoare care cu siguranţă ne va îndulci zilele de weekend şi nu numai!
 
 Ingrediente pentru o tavă de 20/25 cm:
pentru blat:
3 ouă
3 linguri zahăr
3 linguri făină
2 linguri ulei
1 pliculeţ  zahăr vanilat
 
-pentru cremă
 
2 gălbenuşuri
3 zahăr pudră sau tos
250 ml lapte
1 linguriţă gelatină
1 linguriţă esenţă de vanilie
200 ml smântână dulce  pentru frişcă
 
-pentru ornat:
300-400 gr zmeură
frişcă
 
Mod de preparare:
Blatul:
 
Se separă albuşurile de gălbenuşuri  şi se bat spumă cu un praf de sare, se adaugă zahărul şi zahărul vanilat şi se mai mixează 2-3 minute. Separat se amestecă  gălbenuşurile  cu uleiul adăugat treptat ca la maioneză,  se adaugă peste spuma de albuşuri şi se încorporează cu o lingură de lemn apoi se pune treptat şi făina.Compoziţia rezultată se pune într-o tavă unsă ulei şi tapetată cu faină sau hârtie de copt şi se dă la cuptorul încins la 180 de grade sau foc potrivit pentru 30-40 min sau până trece testul cu scobitoarea.
 
 
Crema:
Gelatina se pune la înmuiat cu 2-3 linguri de apă rece, gălbenuşurile se amestecă  cu zahărul până ce compoziţia devine spumoasă, laptele se pune pe foc până la punctul de fierbere apoi se toarnă câte puţin  peste gălbenuşuri şi se pune tot amestecul pe foc amestecând continuu până se îngroaşă.Se ia crema de pe foc, se adaugă gelatina şi esenţa de vanilie  apoi se lasă crema la răcit.Se bate smântâna dulce şi jumătate din ea se încorporează  în crema răcită ( cealaltă jumătate o păstrăm pentru ornat).
Se pune blatul pe un platou, se acoperă cu cremă şi se ornează cu zmeură şi frişcă.
Se serveşte rece!
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu