luni, 28 iulie 2014

Prăjitură cu prune şi scorţişoară


 Din gama foarte variată de  reţete de prăjituri cu prune pe care le am, o să încep prin a o împărtăşi cu voi  pe cea mai uşoară dintre ele.
 
Ingrediente pentru o tavă de 20/30 cm:
 
1 kg de prune
2 ouă
1 cană zahăr
150 gr unt
1 cană lapte bătut sau iaurt
14 linguri cu vărf de făină
2 linguriţe scorţişoară
1 praf de copt
2 pliculeţe zahăr vanilat
coaja de la o lămâie

 
Mod de preparare:
Se spală prunele, se scot sâmburii apoi jumătate din cantitate se taie cubuleţe iar restul se lasă jumătaţi. Se pun toate prunele (cele cuburi şi cele jumătăţi) într-o sită cu 5-6 linguri de zahăr şi 2 linguriţe de scorţisoară, se amestecă  apoi  se lasă o oră să se topească zahărul.

Într-un castron se amestecă bine untul  la temperatura camerei cu zahărul şi zahărul vanilat, se adaugă ouăle, laptele bătut,coaja de lămâie, praful de copt iar la sfârşit se încorporează treptat făina cernută.
Se unge o tavă cu ulei şi se tapetează cu făină sau hârtie de copt , se pune 1/3 din cantitatea de aluat în tavă apoi se adaugă restul de aluat care în prealabil a fost amestecat cu prunele cubuleţe.




Prunele jumătăţi  se aşează frumos în tavă astfel încât atunci când tăiem prăjitura să fie câte o jumătate de prună pe fiecare bucăţică.

 
Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade sau foc potrivit pentru 40-45 minute (până devine aurie ) sau până trece testul cu scobitoarea.


Se scoate prăjitura din cuptor, se lasă să se răcească, se taie şi se pudrează cu zahăr.

Să o savuraţi cu plăcere !

vineri, 25 iulie 2014

Pancakes cu zucchini şi brânză de capră


Servite la micul dejun sau ca şi o gustare, alături de o salată sau sosul preferat , aceste pancakes vor face deliciul întregii familii. Aluatul îl puteţi pregăti de seara iar dimineaţa doar coaceţi clătitele. Uşor de preparat şi de întreaga familie savurat! J


Ingrediente pentru 10 pancakes:
 
1 zucchini mediu
100 gr brânză  de capră
1 ou
4 linguri cu vârf de făină
1 cană lapte
1 linguriţă praf de copt
2 fire ceapă verde
2 căţei de usturoi
1 legătură mărar
sare
piper


Mod de preparare:
Dovlecelul se dă pe răzătoare cu tot cu coajă, se stoarce în palme apoi se amestecă  într-un castron cu brânza rasă, usturoiul pisat,  ceapa şi mărarul tocate mărunt, oul, laptele, praful de copt şi la sfârşit făina.Se omogenizează compoziţia, se adaugă sare şi piper după gust apoi se lasă să se odihnească 30 minute.În tigaia încinsă şi unsă cu puţin ulei  se pune  o lingură plină din  aluatul pregătit şi se lasă până face mici găurele deasupra apoi se întoarce pe partea cealaltă pentru încă un minut.
Se servesc cu roşii, sos pesto sau chiar şi simple!


Poftă bună!

marți, 22 iulie 2014

Salată de vinete cu avocado şi dovlecei



Aceasta este varianta sănătoasă a salatei de vinete clasice deoarece nu conţine nici un strop de ulei. Avocado fiind untos şi cremos , înlocuieşte cu succes uleiul  pe care de obicei îl folosim în prepararea salatei de vinete.
  
