joi, 26 iunie 2014

Biscuiţi cu fulgi de secară, migdale şi cocos

 
Secara este un aliment energizant, nutritiv şi purificator, dar şi un bun fluidifiant al sângelui. Aceasta este o importantă sursă a vitaminelor A, B, E, K, P şi mineralelor Mg, Ca, Fe, I. Fulgii de secară fiind o sursă hrănitoare de fibre  pot fi consumaţi la micul dejun combinaţi cu ceai, iaurt, lapte, sucuri naturale de fructe şi legume. De asemenea aceştia mai pot fi folosiţi în salate, supe, prăjituri, chiftele şi multe alte preparate.

Ingrediente:

-pentru biscuiţi

 
 
3 ouă
100 gr unt
1 cană migdale măcinate
1  cană fulgi de secară
1 cană cocos
4 linguri zahăr brun
4 linguri făină de ovăz
2 pliculeţe zahăr vanilat
3 linguri miere
1 pliculeţ praf de copt
1 linguriţă scorţişoară

-pentru decor (opţional)
 
50 gr ciocolată albă
50 gr ciocolată cu lapte
decor colorat


Mod de preparare:
 
Într-un castron se amestecă bine ouăle cu zahărul,  zahărul vanilat şi mierea ,  se încorporează untul topit  apoi ingredientele uscate: praful de copt, făina, scorţişoara, fulgii de secară, fulgii de cocos şi migdalele măcinate. Se pune amestecul să se odihnească la frigider pentru o oră.
În tava unsă  cu ulei şi tapetată  cu făină sau hârtie de copt se pun bastonaşe de aluat cu posul fără  capăt.

 
Se dau biscuiţii la cuptorul preîncălzit la 180 de grade ( foc potrivit)
 
 pentru 20-22 minute sau până marginea de jos devine aurie.


Din această compoziţie mi-au ieşit 35 de biscuiţi.
După ce s-au răcit,  eu am topit ciocolată albă şi  ciocolată cu lapte şi folosind o pensulă i-am uns pe fiecare iar deasupra  am presărat decor colorat.
 
Copiii vor fi foarte încântaţi iar diminineaţa la cafea sunt minunaţi!
 
Vă doresc spor la bucătărit!

miercuri, 25 iunie 2014

Fasole bătută cu ceapă caramelizată

 
Fasolea boabe este o leguminoasă folosită încă din antichitate de greci şi egipteni, boabe de fasole uscată fiind găsite în mormintele faraonilor egipteni ca mâncare pentru viaţa de apoi. Fasolea  este un aliment accesibil tuturor  şi  reprezintă o cale sănătoasă de a include elemente nutritive în alimentaţia zilnică.    Aceasta este des folosită  în diete deoarece conţine o cantitate mare carbohidraţi complecşi , proteine şi fibre şi are un grad scăzut de calorii, grăsimi şi sare.  
De data aceasta am renunţat la servirea tradiţională  înlocuind ceapa  prăjită în ulei şi  pastă de tomate  cu ceapă caramelizată.  Prepararea acestui fel de ceapă necesită ceva timp şi răbdare dar vă asigur că merită tot efortul.Ceapa caramelizată se poate servi  în foarte multe feluri: ca aperitiv, ca şi  garnitură alături de o friptură bună sau se poate adăuga în salate sau  sandvişuri.

Ingrediente:
-pentru fasolea bătută
500 gr fasole boabe
4-5 linguri ulei
5-6 căţei de usturoi
sare
 -pentru ceapa caramelizată
3 cepe medii
1-2 linguri ulei sau un cubuleţ de unt
2 linguri vin roşu sau alb
sare
piper


Mod de preparare:
 Se alege fasolea de eventualele impurităţi, se spală, se pune într-o oala cu apă rece să se înmoaie pentru 12 ore.După ce s-a înmuiat , se spală din nou şi se pune la fiert cu apă rece pentru 10-15 minute apoi se aruncă apa, se clăteşte fasolea cu apă caldă şi se pune din nou la fiert  în  apă caldă.Aproximativ în 30-40 minute ar trebui să fie fiartă (se înmoaie complet).Se scot boabele din vas cu supiera fără a arunca apa în care au fiert.Se pune fasolea în blender  şi  se  mai adaugă un polonic din apa în care a fiert.Dacă pasta este prea tare se mai adaugă apă până la consistenţa dorită.Pentru cei care nu au blender fasolea se poate da prin maşina de tocat. Se pune pasta de fasole într-un castron,se adaugă uleiul, usturoiul dat pe răzătoarea mică şi sare după gust.
Se serveşte cu ceapa caramelizată!
Pentru a carameliza ceapa se foloseşte o tigaie din oţel inoxidabil sau din fontă.Se taie cepele în două apoi fiecare jumătate se feliază subţire de tot. Se pune tigaia pe foc să se încingă uleiul sau să se topească untul apoi se adaugă ceapa feliată şi un praf de sare.Focul trebuie să fie mic.Se amestecă în ceapă la fiecare 5 minute.Dacă se prinde de fundul tigăii se adaugă puţină apă. După 20 minute ceapa trebuie sa-şi lase zahărul din ea, se mai lasă încă 10 minute pe foc, se adaugă vinul roşu,sare şi piper după gust şi este gata.
Poftă bună!

luni, 23 iunie 2014

Minitarte cu brânză dulce şi caise


Un desert dulce acrisor care poate fi servit la cafea dimineaţa , cu ocazia oricărei sărbători sau pur şi simpluJ.
 
Ingrediente:
 
-pentru aluat tarte
 
1 ou
100 gr margarină
10-11 linguri făină
3 linguri zahăr
1 pliculeţ zahăr vanilat
½ păhărel iaurt (70 gr)
1 linguriţă praf de copt
 
-pentru umplutura de brânză dulce
 
300 gr brânză dulce
1 ou
½ păhărel iaurt (70 gr)
8-10 caise
3 linguri zahăr
2 pliculeţe zahăr vanilat
coaja de la o lămâie
2 linguri griş
 
-pentru ornat
 
8-10 caise

Mod de preparare:
 Aluat:
Se amestecă oul cu zahărul şi zahărul vanilat,se adaugă iaurtul apoi treptat făina cu praful de copt şi se frământă bine până se obţine un aluat nu foarte tare.Din aluatul obţinut se fac biluţe cât o nucă, se pun în formele de tarte apăsând cu degetul până întindem aluatul pe pereţii formelor.Se pot folosi şi forme de brioşe.Formele nu trebuie unse doarece aluatul conţine margarină şi este destul de gras.


Compoziţie:
 
Se amestecă brânza dulce cu oul,iaurtul,zahărul,  zahărul vanilat şi coaja de lămâie rasă apoi se adaugă grişul şi  caisele tăiate cubuleţe.

Se pun câte 2 linguriţe de amestec în fiecare formă de tartă iar deasupra se acoperă cu fâşii de caise.Formele  aşezate într-o  tavă  se dau la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 25-30 minute sau până se rumenesc pe margini.


Când sunt gata,se scot din forme calde,se pudrează cu zahăr şi după ce s-au răcit sunt gata de servit!
Delicioase!


Spor la bucătărit!

sâmbătă, 21 iunie 2014

Prăjitură cu zmeură şi cremă de vanilie


O prăjitură răcoritoare care cu siguranţă ne va îndulci zilele de weekend şi nu numai!
 
 Ingrediente pentru o tavă de 20/25 cm:
pentru blat:
3 ouă
3 linguri zahăr
3 linguri făină
2 linguri ulei
1 pliculeţ  zahăr vanilat
 
-pentru cremă
 
2 gălbenuşuri
3 zahăr pudră sau tos
250 ml lapte
1 linguriţă gelatină
1 linguriţă esenţă de vanilie
200 ml smântână dulce  pentru frişcă
 
-pentru ornat:
300-400 gr zmeură
frişcă
 
Mod de preparare:
Blatul:
 
Se separă albuşurile de gălbenuşuri  şi se bat spumă cu un praf de sare, se adaugă zahărul şi zahărul vanilat şi se mai mixează 2-3 minute. Separat se amestecă  gălbenuşurile  cu uleiul adăugat treptat ca la maioneză,  se adaugă peste spuma de albuşuri şi se încorporează cu o lingură de lemn apoi se pune treptat şi făina.Compoziţia rezultată se pune într-o tavă unsă ulei şi tapetată cu faină sau hârtie de copt şi se dă la cuptorul încins la 180 de grade sau foc potrivit pentru 30-40 min sau până trece testul cu scobitoarea.
 
 
Crema:
Gelatina se pune la înmuiat cu 2-3 linguri de apă rece, gălbenuşurile se amestecă  cu zahărul până ce compoziţia devine spumoasă, laptele se pune pe foc până la punctul de fierbere apoi se toarnă câte puţin  peste gălbenuşuri şi se pune tot amestecul pe foc amestecând continuu până se îngroaşă.Se ia crema de pe foc, se adaugă gelatina şi esenţa de vanilie  apoi se lasă crema la răcit.Se bate smântâna dulce şi jumătate din ea se încorporează  în crema răcită ( cealaltă jumătate o păstrăm pentru ornat).
Se pune blatul pe un platou, se acoperă cu cremă şi se ornează cu zmeură şi frişcă.
Se serveşte rece!
 
 

vineri, 20 iunie 2014

Salată de linte verde


Lintea este una dintre cele mai bogate surse de proteine alături de soia, fasole sau mazăre.Aceasta are în compoziţie toţi cei  nouă aminoacizi necesari consumului zilnic uman.
Salata de linte este săţioasă ,gustoasă,hranitoare şi  răcoritoare!