 Ingrediente:
4 vinete ( 1 kg)
1 avocado
2 dovlecei ( 300 gr)
2 căţei de usturoi
½ ceapă
zeamă de lămâie
sare
piper


Mod de preparare:
Se coc vinetele pe grătar, plită, flacăra aragazului sau în cuptor, se curăţa de coajă şi se pun într-o sită la scurs.Dovleceii se taie cubuleţe, se fierb apoi se pun la scurs,  avocado se scobeşte, se pisează cu furculiţa şi se stropeşte cu zeamă de lămâie să nu se oxideze. Vinetele scurse se fac pastă în blender, aparatul de tocat legume sau se toacă, la fel  şi dovleceii . Ceapa se toacă mărunt, usturoiul se pisează şi amestecă totul cu pasta de avocado, vinete şi dovlecei. Se potriveşte gustul cu sare şi piper apoi salata obţinută se serveşte pe felii de roşii.


Poftă bună!

luni, 21 iulie 2014

Cremă de zahăr ars




Crema de zahăr ars este un desert răcoritor,  apreciat de multă lume, mai ales că se prepară aproape singură şi cu foarte puţine ingrediente!
 Ingrediente:
10 ouă
1 litru lapte
2 căni  zahăr tos
1 esenţă de vanilie
coaja de la o lamâie
coajă de portocală


Mod de preparare:
Se pune pe foc vasul în care preparăm crema cu o cană de zahăr pe care îl lăsăm să se topească dar  fără să se ardă deoarece va deveni amar.Caramelul obţinut se distribuie uniform pe pereţii vasului  şi se lasă să se răcească.Atunci când s-a răcit zahărul începe să crape.



Se bat cu mixerul ouăle cu cealaltă cană de zahăr, se adaugă laptele, esenţa de vanilie, coaja de lămâie şi de portocală apoi  compoziţia rezultată  se toarnă în vasul cu caramel.

 
Se umple o tavă cu apă fierbinte, se pune vasul cu crema în ea şi se introduce în cuptorul preîncâlzit la 180 de grade pentru o oră apoi încă jumătate de oră la 200 de grade. Apa din tavă nu trebuie să depăşească jumătatea vasului în care este crema.Crema este gata când se rumeneşte frumos deasupra.



După ce se scoate din cuptor se lasă să se răcească apoi se pune vasul în frigider iar când se serveşte se răstoarnă crema pe un platou mai înalt ca să nu se verse siropul.



























Poftă bună!

vineri, 18 iulie 2014

Pizza picantă cu blat din iaurt


Pizza este un preparat  îndrăgit de toată lumea şi dispare imediat din farfurie. Se prepară foarte uşor şi întodeauna ne scoate din încurcătură atunci când nu ştim ce să mai pregătim pentru cină, prânz sau o masă cu prietenii.

Ingrediente pentru o tavă cu diametru de 24/26 cm:
 
-blat
3 ouă
300 ml iaurt (am măsurat cu o cană gradată)
12 linguri făină (cu vârf)
sare
 
-umplutură
150 gr salam picant
150 gr cascaval sau mozzarella
½ ceapă
½ ardei capia
1 ardei iute
5-6  linguri suc de roşii
½ linguriţă oregano
câteva frunze de busuioc
piper
sare


Mod de preparare:
Se amestecă ouăle cu iaurtul şi un praf de sare apoi se adaugă treptat făina.Aluatul obţinut se toarnă în tava unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt sau făină. În sucul de roşii se pune un praf de sare, piper, oregano şi busuiocul tocat mărunt şi se acoperă aluatul. Peste sos se pune jumătate din cantitatea de mozzarella dată pe răzătoarea mare apoi ceapa şi ardeiul tocate mărunt sau rondele, se adaugă mozzarella rămasă iar deasupra  ardeiul iute rondele şi salamul. Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 30 de minute sau până se rumeneşte blatul.

Poftă bună!

joi, 17 iulie 2014

Chifteluţe cu dovlecei, fulgi de ovăz şi ghimbir


Mi s-a părut o idee genială să încerc aceste chifteluţe fără să ştiu dacă imi ies pentru că nu am folosit ouă sau făină. Am fost foarte mulţumită de rezultatul obţinut. Cu siguranţă o să le mai pregătesc!
 
 Ingrediente:
500 gr dovlecei
1 cană fulgi de ovăz
1 legătură mărar
1 bucăţică ghimbir ( 1-2 cm)
sare
 

Mod de preparare:
 
Se curăţă dovleceii de coajă, se dau pe răzătoarea mică, se storc în palme apoi se pun în castronul unde se adaugă fulgii de ovăz, mărarul tocat mărunt, ghimbirul dat tot pe răzătoarea mică şi sare după gust.
Se amestecă toate ingredientele şi se lasă să se odihnească o oră. Se formează chifteluţele care se pun în tava unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt apoi se dau în  cuptorul încins la 200 de grade unde se coc 15 minute pe o parte şi 15 minute pe cealaltă parte.
 
Se pot servi atât reci cât şi calde!



Poftă bună!

miercuri, 16 iulie 2014

Salată mexicană cu fasole roşie, avocado şi porumb


Fasolea roşie este o sursă importantă de fier, antioxidanţi şi fibre.Aceasta stimulează memoria, elimină insomniile şi combate depresia, oboseala sau anxietatea.
Fasolea roşie este sănătoasă şi necesară unei vieţi pline de energie!


Ingrediente:
300 gr fasole roşie boabe
100 gr porumb
1 avocado
1 salata verde
2 roşii sau 6-8 roşii cherry
2 castraveţi medii
1 ardei capia mare
1 ceapă roşie
2-3 căţei de usturoi
1 ardei iute rosu
1 legătură de pătrunjel
zeama de la o lămâie
ulei
sare
piper


Mod de preparare:
Se pune fasolea să se înmoaie într-un vas cu apă rece pentru câteva ore apoi se pune la fiert. După ce dă în clocot se aruncă apa şi se pune iar la fiert în apă caldă.Cănd este gata se  pune într-o sită sub jetul de apă şi se lasă la scurs.Porumbul se fierbe şi el pentru 7-8 minute (dacă este congelat).Puteţi folosi şi porumb la conservă ( eu nu sunt adepta conservelor).
Ardeiul capia se coace pe grătar, se pune într-un vas acoperit să se înmoaie apoi se curătă de coajă şi se taie cubuleţe.Avocado tocat  cubuleţe  se stropeşte cu zeamă de lămâie să nu se oxideze. Salata verde se spală şi se rupe fâşii (salata verde nu se taie cu cuţitul pentru că se oxidează).
Într-un castron se pun roşiile şi castraveţii tăiate după placul fiecăruia, usturoiul pisat, fasolea boabe, porumbul, ardeiul capia, ardeiul iute, ceapa verde tăiată julien, salata verde, avocado , se adaugă ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare şi piper după gust apoi se amestecă totul .
Se serveşte cu multă placere!

Poftă bună!

marți, 15 iulie 2014

Guacamole


Guacamole este un sos originar din Mesoamerica ce  are ca ingredient principal avocado.Cuvântul provine din limba spaniolă: aguacate şi mole ( avocado şi sos) care la rândul lor provin din limba nahuatl, de la cuvântul Ahuacamolli.
Avocado conţine aproximativ 20 de nutrienţi esenţiali organismului, fibre, potasiu, vitamina E şi acid folic. De asemenea avocado ajută şi la scăderea colesterolului din organism.
Foarte important de ştiut este cum să alegem fructele de avocado. Se ia un avocado şi se apasă pe cooajă, dacă este destul de moale dar degetul nu intră în pulpă este numai bun de consumat.Dacă fructul este tare îl puteţi pune într-o pungă închisă la culoare împreună cu o banană şi în 2 zile va fi copt.


Ingrediente:
 
2 avocado bine coapte
1 roşie
1 ceapă roşie mică
1 ardei iute roşu
2-3 căţei usturoi
zeamă de lămâie
coriandru
pătrunjel
sare
piper


Mod de preparare:
 Se scobeşte cu o linguriţă miezul de avocado şi se pisează cu furculiţa apoi se stropeşte cu zeamă de lămâie pentru că se oxidează foarte repede. Ceapa, ardeiul iute, roşia fără miez, pătrunjelul şi coriandru se toacă mărunt iar usturoiul se pisează. Se amestecă toate ingredientele, se adaugă sare , piper după gust şi zeamă de lămâie dacă mai este cazul.
Se serveşte cu tortilla chips!