Ingrediente:
 
1 cană linte verde
1 roşie
1 ardei
1 morcov
2-3 căţei usturoi
2-3 frunze ceapă verde
1 legătură pătrunjel
1 lămâie
1-2 linguriţe ulei de masline
1 bucăţică ghimbir de 1 cm
sare
piper


Mod de preparare:
Lintea nu are nevoie să stea la înmuiat.Se pune un vas  cu 2 căni de apă  pe foc , se  alege lintea de bobiţele mai negre sau mizerie,se spală  şi se pune la fiert după ce apa a început să clocotească.Se lasă să fiarbă la foc mic 30-40 minute sau până se înmoaie.Puteţi adăuga şi ghimbir.După ce s-a fiert se scurge de apă şi se lasă să se răcească înt-un bol apoi se adaugă morcovul ras pe răzătoarea mare,roşia ,ceapa ,ardeiul şi pătrunjelul tocate mărunt,usturoiul pisat, zeama de la o lămâie,ulei de măsline şi  se potriveşte gustul cu sare şi piper.
Se serveşte cu multă placere!

Poftă bună!

miercuri, 18 iunie 2014

Negresă de post

 
Pentru că afară este o vreme mohorâtă am decis că astăzi am poftă de ceva cu ciocolată şi cum suntem în post această prăjitură mi s-a părut cea mai potrivită.



Ingrediente:
-pentru prăjitură
1 cană zahăr
1 cană nuci măcinate
1 borcan gem ( de orice fel)
2 căni făină
3 linguri cacao
½ cană ulei
1 cană apă
1 pliculeţ praf de copt
2 pliculeţe zahăr vanilat
o mână de stafide


-pentru glazură

5 linguri apă
5 linguri zahăr
4 linguri rase cacao
3-4 linguri margarină (50-70 gr)

-pentru ornat:
nucă măcinată
nucă de cocos



Mod de preparare:
 Se amestecă într-un castron apa cu uleiul şi  zahărul apoi se adaugă făina, praful de copt şi cacaoa.După ce se omogenizează compoziţia se pun gemul ,nucile şi stafidele.
Se unge o tavă cu ulei (am folosit o tavă de 20/30 cm) şi se tapetează cu făină sau hartie de copt, se toarnă aluatul în ea şi se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 30-40 minute sau până trece testul scobitorii.
Glazura se obţine punând toate ingredientele într-un ibric la foc mic amestecând până se topesc zahărul şi margarina.
După ce  scoateţi prăjitura din cuptor, o lăsaţi să se răcească apoi o  tăiaţi  cubuleţe  şi o acoperiţi  cu glazură din belşug  iar peste glazură puteţi orna cu nucă de cocos.
 
Dacă mai apucă să stea puţin la frigider este şi mai delicioasă!
 
 

marți, 17 iunie 2014

Prăjitură cu vişine

 
 
Dintre toate fructele, vişinele sunt preferatele mele ! Se pot folosi la prăjituri în nenumărate combinaţii iar rezultatele sunt uimitoare!
Această reţetă o ştiu de la mama mea şi a fost prima prăjitură pe care am învăţat să o fac. Niciodată nu dau greş cu ea!:)

 
 
Ingrediente:
 
600 gr vişine
2 ouă
1 cană zahăr
¾ cană ulei sau 200 gr margarină
1 cană lapte
14 linguri cu vârf de făină
2 pliculeţe zahăr vanilat
1 pliculeţ praf de copt
coaja de la o lamâie

 
 

Mod de preparare:

Se spală vişinele,se curăţă de codiţe şi se scot sâmburii apoi se pun într-o sită cu 4-5 linguri de zahăr pentru 1-2 ore. După ce vişinele şi-au lăsat zeama şi s-au mai îndulcit puţin trecem la prepararea prăjiturii.
Se amestecă ouăle cu zahărul, coaja de lămâie şi zahărul vanilat, se adaugă  uleiul sau margarina topită puţin câte puţin apoi laptele şi urmează  praful de copt şi făina .Compoziţia nu trebuie să fie nici prea moale dar nici foarte tare.
Se unge tava cu ulei ( am folosit o tavă de 20/30 cm)  şi se tapetează cu făină sau hârtie de copt,  se toarnă în tavă jumătate din compoziţie,  se acoperă cu vişine apoi se pune şi restul  aluatului  care deasemenea se acoperă cu vişine aşezate frumos una lângă cealaltă.

 
 
Primul strat:
 
 

După ce am pus şi al doilea strat de aluat şi vişine:
 
 
Se pune tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade până ce prăjitura devine aurie sau trece testul scobitorii ( 30-40 min).
 
Se lasă să se racească,se porţionează  şi se pudrează cu zahăr apoi se serveşte cu o cafea bună sau un pahar cu lapte!
Să o savuraţi cu placere!



Dovlecei umpluţi cu carne la cuptor

 
 
Un fel de mâncare apreciat de întreaga familie!
 
 Ingrediente:
2 dovlecei măricei
2 roşii
300 gr carne tocată (porc şi vită)
1 lingură orez
1 morcov
2-3 fire ceapă verde
1 legătură mărar
½ cutie roşii în bulion
sare
piper
cimbru

 

Mod de preparare:
Se taie capacul roşiilor apoi se scoate  miezul cu o linguriţă.La fel se procedează şi cu dovleceii care înainte de a fi scobiţi se taie  în 2 sau în 3 (depinde cât de mari sunt ). Carnea se toacă , se potriveşte de gust cu sare, piper,  cimbru, se adaugă orezul apoi se  umplu dovleceii  şi roşiile.Eu le-am aşezat într-un vas de yena.

 
 Se rade morcovul,se toacă ceapa şi miezul scos de la dovlecei şi roşii apoi se pun în vas, se adaugă jumătate de cană de apă ,roşiile în bulion(sau 2-3 roşii proapete),se pune capacul la vasul de yena şi se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 1 ½  ore apoi  se scoate, se adaugă sare şi piper după gust şi se mai lasă jumătate de oră  fără capac la 200 grade.
 
 
 
Se pune mărar tocat deasupra şi sunt  delicioşi!
Se servesc cu iaurt sau smântână!
 
Poftă bună!

 

luni, 16 iunie 2014

Ruladă de biscuiţi cu cremă de cocos


Week-endul care tocmai  a trecut ne-am îndulcit cu această ruladă minunată care se prepară repede şi  nu necesită folosirea aragazului J


Ingrediente:
 
-pentru foaia de biscuiţi
 
500 gr biscuiţi
200 ml lapte
2 linguri cacao
3 linguri zahăr
coaja de la o lămâie
5o gr unt sau margarină
1 esenţă de rom
 
-pentru cremă
 
4 linguri zahăr pudră
16 linguri cu vărf de cocos-100 gr
250 gr unt

 
Mod de preparare:
 
Untul la temperatura camerei se bate  spumă  cu zahărul apoi se încorporează  nuca de cocos şi gata crema.Eu am folosit nucă de cocos albă şi roşie şi am făcut 2 creme fiecare din 125 gr unt, 8 linguri nucă de cocos şi 2 linguri zahăr pudră.
Se macină biscuiţii fin şi se pun într-un castron unde se mai adaugă esenţa de rom, cele 2 linguri de cacao şi coaja de lămâie.


Laptele se încălzeşte pe foc apoi se adaugă zahărul şi margarina  amestecând până ce acestea se topesc.Se toarnă laptele peste biscuiţi şi se frământă  bine ingredientele  până ce compoziţia devine ca un aluat.


Se împarte aluatul în 2 părţi egale, fiecare se întinde cu sucitorul pe o folie de plastic, se unge cu cremă, se rulează şi se pune la frigider pentru  1-2 ore.



Delicios!

Poftă bună!

Crochete de pui la cuptor - Crispy strips


Aceste crochete înlocuiesc  bucăţile de pui crocant pe care le întâlnim la orice fast food ( crispy strips) şi sunt mult mai sănătoase putând fi consumate şi de cei mici fără nici o problemă.

 
Ingrediente:
 
-pentru crochete
 
1 piept de pui
2 ouă
200 gr fulgi de porumb
2-3 linguri făină
½ linguroţă boia de ardei dulce sau iute
½  linguriţă praf de usturoi
sare
piper
1 cană lapte


-pentru sos

200 gr smântână
2 linguriţe muştar dulce
3 căţei de usturoi
sare
piper
mărar tocat


 
Mod de preparare:
Se taie pieptul de pui fâşii şi se pun într-un castron cu lapte pentru o oră să se frăgezească.
 
Într-un alt castron se amestecă făina cu boia, sare, piper şi praf de usturoi iar separat  se bat cele 2 ouă cu un praf de sare. Fulgii de porumb se strivesc într-un şerveţel şi se pun pe o farfurie apoi  ne apucăm să preparăm crochetele.
Se tăvălesc făşiile de pui prin făină apoi prin ou şi la sfârşit prin fulgii de porumb.




Se pun în  tava unsă cu ulei şi  tapetată cu hârtie de copt, se bagă în cuptorul preîncălzit la 180 de grade până se rumenesc pe partea de jos (20-30 min) apoi se întorc si pe partea cealaltă.


Se servesc cu orice sos doriţi!
Eu am preparat un sos din 2 linguriţe muştar, 2oo gr smântână,sare,piper , mărar şi 3 căţei de usturoi pisaţi.
Poftă bună!