Poftă bună!

luni, 14 iulie 2014

Salată cu orez sălbatic şi legume (chinezească)


Bobiţele lungi şi maronii pe care noi le denumim „orez sălbatic” reprezintă seminţele unei plante erbacee din America de Nord acestea nefiind înrudite nici pe departe cu orezul. Orezul sălbatic este potrivit unei alimentaţii sănătoase deoarece conţine o cantitate de antioxidanţi mai mare de 30 de ori decăt orezul clasic, multe vitamine : fier, magneziu, fosfor, vitamina B6, B3, B9, zinc, fibre şi proteine.
De cele mai multe ori eu folosesc  orez sălbatic  în amestec cu orez basmati  şi vă asigur ca este combinaţie potrivită pentru orice salată sau garnitură.



Ingrediente:
1 cană orez sălbatic şi basmati
100 gr mazăre
100 gr boabe porumb
2 morcovi
1 păstârnac
1 ardei capia
1 dovlecel zucchini
1 ceapă roşie
1 legătură pătrunjel
câteva frunze de busuioc
zeamă de lamâie
ulei de măsline
sare
piper

 
Mod de preparare:
 
Se spală orezul şi se pune la fiert ( o cană orez şi 2 căni apă) , se lasă să fiarbă 15 minute sau până absoarbe toată apa apoi se pune într-o sită, se trece pe sub jetul de apă şi se lasă la scurs.
Morcovii şi păstârnacul se taie cubuleţe şi se pun la fiert împreună cu mazărea pentru 10 minute apoi se adaugă si porumbul (eu am avut porumb congelat nefiert) pentru încă 7 minute, se scurg de apă şi se lasă să se răcească.
Într-un castron se amestecă orezul cu legumele fierte, dovlecelul şi ardeiul crude, tăiate cubuleţe, ceapa tăiată julien, pătrunjel  şi busuioc tocat, se adaugă un pic de ulei de măsline, sare, piper  şi zeamă de lămâie după gust.
Se serveşte imediat!:)


Poftă bună!

luni, 7 iulie 2014

Prăjitură cu morcovi - " Carrot cake"

 Prăjitura cu morcovi este un desert tradiţional englezesc care se serveşte la masa de Paşte. Deşi pare ciudată folosirea morcovilor în prăjitură, vă asigur că gustul acestora se simte foarte vag spre delocJ
 
 Ingrediente pentru o tavă de 20/30 cm:
-pentru prăjitură
4 morcovi
100 gr stafide
1 cană cu nuci măcinate
3 ouă
10 linguri cu vârf făină
½ cană ulei
1 cană zahăr
2 pliculeţe zahăr vanilat
1 praf de copt
1 linguriţă scorţişoară

-pentru cremă
200 gr brânză  mascarpone
4 linguri zahăr pudră
1 linguriţă esenţă de vanilie
200 ml smântână dulce pentru frişcă
 
-pentru decor
nuci măcinate


Mod de preparare:
 
Se amestecă ouăle cu zahărul, uleiul,  praful de copt şi făina, se adaugă morcovii raşi pe răzătoarea mică şi storşi bine, stafidele, nuca, scorţişoara. Se toarnă compoziţia în tava unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt apoi  se pune în cuptorul preîncălzit la 180 de grade ( foc potrivit) pentru 25-30 minute sau până trece testul cu scobitoarea.
Brânza mascarpone se amestecă bine cu zahărul pudră apoi se încorporează smântâna bătută iar crema obţinută se pune peste prăjitura răcită. Se ornează cu nuci măcinate ( eu am pus şi ciocolată rasă)şi se pune la frigider pentru 2-3 ore.
 
Se serveşte cu multă placer!
 
Spor la bucătărit!

sâmbătă, 5 iulie 2014

Sărăţele cu caşcaval



Un aperitiv potrivit pentru orice eveniment: petrecere în familie, o întâlnire cu prietenii sau masa de sărbători. Sunt uşor de preparat şi nu aveţi nevoie de prea multe ingrediente.
 
Ingrediente pentru 40 de sărăţele:
250 gr margarină (un pachet)
300 gr caşcaval
14 linguri cu vârf de făină
2 gălbenuşuri 
sare
mac, chimen, susan



Mod de preparare:
Se scoate margarina din frigider şi se lasă să se înmoaie apoi se pune într-un castron, se adaugă caşcavalul ras pe răzătoarea mică şi făina(nu toată o dată). Se frământă compoziţia cu mâinile până se încorporează toate ingredientele şi se leagă bine.Se obţine un aluat fraged pe care il lăsăm o oră la frigider să se odihnească.
Pe masa  de lucru  se întinde  o foaie care se decupează  în diferite forme (bastonaşe, steluţe, floricele ).Se ung sărăţelele cu gălbenuş de ou,  se presară chimen, mac sau susan, se aşează  în tava unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt şi se pun în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (foc potrivit) pentru 20-25 minute sau până devin aurii.


Se servesc reci!





























Spor la bucătărit!

joi, 3 iulie 2014

Salată iceberg cu ton, porumb şi măsline


Salata iceberg este originară din California şi este o rudă apropiată a lăptucii.Aceasta  seamănă la aspect cu varza iar frunzele ei sunt  crocante şi deschise la culoare.
În combinaţie cu diferite legume sau  chiar cu peşte putem obţine o salată săţioasă şi sănătoasă care ne va potoli foamea pentru câteva ore bune.


Ingrediente:

1 cutie de ton în suc propriu (170 gr)
200 gr salată iceberg
1 porumb fiert
100 gr măsline naturale
10 roşii cherry
1 ceapă roşie
zeama de la o lămâie
busuioc
ulei de măsline
sare
piper


Mod de preparare:
 
Se scoate tonul din conservă şi se pune la scurs, salata se spală şi se rupe bucăţele,  se taie ceapa julien, se fierbe porumbul dacă e proaspăt sau se spală daca e din conservă.
Se pun toate ingredientele într-un castron, se adaugă măslinele, roşii cherry,  zeama de la o lămâie, busuioc proaspăt, ulei de măsline, sare şi piper după gust.
Se serveşte imediat! :)


Poftă bună!

miercuri, 2 iulie 2014

Tochitură ardelenească

 
Tochitura este un fel de mâncare tradiţional care se găseşte sub diferite denumiri: ardelenească, moldovenească, muntenească sau dobrogeană. De fapt, ea este o  „pomana porcului” adaptată după fiecare zonă a ţării.
În wekend-ul ce tocmai a trecut ne-am răsfăţat papilele gustative cu această gustoasă  tochitură zis şi „ardelenească”  . Deşi are foarte multe calorii am savurat-o cu multă plăcere fără să ne gândim la consecinţe!:)


Ingrediente:

500 gr pulpă de porc
500 gr ficat de pui
4 cârnaţi semiafumaţi
4 cepe potrivite
2 morcovi
1 cană vin alb sec
1 cutie roşii în bulion
1 cană suc de roşii
1 bucată de 2 cm de ghimbir
1 căpăţână de usturoi
busuioc verde
1 legătură de pătrunjel
sare
piper


Mod de preparare:
Se pune pe foc vasul în care se prepară tochitura cu 2-3 linguri ulei şi se călesc cârnaţii tăiaţi rondele  2 minute pe o parte , la fel şi pe cealaltă parte,  apoi se scot pe o farfurie. Se  procedează la fel cu ficatul ( în acelaşi ulei) şi carnea de porc tăiată cubuleţe. După ce am terminat cu carnea se căleşte ceapa julien împreună  cu morcovii  rondele subţiri şi ghimbirul ras pe răzătoarea mică. Când ceapa devine aurie  se pune toată carnea  în vas, se adaugă vinul,sucul de roşii şi roşiile în bulion apoi se pune capacul şi se lasă la foc potrivit pentru 30-40 minute. După ce carnea de porc este făcută se adaugă usturoiul  mărunţit, sare şi piper după gust . Se mai lasă pe foc 5-10 minute apoi se opreşte focul şi se pun pătrunjelul şi busuiocul tocate.
 
Se serveşte cu mămăliguţă, ou ochi şi brănză rasă!
Poftă bună!